Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sistemul public de sănătate din Marea Britanie față în față cu cea mai mare grevă din întreaga sa istorie (analiză France 24)

Asistentele de la Spitalul St. Thomas din Londra la protestele care au avut loc în cursul zilei de luni, 6 februarie 2023.

Asistentele de la Spitalul St. Thomas din Londra la protestele care au avut loc în cursul zilei de luni, 6 februarie 2023.
Asistentele de la Spitalul St. Thomas din Londra la protestele care au avut loc în cursul zilei de luni, 6 februarie 2023.
Sursa imaginii: 
Frank Augstein/AP via France 24

Zeci de mii de asistente și echipaje medicale care lucrează pe ambulanță au intrat luni în grevă, cea mai mare de până acum cu care s-a confruntat Sistemul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, perturbând întreaga activitate din spitale. Publicul continuă să sprijine personalul aflat în grevă, însă se pare că, în urma negocierilor, Guvernul nu și-a schimbat încă poziţia în privinţa majorării salariilor.

Săptămâna aceasta marchează pentru prima dată în cei 75 de ani de la înființarea Sistemului Național de Sănătate o perioadă în care întreaga activitate din spitale este dată în totalitate peste cap, precizează directorul NHS Stephen Powis.

Începutul săptămânii se anunța a fi deosebit de agitat, pe fondul deciziei asistentelor și personalului de pe ambulanță de a intra în grevă simultan, ceea ce a lăsat sistemul de sănătate complet descoperit, zeci de mii de angajați lipsind de la muncă. Asistentele au continuat greva și marți, urmând ca fizioterapeuți să intre și ei în grevă joi, iar personalul de ambulanță vineri. 

Acțiunea sindicală care are loc săptămâna aceasta este cea mai recentă manifestație dintre numeroasele greve organizate de angajații din domeniul sănătății din Marea Britanie, care au luat amploare în ultimele trei luni și care nu fac deloc cinste idealului promovat în Marea Britanie, conform căruia Sistemul Național de Sănătate al țării este mai degrabă portretizat drept o adevărată religie decât un serviciu public. 

„Asistentele medicale sunt percepute ca fiind îngerii sistemului de sănătate și nici nu poate fi concepută ideea că au ales să intre în grevă”, a declarat Tony Hockley, în calitate de cercetător colaborator al Departamentului de Politici Sociale din cadrul colegiului London School of Economics. „Au amenințat că vor face asta de câteva ori de-a lungul anilor, însă niciodată nu au luat atitudine.”

Principala nemulțumire a asistentelor constă în lipsa creșterilor salariale, care ar fi trebuit să se impună odată cu creșterea bruscă a inflației, care în decembrie 2022 era de 9,2%, cea mai mare valoare din ultimii 40 de ani.

Printre nemulțumiri se numără, totodată, și condițiile de muncă. „Angajații din sistemul de sănătate nu încep să protesteze chiar așa, din senin”, a declarat sindicatul NHS Workers Say No. „Ne-am săturat ca pacienții noștri să nu primească servicii de asistență de calitate din cauză că sistemul de sănătate nu dispune de personalul și fondurile corespunzătoare”.

 

„Salarizarea, angajarea și păstrarea personalului”

Pe fondul crizei costurilor de trai, creșterea prețurilor i-a afectat în mod deosebit pe angajații din domeniul sănătății. Asistentele medicale din Marea Britanie se numără printre cele mai prost plătite cadre medicale din toată Europa, potrivit datelor furnizate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Salariul mediu pe care îl câștigă o asistentă medicală, care poate varia între 33.000 și 35.000 de lire sterline (37.000 și 39.000 de euro), nu a fost majorat nici atunci când au avut loc creșteri salariale în sectorul public și privat, și nici ca măsură de compensare a inflației din ultimii 10 ani.

La începutul anului 2022, s-a constatat că pentru a se aproviziona cu mâncare, 14 % dintre asistentele medicale recurgeau la serviciile băncilor de alimente gestionate de organizații de caritate care sprijină NHS. 

Salariile mici agravează condițiile de muncă precare. „Salarizarea, angajarea și păstrarea personalului sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă sistemul”, susține Hockley. „Posturile vacante rămân neocupate în mare parte din cauza condițiilor de muncă precare, fiindcă asistentelor medicale le este greu din punct de vedere financiar să poată să lucreze în continuare în sistem cu salarii atât de mici și, automat, se pierde personal valoros, cu experiență, fiind forțat de situație să muncească în supermarketuri.”

Doar în ultimul an și-au schimbat profesia aproximativ 25.000 de asistente medicale, potrivit datelor furnizate de sindicatul Royal College of Nurses. Există posibilitatea ca, din cauza deficitului de cadre medicale, numărul de posturi vacante să crească la 40.000 în anul 2023.

