
Social
Branșament cultural. Sau cum se întorc în comunitate vechile uzine de apă ale Timișoarei
muzeul_apei.jpeg

La începutul secolului trecut prindea contur, la Timișoara, sistemul centralizat de alimentare cu apă al orașului. În 1914 a fost pusă în funcțiune uzina de apă Urseni. Aici se află și clădirea care, pe hărțile moderne și în filmările de la înălțime, arată ca un OZN. Uzina a alimentat orașul cu apă potabilă până în anii ’90.
În partea opusă a Timișoarei a fost ridicată, în 1916, Uzina de apă industrială. Fostul Stabiliment al Apei de Stropit a apărut la un moment în care industria locală era în plină dezvoltare. Clienții erau fabrici, ateliere, dar și primăria, care folosea apa industrială pentru udatul parcurilor, spălatul străzilor sau stingerea incendiilor. Uzina s-a închis definitiv în 2007.
Cele două ansambluri poartă semnătura arhitectului László Székely și sunt reprezentative pentru stilul Secession industrial. Uzinele sunt în proprietatea operatorului de apă – canal Aquatim, care a înțeles potențialul lor.
Loredana Leordean, coordonatoare programelor educaționale derulate de companie, explică: „S-ar putea spune la o primă vedere că nu sunt atractive. Patrimoniul industrial din România este, din păcate, foarte neglijat. Noi avem în Timișoara aceste piese de patrimoniu industrial, uzine vechi de apă, care sunt foarte frumoase. Sunt clădiri în stilul Secession, de la începutul secolului trecut, au fost bine păstrate de compania de apă Aquatim de-a lungul timpului, care a făcut proiecte de regenerare urbană, de intervenție, pentru a le face atrăgătoare, mai precis pentru a arăta publicului că ele sunt foarte atrăgătoare și pot foarte bine să traiască o a doua viață”.
Vechea Uzină de Apă Industrială a intrat în circuitul public încă din 2017, grație unui proiect de regenerare urbană. Aquapic era, la acel moment, unic în România. A fost amenajată pentru vizitare uzina nefuncțională, care a devenit, împreună cu parcul de trei hectare care o înconjoară, un loc în care copiii învață, prin joc, despre apă și mediu. Centrul educațional Aquapic este deschis în sezonul cald, pentru activități de educație informală. Uzina de Apă Industrială face parte, din 2019, din Rețeaua Internațională a Muzeelor Apei, o inițiativă susținută de Consiliul UNESCO.
Este în șantier și va fi finalizat în acest an și Muzeul Apei, de la Uzina de apă din Urseni. Este vorva despre o investiție de peste șapte milioane de lei, bani proveniți integral din bugetul companiei. Din nou, Loredana Leordean: „Clădirile vechi, e vorba de trei clădiri istorice, vechi, sunt stațiile cheie de pe traseul tehnologic, grupul de fântâni, stația de filtrare și stația de pompare. Acestea au fost reabilitate, au fost accesibilizate pentru public, au toate dotările pentru persoanele cu mobilitate redusă. Într-una din clădiri s-a făcut o intervenție foarte spectaculoasă, prin care s-a introdus un traseu pietonal nou, o platformă din sticlă, astfel încât vizitatorii să poată vedea de aproape utilajele și să intre in atmosfera vechilor uzine de apă”.
A fost construită și o clădire nouă, practic punctul de intrare în muzeu, care poate servi și ca spațiu de expoziție.
Fundația Aquademica, înființată de Departamentul de Evacuare a Apelor Uzate din cadrul Primăriei Munchen și compania Aquatim, va derula, în weekendul inaugural TM2023, programul „Branșament cultural la Uzina de apă”. Acesta își propune să conecteze oamenii și patrimoniul industrial, artiștii și comunitatea, chemându-i pe timișoreni să (re)descopere aceste adevărate comori de arhitectură.
Ambele uzine vor avea, în 18 februarie, program pentru public, cu tururi ghidate, ateliere de lectură și activități pentru copii, toate cu participare gratuită. Uzina de apă Urseni va primi pentru prima dată oaspeți, de la deschiderea șantierului. Duminică, în 19 februarie, operatorii culturali, organizațiile civice și educaționale și artiștii independenți sunt invitați să descopere acest spațiu și să propună colaborări și idei de viitoare activități care pot fi găzduite de fostele uzine.