Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medicii stomatologi: “Vrem să fim concentrați asupra pacienților, nu asupra birocrației”

medic_stomatolog.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

România ar putea rămâne fără medici stomatologi, în următorii ani. Este semnalul de alarmă tras de Patronatul Medicilor Stomatologi din România, de Ziua Internațională a Stomatologului, marcată pe 9 februarie. Patronatul atrage atenția asupra unor probleme stringente cu care se confruntă  stomatologii și care, dacă nu vor fi soluționate cât mai curând, vor avea repercusiuni asupra sănătății pacienților în viitorul apropiat și asupra sistemului medical. De exemplu, taxele împovărătoare către stat și birocrația excesivă îi descurajează pe medicii la început de drum să practice această profesie liberală, în timp ce medicii stomatologi cu experiență renunță la profesie sau pleacă în străinătate, mai transmite Patronatul.

În momentul de față în România sunt 27.649 de medici stomatologi, care își desfășoară activitatea în aproximativ 15.000 de cabinete sau clinici stomatologice private. Cei mai mulți sunt în București - 6557 și cei mai puțini în jud. Călărași - 94, conform datelor Colegiului Medicilor Stomatologi din România. Numărul medicilor stomatologi crește de la an la an, după cum arată o situație a Institutului Național de Statistică, potrivit căreia în 2020 numărul medicilor stomatologi a crescut cu 10% față de 2019 și cu 25% față de 2011. Cu toate acestea, în câțiva ani România ar putea rămâne fără medici stomatologi. 

Conf. univ. dr. Cristian Vlad, președintele Patronatului Medicilor Stomatologi din România, medic stomatolog în Timișoara

"România în fiecare an scoate pe piață în plus față de nevoile existente, peste 1000 de medici stomatologi. Majoritatea aleg să-și desfășoare activitatea în centre universitare, în detrimentul orașelor mici și satelor. Populația României și posibilitățile financiare ale românilor sunt în scădere ceea ce duce la o adresabilitate scăzută în condițiile în care numărul medicilor stomatologi crește anual. Este necesară o legislație care să încurajeze tinerii medici să asigure asistența stomatologică și în localitățile unde accesul la servicii medicale este redus sau inexistent”

Aproximativ 80% dintre medicii stomatologi din România profesează în mediul urban, preponderent în centre universitare, ceea ce creează mari dezechilibre privind posibilitățile de adresabilitate ale pacienților. Patronatul Medicilor Stomatologi din România semnalează că statul român nu susține deloc această ramură medicală, dimpotrivă pune din ce în ce mai multe poveri fiscale și birocratice prin măsuri de ordin legislativ, care nu reflectă realitățile și nevoile societății noastre.

"Birocrația și taxele se răsfrâng asupra pacienților prin tarifele practicate de medicii stomatologi, nevoiți să-și acopere astfel cheltuielile și prin timp mai puțin alocat profesiei pentru a completa avizele și actele cerute de diverse instituții ale statului. În România, tarifele practicate în cabinetele stomatologice sunt extrem de variate, tocmai din cauza problemelor cu care se confruntă medicii stomatologi din România. Prețurile decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru servicii stomatologice și taxele de evaluare pe care trebuie să le achite medicii stomatologi nu-i motivează pe aceștia să încheie contracte cu CNAS.", mai transmite Patronatul.

Dr. Anda Tiron, Secretar General al Patronatului Medicilor Stomatologi din România, medic stomatolog în București
,,În mare parte, tarifele CNAS nu acoperă prețul de achiziție al materialelor utilizate în tratament. În prezent, plafonul lunar stabilit de CNAS este insuficient pentru a oferi servicii stomatologice adecvate. Suma contractată de cabinetele stomatologice este mult sub nivelul sumelor contractate de alte specialități medicale, dar taxele de evaluare sunt aceleași și pentru un cabinet de stomatologie cu un decont lunar de 4.000 lei (maxim posibil pentru un medic specialist în mediul urban) și pentru alte specialități medicale”

 

În concluzie, Patronatul Medicilor Stomatologi din România vine cu 7 propuneri către autoritățile române:

  • 1. Simplificarea și clarificarea legislației aplicabile cabinetelor stomatologice
  • 2. Stabilirea anuală a numărului de studenți la facultățile de profil în concordanță cu statistica reală de medici stomatologi cu liberă practică avizați și cu cerințele de pe piața muncii.
  • 3. Instituirea de programe naționale de sănătate orală de către Ministerul Sănătății, în special de prevenție.
  • 4. Alinierea tarifelor decontate de CNAS la nivelul prețurilor actuale ale materialelor și aparaturii minime obligatorii din  dotare.
  • 5. Stabilirea unor plafoane care să ajute pacienții care contribuie la sistemul național de asigurări de sănătate să-și rezolve problemele de sănătate orală.
  • 6. Reducerea taxelor de avizare la CNAS proporțional cu valoarea plafonului și cu a deconturilor pentru celelalte specialități
  • 7. Programe de finanțare și stimulare a instalării medicilor stomatologi și de alte specialități către zone în care serviciile medicale și stomatologice nu sunt accesibile unui număr mare de cetățeni.

,,Vrem să fim concentrați asupra pacienților, nu asupra birocrației. Vrem să facem în primul rând medicină, dar să putem să ne dezvoltăm profesional și să ne creștem business-ul. În acest moment sunt afectate într-o pondere mare cabinetele stomatologice mici, cu un singur medic. Facem un apel către autorități că avem nevoie de un cadru legal suportabil și  ancorat în realitate și de susținere, altfel lucrurile se vor agrava. Se vor închide foarte multe cabinete stomatologice și pacienții nu-și vor mai permite accesul la servicii stomatologice ”, a avertizat conf. univ. dr. Cristian Vlad, președintele Patronatului Medicilor Stomatologi din România.