„Potrivit acestora, Sistemul Național de Sănătate se confruntă cu o criză acută”, a declarat Dr. Jennifer Crane, profesoară de geografie medicală la Universitatea Bristol. „Iar greva reprezintă un simbol al grijii pe care acestea o poartă pacienților, întrucât se atrage atenția asupra faptului că spitalele nu dispun de suficient personal ca să poată face față numărului mare de pacienți.”

 

„Un caz aparte”

Când au început grevele în luna decembrie 2022, sindicatul Royal College of Nurses a solicitat inițial o creștere salarială de 5% peste rata inflației, însă a declarat ulterior că „este este dispusă să negocieze” cu Guvernul. În cursul zilei de sâmbătă, sindicatul i-a adresat prim-ministrului Rishi Sunak o scrisoare, prin care s-a cerut „să se pună capăt rapid” grevei cadrelor medicale prin oferirea unor creșteri salariale „semnificative”.

Între timp, Sunak a declarat într-un interviu acordat săptămâna trecută postului TalkTV că dacă s-ar putea le-ar „oferi cu mare plăcere cadrelor medicale o creștere salarială substanțială”, însă Guvernul se confruntă cu niște decizii dificile și, la momentul actual investește bani în sistemul de sănătate, doar că pe alte planuri, cum ar fi furnizarea de echipamente medicale și ambulanțe. 

După săptămâni întregi de negocieri, nu s-a ajuns la niciun compromis. Guvernul susține că nu dispune de fondurile necesare pentru a acoperi creșterile salariale, și chiar dacă ar face-o, prețurile ar continua să crească și mai mult, ceea ce ar duce, la rândul său, și la majorarea ratelor dobânzilor și a creditelor ipotecare.

Decizia cadrelor medicale din Marea Britanie de a părăsi sistemul de sănătate face parte dintr-un val de acțiuni sindicale care a luat cu asalt întreaga țară. Începând din vara anului trecut, aproximativ 500.000 de angajați din sectorul public și privat au organizat greve care au perturbat activitățile din școlile, universitățile, rețelele de transport și serviciul public din întreaga țară.

Toate acestea au intensificat problema cu care se confruntă personalul medical. „Guvernul este foarte îngrijorat cu privire la faptul că sectorul public va fi cu totul afectat de o creștere substanțială a inflației odată cu majorarea salariilor”, a declarat Hockley. „Chiar dacă s-ar putea face o excepție în privința sistemului de sănătate, care se confruntă cu probleme serioase în ceea ce privește lipsa personalului, Guvernul se teme că dacă face această excepție, va trebui să o facă și în cazul celorlalte sectoare publice”.

 

Salvarea Sistemului Național de Sănătate

Revizuirea anuală a salariilor din sectorul public care va avea loc în luna aprilie va determina probabil creșteri salariale în anumite domenii, însă nu există nicio garanție cu privire la sumele pe care le-ar putea primi angajații din domeniul sănătății. Sindicatele medicale nu au fost mulțumite de creșterile salariale acordate anul trecut, întrucât nu au fost suficiente pentru a putea „salva sistemul de sănătate”. 

Pentru moment, Guvernul englez a „decis” să amâne majorările salariale până în primăvară, „și pare hotărât să se țină de cuvânt, asta dacă va considera că poate face față consecințelor la nivel politic”, a declarat Hockley. 

Însă situația devine din ce în ce mai tensionată, iar conducerea Sistemului de Sănătate a solicitat luni Guvernului să reia negocierile cu personalul aflat în grevă și să depună eforturile necesare pentru ca activitatea spitalelor să revină la normal.

Asistenții medicali se bucură de sprijin puternic din partea populației. În urma unui sondaj de opinie realizat în luna ianuarie de ziarul Observer s-a constatat că asistentele medicale aflate în grevă erau susținute în proporție de 60% din populație, cel mai mare sprijin de care s-a bucurat vreodată orice angajați care intră în grevă. De atunci, procentul a scăzut la 58%.

„Chiar dacă oamenii sunt conștienți că sistemul de sănătate este dat peste cap în timpul grevelor, mulți dintre ei cred în idealul pe care îl reprezintă și înțeleg motivul pentru care cadrele medicale luptă, și anume, pentru a face o schimbare”, susține Jennifer Crane.   

Situația este aceeași și în restul Marii Britanii. Sindicatele din domeniul sănătății din Scoția au întrerupt grevele de săptămâna aceasta după ce Guvernul a acceptat să înceapă mai devreme revizuirile salariale anuale, printre alte măsuri.

În Țara Galilor s-a pus capăt mai multor greve după ce Ministrul Sănătății, Eluned Morgan, a majorat salariile cadrelor medicale cu încă 3% pe lângă cele 1.400 de lire sterline (1.570 de euro) suplimentare deja alocate. 

Sindicatele de asistenți medicali din Anglia au declarat luni că vor înceta grevele dacă prim-ministrul Sunak va veni cu aceeași ofertă. În caz contrar, grevele vor continua.

„Personalul medical e setat pe faptul că nu vrea să mai permită ca pacienții să nu fie tratați corespunzător”, a declarat cercetătorul Tony Hockley.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a France 24.