Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bilanțul cutremurului din Turcia și Siria a ajuns la 16.000 de morți

bilant_cutremur_turcia_morti.jpg

Disperare în Turcia, după cutremurul de luni
Disperare în Turcia, după cutremurul de luni
Sursa imaginii: 
AP Photo/Khalil Hamra

Cel mai recent bilanț al cutremurului de luni din Turcia și Siria arată circa 16.000 de morți. Echipele de salvatori încearcă în continuare să scoată supraviețuitorii de sub dărâmături.

ACTUALIZARE 11.58: Președintele Erdogan va mai vizita joi trei zone afectate de cutremurul de luni din Turcia. El va merge în Gaziantep, Osmaniye și Kilis, situate lângă granița cu Siria, conform CNN, care citează postul de stat TRT Haber.

 

ACTUALIZARE 09.52: Ultimul bilanț al cutremurului din Turcia și Siria arată aproximativ 16.000 de morți, potrivit CNN și BBC, care citează oficiali locali. Zeci de mii de persoane au fost rănite.

 

ACTUALIZARE 09.37: Președintele Recep Tayyip Erdogan s-a apărat în fața acuzațiilor venite de la populație și de la Opoziția politică, după cutremurul de luni din Turcia. El spune că a fost imposibil ca Guvernul să se pregătească pentru amploarea dezastrului. Criticii susțin că răspunsul serviciilor de urgență a fost prea lent și că Executivul a fost slab pregătit. Președintele Erdogan recunoaște că au fost unele probleme, dar susține că situația este acum ”sub control”.

 

Președintele Erdogan îmbrățișează o supraviețuitoare a cutremurului din Turcia
Președintele Erdogan îmbrățișează o supraviețuitoare a cutremurului din Turcia
Sursa imaginii: 
Președinția Turciei via AP

 

ACTUALIZARE 09.33: Aeronave ale Forțelor Aeriene Române au repatriat în noaptea de miercuri spre joi încă zece români, dintre care doi copii, care au fost îmbarcați de pe aeroporturile din Adana și Malatya, anunță MApN, citat de Mediafax. Numărul persoanelor repatriate cu aeronavele MApN începând de luni a ajuns la 31 de români și doi cetățeni polonezi.

 

Cutremurul din Turcia și Siria a făcut până acum 15.000 de morți. Operațiunile de salvare sunt îngreunate de vremea rece și de ninsori.

Salvatorii români care acționează în Turcia au reușit să scoată de sub dărâmături patru persoane. Printre ele se află și un adolescent de 16 ani. Operațiunea a durat 20 de ore. Salvatorii români au identificat persoana conștientă, blocată sub dărâmături. După mai multe ore de intervenție, la locul de acțiune s-a înregistrat o replică de 4,2 grade pe scara Richter, lucru care a îngreunat misiunea de salvare a adolescentului.

Pe parcursul nopții, echipa din România a mai desfășurat două misiuni de căutare, în două locuri diferite, nefiind găsite însă persoane în viață.

În prezent, echipa se deplasează la o clădire cu opt etaje, prăbușită total, unde autoritățile turce au cerut sprijin.