Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnaliștii independenți, sub semnul linșajului public și a kompromatului în 2022. Perspective sumbre și pentru 2023-2024 (ActiveWatch)

freeex_digest_cover.max-640x360.jpg

Sursa imaginii: 
ActiveWatch

Anul 2022  a stat sub semnul linșajului public și kompromatului în ceea ce-i privește pe jurnaliști.  Vorbim deja despre un fenomen care are drept țintă jurnaliștii independenți, se arată în primul FreeEx Digest realizat de ActiveWatch. 

Pentru un an aparent fără mize electorale, încrâncenarea politicienilor în relația cu jurnaliștii critici și “blatul cu presa finanțată politic” nu pot fi decât niște semnale de alarmă pentru 2023 și 2024. Acești ani vor aduce și mai multă presiune asupra jurnaliștilor de investigație și redacțiilor fără afilieri politice ori economice cu actuala coaliție de guvernare, atrage atenția Liana Ganea de la ActiveWatch.

Când vezi toate aceste cazuri realizezi dimensiunea fenomenului, explică Liana Ganea de la ActiveWatch. Tocmai de aceea 2023 și 2024 se anunță foarte dificili pentru jurnalismul independent.

Ce e de făcut? În primul rând breasla jurnalistică trebuie să acționeze mai puternic și să se apere mai mult.

Va fi greu pentru jurnaliști mai ales din presa indepenta sa-si faca treaba in interes public cu adevărat, fiind mereu ținta unor atacuri fie sub formă de amenințare, fie sub forma de kompromat, fie cu teama unor atacuri fizice, mai spunea Liana Ganea (AUDIO).

Primul FreeEx Digest realizat de ActiveWatch cuprinde toate cazurile în care jurnaliștii au fost amenințați, agresați sau trecuți pe “liste negre”.

 

 

 
Liana Ganea de la ActiveWatch.