Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ryanair ar putea lansa zboruri dinspre și către R.Moldova. Igor Grosu:”Sper să avem primele rezultate cât mai curând”

grosu_irlanda.jpg

Sursa imaginii: 
Parlamentul R.Moldova

Compania aeriană Ryanair ar putea intra în curând pe piața avia din R.Moldova. Președintele Parlamentului R.Moldova, Igor Grosu, aflat într-o vizită oficială la Dublin, a avut o întrevedere cu reprezentanții companiei aeriene. ”Am ținut foarte mult să avem această discuție și sper să avem primele rezultate cât mai curând. Autoritățile sunt deschise să le ofere toate condițiile necesare pentru a veni la Chișinău”, a declarat Igor Grosu. Speakerul Legislativului și un grup de deputați moldoveni au discutat cu Jason McGuinness, director comercial Ryanair, și Raymond Kelliher, director pentru dezvoltarea rutelor al companiei.

”În această dimineață, am avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții companiei aeriene Ryanair. Am ținut foarte mult să avem această discuție și sper să avem primele rezultate cât mai curând. Le-am transmis că am progresat semnificativ la toate capitolele. De asemenea, le-am vorbit despre procedurile aplicate de autoritățile competente din Republica Moldova în scopul asigurării unui nivel corespunzător al siguranței și securității aeronautice menționând că, potrivit analizei tuturor riscurilor, zborurile în spațiul aerian național pot fi efectuate în siguranță”, a afirmat președintele Parlamentului. 

Totodată, speakerul i-a asigurat pe reprezentanții Ryanair că autoritățile moldovene ”sunt deschise să le ofere toate condițiile necesare pentru a veni la Chișinău”. 

Întrevederea speakerului Parlamentului cu reprezentanții companiei Ryanair vine la o zi după ce compania Wizz Air a anunțat că suspendă toate zborurile către și dinspre Chișinău, începând cu 14 martie, precizând că decizia vine ca ”urmare a evoluțiilor recente din Moldova și a riscului ridicat, dar nu iminent, din spațiul aerian al țării”. 

”Wizz Air a monitorizat îndeaproape situația securității din Moldova și a fost în permanență în contact cu diverse autorități și agenții locale și internaționale, pentru a asigura cel mai înalt nivel de siguranță și securitate ale operațiunilor. Siguranța pasagerilor și a echipajului rămâne prioritatea numărul unu a Wizz Air, iar ca urmare a evoluțiilor recente din Moldova și a riscului ridicat, dar nu iminent, din spațiul aerian al țării, Wizz Air a luat decizia dificilă, dar responsabilă, de a suspenda toate zborurile către Chișinău începând cu data de 14 martie”, susține compania aeriană.

De partea sa, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) s-a arătat nedumerită de anunțul companiei Wizz Air, menționând că decizia luată de Wizz Air ”a creat incertitudine având în vedere că pe 14 februarie operatorul aerian a solicitat aprobarea programului de zboruri pentru sezonul de vară, iar luni acesta a fost aprobat de către AAC. Urmare a analizei riscurilor, instituțiile statului au stabilit că zborurile în spațiul aerian național pot fi efectuate în siguranță, aplicând o serie de proceduri în acest sens, și regretă decizia subită luată de către Wizz Air”.

Autoritățile de la Chișinău susțin că în continuare vor întreprinde toate acțiunile necesare pentru a asigura revenirea cât de curând a operatorului aerian pe Aeroportul Internațional Chișinău, dar și pentru atragerea altor companii aeriene low-cost.

Între timp, Guvernul R.Moldova a aprobat, marți, un acord privind serviciile aeriene între Guvernul Marii Britaniei, dar și cel al Irlandei de Nord. Astfel, Moldova urmează să opereze zboruri regulate dinspre și către Marea Britanie și Irlanda de Nord. Vor fi asigurate premisele necesare creării unei piețe unice pentru transportul aerian între Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Totodată, aceasta va contribui la consolidarea relațiilor diplomatice și economice între cele două state”, susține ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija. 

„”Republica Moldova dispune de Acorduri încheiate în domeniul prestării serviciilor aeriene cu 20 de state. Numărul lor este în permanentă creștere, recent fiind aprobată și semnarea acordului cu Statele Unite ale Americii, în acest sens”, a punctat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.