Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Externele de la Chișinău confirmă decesul a trei cetățeni moldoveni, în Turcia

ap23037387337143.webp

Sursa imaginii: 
AP/Omar Sanadik

O femeie în vârstă de 36 de ani și doi copii ai săi, cetățeni ai R.Moldova, au decedat în timpul cutremurului din localitatea Hatay, Turcia. Anunțul a fost făcut, miercuri, de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău. Între timp, responsabilii de la Ambasada R.Moldova la Ankara spun că continuă eforturile de contactare și comunicare cu cetățenii moldoveni care locuiesc în cele zece zone afectate de seism, precizează MAEIE. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al Externelor de la Chișinău, Daniel Vodă, ”din 7 februarie, până în prezent, reprezentanții ambasadei au depus eforturi pentru contactarea a 48 de persoane din lista celor aflați în regiunile afectate, dintre care 17 cetățeni moldoveni au spus că sunt în siguranță, patru persoane au solicitat asistență consulară de specialitate, iar în cazul a 27 de persoane sunt continuate eforturile de stabilire a comunicării cu misiunea diplomatică”. 

Totodată, prin intermediul Ambasadei R.Moldova la București în coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe al României, doi cetățeni moldoveni, care dețin dubla cetățenie au solicitat asistența pentru repatriere din orașul turc Malatya, la București, aceștia fiind studenți la medicină plecați în Turcia prin programul Erasmus. Operațiunea de evacuare fiind realizată de partea română.

”Responsabilii de la secția consulară sunt pregătiți să acorde asistența de specialitate iar în caz de necesitate sau urgență consulară, cetățenii noștri pot solicita ajutor sau informații din partea misiunii diplomatice, inclusiv dacă sunt în posesia unor date vizând cetăţeni ai Republicii Moldova din zonele afectate. Linia telefonică pentru urgențe consulare de la ambasada țării noastre de la Ankara este constituită în regim de permanență, la fel și Centrul de Apel al MAEIE disponibil în Republica Moldova”, precizează Daniel Vodă. 

Moldovenii aflați în zonele afectate din Turcia pot solicita ajutor din partea misiunii diplomatice pe adresa: Ceyhun Atuf Kansu Cad., no.106/22, Ehlibeyt mah., Balgat, Çankaya, Ankara 

Telefon: +90 312 446 55 27 (activ în programul de lucru al misiunii diplomatice) 

Linia telefonică pentru urgențe consulare: +90 541 687 21 04 (activ în regim de permanență pentru cetăţenii Republicii Moldova, aflaţi în situaţie de urgenţă (deces, accident, situaţie de pericol sau cu caracter extraordinar, calamitate). 

Email: [email protected]; [email protected] 

Pagină web: https://turcia.mfa.gov.md/ro/ 

Centrul de apel al MAEIE: 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova. 

Trebuie spus că, în seara zilei de miercuri, o echipă de salvatori moldoveni, specializată în căutare-salvare urbană va ajunge la hotar cu Siria, în zona cea mai afectată de seismul de duminică noaptea. Responsabilii Agenției pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență din Turcia i-au direcționat pe salvatori în provincia Hatay.

55 salvatori moldoveni au plecat, în seara zilei de luni, în misiune în Turcia, pentru a pune umărul, alături de salvatori din alte țări, la descarcerarea și salvarea vieților oamenilor din localitățile afectate. Salvatorii vor efectua activități de evaluare tehnică, căutarea sinistraților, deblocare, dar și misiuni de recuperare a victimelor. Echipa de intervenție la dezastre a Republicii Moldova, dotată cu 12 autospeciale de intervenție complet autonome, dar și cu doi câini de căutare, urmează să activeze cel puțin 7 zile în zona afectată din Turcia. 

Republica Moldova a primit solicitarea oficială de intervenție de la Guvernul Turciei și a depus oferta de ajutor către mecanismele Uniunii Europene și NATO, responsabile pentru coordonarea asistenței în caz de dezastre.