
Social
„Limba română în sine e în pericol. Este în pericol una din fibrele națiunii" (Directorul general al Editurii Polirom, Silviu Lupescu)
carti.jpg

Gabriel Liiceanu atrage atenția că «România Educată» s-a transformat în ceea ce scriitorul a numit „cea mai needucată țară". Iar dacă lucrurile nu se schimbă - atrage atenția Gabriel Liiceanu - va fi sfârșitul României ca țară. Cât privește prețurile cărților, editorii spun ca nu acestea sunt gardurile care îi ţin pe români departe de cărți.
Pactul pentru lectură este o inițiativă a Asociației Editorilor din România și se dorește a fi un semnal de alarmă cu privire la analfabetismul funcțional. Numărul mic de cărți citite de mulți dintre români și o piață de carte tot mai mică. Protestul este susținut de Editura Polirom iar directorul general Silviu Lupescu atrage atenția:" O parte din noi citesc o carte pe an. O parte nu citim nimic iar 50 % din populație e considerată într-o stare de - hai să nu-i spunem analfabetism - ci înapoiere culturală. Cuvântul ne afectează cred că e puțin. Ne cășunează, ne dăunează. Pentru că uitați-vă și dumneavoastră la televizor cum vorbesc politicienii noștri! Uitați-vă la mass-media și veți vedea că nu știm să folosim decât cel mult o mie,două mii de cuvinte. Atât timp cât limba română în sine este în pericol cred că este în pericol de fapt una din fibrele națiunii și a existenței noastre". Ce cred editorii că se va schimba și cum prin acest Pact pentru Lectură? " Nu ne facem iluzii că se va schimba ceva. Dar nu cred că pot fi anumite acțiuni care să schimbe radical situația. Dar în mod cert, putem noi toate editurile împreună să organizăm niște acțiuni care să atragă atenția, pe de o parte. Să faciliteze accesul tinerilor la cultură prin donații, de exemplu, prin bibliotecile pe care le putem sponsoriza. Prin cărțile pe care le putem scoate. Ne punem mari speranțe că ceva se va schimba în sistemul de învățământ. Pentru că educația, să nu uităm, începe în școală" a răspuns directorul general al Editurii Polirom, Silviu Lupescu.
Gabriel Liiceanu: „În 20-30 de ani România are șanse să nu mai existe cu o populație incapabilă să aibă un raport cu cartea, în speță cu hrana spirituală, a minții”
Pactul pentru lectură este susținut și de scriitorul Gabriel Liiceanu, Editura Humanitas editură care a aderat la această modalitate de protest.
„ Pactul pentru Lectură, sincer vorbind, din punctul meu de vedere, este o expresie a unei disperări. Dacă venim din urmă mereu cu oameni incapabili se înscrie într-o societate civilizată și să-i sporească civilizația șansele noastre istorice devin din ce în ce mai mici. România - nu e ăsta singurul domeniu - în mai toate domeniile este pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Avem cea mai mică piață de carte din toată Europa. Sunt două consecințe grave. Odată pe plan strict practic, consecințele sunt grave pentru piața muncii și pentru relațiile sociale. Deci la nivelul unei guvernări cu rațiuni tehnice de soluționare a problemelor directe ale societății civile pe șleau spus nu o să mai ai cu cine să muncești în România la un nivel calificat . În 20-30 de ani România are șanse să nu mai existe cu o populație incapabilă să aibă un raport cu cartea, în speță cu hrana spirituală, a minții" a explicat Gabriel Liiceanu. Cum se poate schimba această stare de fapt? "Alarmându-ne toți. Făcându-i pe politicienii care nu au impulsuri proprii să fie constrânși să facă ceva. În loc să ne păcălească cu programe splendide de genul România Educată care este deja o expresie cinică. Pentru că în clipa de față se răstoarnă în opusul ei, Este cea mai needucată. România e cea mai needucată țară din Europa. Deci, dacă oamenii ăștia care ne conduc nu vor fi obligați să țină cont că această cădere dramatică a pieței culturale presupune în final dispariția acestei țări atunci să ne resemnăm cu toții că vom trăi din ce în ce mai prost. Pentru că într-o țară incultă, totul dispare", a explicat scriitorul Gabriel Liiceanu.
Directorul executiv al Asociației Editorilor din România: „Putem consuma proporțional bere cu media Uniunii Europene, dar carte, nu putem De ce?”
Citim tot mai puțin! Dar și prețurile cărților sunt mari pentru buzunarele multor români? Directorul executiv al Asociației Editorilor din România, Mihai Mitrica spune simplu:
" Vreți să vă spun părerea mea din punctul ăsta de vedere. Eu cred că avem o problemă de educație. Cărțile nu sunt scumpe. Cărțile sunt mai ieftine decât în alte țări ale Uniunii Europene. Dar noi nu suntem educați să valorizăm cărțile. În schimb, societatea ne învață să valorizăm alte bunuri care nu sunt culturale. De ce România poate să fie pe locul 6 în Uniunea Europeană la consumul de bere și nu poate să fie decât pe ultimul loc la consumul de carte? Credeți că este o problemă de disponibilitate financiară? Nu.Pentru că din punct de vedere financiar stăm suficient de bine ca să consumăm bere.Proporțional cu populația României. Pentru că suntem cam pe locul 6 -7 în Uniunea Europeană la numărul de locuitori. Putem consuma proporțional bere cu media Uniunii Europene dar carte, nu putem De ce?"
Scriitorul Gabriel Liiceanu a ținut să sublinieze: „Nu asta e problema! Pentru că ei nu trebuie să-și cumpere cărți. Pot să aibă locuri în care să citească.Prin asociații, prin biblioteci, prin toate formele, prin inițiative particulare. Sunt oameni care îngroziți și conștientizând situația în care ne aflăm s-au dus pur și simplu în sate și au început să deschidă casele lor. Și-au cumpărat case și au început să facă învățământ privat. Să cheme copii la ei acasă, să le citească, să le arate o bibliotecă. Într-un loc de exemplu unde primarul închisese biblioteca satului, a școlii, spunând că astăzi nu mai citește nimeni și că, deci, ce sens mai are o bibliotecă? Deci, dacă lucrurile astea sunt lăsate la voia celor care ar trebui să aibă inițiativele în guvernare atunci va fi dramatic".
La rândul lui, directorul Editurii Polirom Silviu Lupescu spune că oferă reduceri substanțiale la cărțile cumpărate de pe internet mai ales că există zone în România care nu mai există librării. Soluţiile? Reintroducerea voucherelor pentru profesori și elevi. Dotarea corespunzătoare a bibliotecilor și o campanie de încurajare a lecturii susținută de stat. Și făcută, după cum s-au exprimat editorii, deștept și atractiv.
Pactul pentru Lectură - https://www.petitieonline.com/pactul_pentru_lectura