Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cod roșu de inundații în Timiș. Gospodării inundate, zeci de copii și profesori evacuați dintr-o școală

inundatii_timis.jpeg

Sursa imaginii: 
ISU Timiș

Râul Bega este sub cod roşu de inundaţii, în zona de est a județului Timiş. În ultimele trei zile a plouat abundent în întreg spaţiul hidrografic Banat, astfel că s-au produs creşteri de debite pe toate cursurile de apă, cu depăşiri ale cotelor de apărare. 

Apele Române au închis stăvilarul de la Coștei, pentru a nu mai primi un aport de apă suplimentar de pe râul Timiş pe râul Bega. De asemenea, golirea de fund de la acumularea Surduc este închisă, astfel că nu se mai evacuează debite din aceasta spre râul Bega.

Zeci de pompieri din județele Timiș, Arad și Hunedoara intervin încă de dimineață în localitățile Făget, Răchita, Dumbrava, Belinț, Balinț, Ohaba Lungă, Mănăștiur și Lugoj, pentru a scoate apa din gospodării. Drumul județean Cladova – Dubești a fost inundat. Școala din satul Răchita a fost evacuată, 65 de copii de gradiniță, elevi și profesori fiind scoși din clase. 

Pompierii de la ISU Timiș înalță și consolidează, în aceste ore, digul din zona localității Răchita. Hidrologii au prelungit avertizarea de cod roșu până marți dimineață.