Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România trimite o nouă echipă de salvare în Turcia

id213288_inquam_photos_george_calin.jpg

Echipa de salvatori români care a plecat în Turcia
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / George Călin

Romania va trimite o noua echipa RO-USAR de căutare-salvare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, in Turcia. Deciza a fost luata de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă - convocat miercuri în sistem hibrid, cu aprobarea preşedintelui Klaus Iohannis si de premierul Nicolae Ciucă.

Hotărârea adoptată prevede şi scoaterea de la rezervele de stat a unor bunuri de strictă necesitate, pentru utilizarea acestora de echipa de căutare-salvare urbană care desfăşoară acţiuni de intervenţie pe teritoriul Republicii Turcia în cadrul Mecanismului de asistenţă umanitară internaţională, arata executivul într-un comunicat


Totodată, hotărârea nou adoptată stabileşte abilitarea Ministerului Apărării Naţionale de a desfăşura misiuni pentru transportul personalului, mijloacelor şi echipamentelor altor state care acordă sprijin Turciei sub egida Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii, care nu dispun de aceste capabilităţi, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.


O aeronavă C-17 Globemaster III, din cadrul Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic care operează din Baza Aeriană Papa din Ungaria, precum şi trei aeronave ale Forţelor Aeriene Române execută, miercuri, misiuni aeriene spre Turcia, în sprijinul populaţiei grav afectate de cutremurele produse recent în zonă, informează Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Aeronavele transportă o echipă de salvare RO-USAR, personal medical, materiale şi echipamente de căutare-salvare, precum şi bunuri materiale de strictă necesitate, potrivit Agerpres. Astfel, o aeronavă C-130 Hercules a plecat spre Turcia în jurul orei 9,30, aeronava C-17 Globemaster III va decola din Baza 90 Transport Aerian din Otopeni în jurul orei 13,00, iar două aeronave C-27J Spartan vor decola în cursul zilei de miercuri.


Aeronavele transportă o echipă de salvare RO-USAR, personal medical, materiale şi echipamente de căutare-salvare, precum şi bunuri materiale de strictă necesitate, potrivit Agerpres. Astfel, o aeronavă C-130 Hercules a plecat spre Turcia în jurul orei 9,30, aeronava C-17 Globemaster III va decola din Baza 90 Transport Aerian din Otopeni în jurul orei 13,00, iar două aeronave C-27J Spartan vor decola în cursul zilei de miercuri. MApN arată că executarea zborului cu aeronava C-17 Globemaster III a fost solicitată de Ministerul Apărării Naţionale, prin Comandamentul Forţelor Întrunite, în cadrul cotei de ore de zbor alocate României, ca stat membru al Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic a NATO.