
Social
România a trimis o nouă echipă de salvare în Turcia, în timp ce ajutoare ajung în Turcia și Siria din toate colțurile lumii
ap23037226660284_-_8_februarie.webp

Hotărârea adoptată prevede şi scoaterea de la rezervele de stat a unor bunuri de strictă necesitate, pentru utilizarea acestora de echipa de căutare-salvare urbană care desfăşoară acţiuni de intervenţie pe teritoriul Republicii Turcia în cadrul Mecanismului de asistenţă umanitară internaţională, arată executivul într-un comunicat.
Totodată, hotărârea adoptată stabileşte abilitarea Ministerului Apărării Naţionale de a desfăşura misiuni pentru transportul personalului, mijloacelor şi echipamentelor altor state care acordă sprijin Turciei sub egida Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii, care nu dispun de aceste capabilităţi, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Pe de alta parte la Ambasada Turciei în Romania a fost deschisă o Carte de condoleanțe în memoria victimelor cutremurelor din această ţară. Au semnata deja Preşedintele Klaus Iohannis si Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.
Preşedintele Iohannis a fost întâmpinat de ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Ozgur Kivanc Altan. Ambasadorul turc a apreciat ajutorul primit din România şi a mulţumit pentru acesta.Oficialul turc i-a spus preşedintelui Iohannis că soţia sa l-a pierdut pe unchiul său în tragedia care a avut loc în Turcia.
Presedintele Camerei Deputatilor a precizat: „L-am asigurat pe Excelența Sa, domnul Ambasador Özgür Kıvanç Altan de solidaritatea noastră deplină și am transmis condoleanțe pentru familiile îndoliate și adânca noastră compasiune pentru toate persoanele afectate de acest dezastru natural. Îi mulțumesc și reprezentantului comunității turce din Parlamentul României, domnul deputat Iusein Ibram, pentru că a fost alături de mine în spiritul strânselor legături de prietenie care unesc popoarele noastre”, a scris Ciolacu pe Facebook.
În urma dezastrului în Turcia i-au amploare lupte politice interne. Principalul partid de opoziţie din Turcia, Partidul Republican al Poporului l-a acuzat pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan pentru amploarea devastatoare a cutremurelor de luni, îndemnându-i pe primarii săi să îi ajute pe cei afectaţi, chiar dacă trebuie să se confrunte cu puterea statului.
'Refuz să mă aliniez guvernului', a declarat într-un mesaj video şeful principalului partid de opozitie, referindu-se la apelurile partidului de guvernământ, care a îndemnat la unitate naţională după seria de cutremure.
Potrivit Partidului Republical al Poporului, în unele districte afectate de cutremur, partidul de guvernământ intervine în distribuirea ajutoarelor dacă acestea provin din municipalităţi controlate de social-democraţi, afirmând că nu o pot face în calitate de 'ajutor municipal', întrucât ajutoarele trebuie distribuite doar ca 'ajutor de stat'.
Turcia și Siria au primit ajutoare de unde se asteptau mai putin. De exemplu Guvernul taliban din Afganistan va trimite un ajutor în valoare de 165.000 de dolari pentru Turcia şi Siria, a anunţat Ministerul de Externe de la Kabul, informează Reuters.
Afganistanul trece printr-o severă criză economică şi umanitară şi este el însuşi destinatarul unuia din cele mai mari programe umanitare ale Naţiunilor Unite.
Si Emiratele Arabe Unite au promis un ajutor de 100 de milioane de dolari victimelor cutremurelor care au ucis mii de oameni în sud-estul Turciei şi în Siria, informează AFP. Arabia Saudită, care a întrerupt relaţiile cu regimul de la Damasc din 2012, a anunţat înfiinţarea unui pod aerian pentru a ajuta populaţia din cele două ţări afectată de seisme.
Totodata si Ministerul Apărării din Emiratele Arabe a anunţat trimiterea a şapte avioane cu ajutoare în cele două ţări. Trei au ajuns deja în Turcia, iar două sunt destinate Siriei.
Cutremurul puternic de luni ar putea afecta 23 de milioane de oameni, a declarat marţi OMS, avertizând că "principalele nevoi nesatisfăcute ar putea fi în Siria pe termen imediat şi mediu". Livrarea ajutoarelor internaţionale în această ţară devastată de război din 2011 şi aflată sub sancţiuni internaţionale este o bătaie de cap logistică şi diplomatică pentru ţările occidentale şi ONG-uri