Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Împătimiții schiului, așteptați la Cupa Veteranilor Semenic

1943.jpg

Sursa imaginii: 
Asociația Prietenii Munților

Cupa Veteranilor marchează anul acesta cea de-a 50 ediție. Sâmbătă, de la ora 10:00, se vor desfășura probele tradiționalele: slalom, doage și schi fond. Între timp, momentul de sărbătoare a fost marcat la Centrul Universitar UBB Reșița prin prezentarea unei expoziții care surprinde istoria schiului pe muntele Semenic, dar și de o retrospectivă a istoriei Cupei Veteranilor Semenic.

Organizată de Asociaţia Prietenii Munţilor, în parteneriat cu Centrul Universitar UBB Reșița, Cupa Veteranilor reprezintă un prilej de reunire pentru iubitorii de schi. Probele tradiționale: slalom, doage și schi fond vor avea loc sâmbătă. Tot atunci Cupa va fi atribuită unui veteran, ca semn al aprecierii întregii lui activități pe muntele Semenic.

Asociația Prietenii Munților amintește într-un comunicat că pe Semenic schiul se practică de peste 100 de ani. 

„Începuturile sunt legate de existența unei puternice comunități de etnie germană la Reșița, primul care a schiat pe Semenic fiind profesorul Bruno Windhager. În perioada interbelică se construiesc cabane, apar primele pârtii de schi. În anii războiului, pe Semenic se organizează cursuri de schi”, se amintește în comunicat.


Sursa imaginii: 
Asociatia Prietenii Muntilor

Ulterior, în Reșița au fost înființate mai multe secții de schi alpin și fond, precum Școala Sportivă, Clubul Sportiv Muncitoresc, Olimpia Reșița, care organizează cantonamente și concursuri. 

„În anii ‘60, se simte nevoia unei întâlniri periodice a oamenilor care, venind de mulți ani pe munte, se pot numi «veterani». Ei au organizat primele ediții ale «Cupei Veteranilor» începând cu anul 1966. 


Sursa imaginii: 
Asociația Prietenii Munților



În 2023,  iubitorii schiului se reunesc pentru a sărbători cea de-a 50 ediție a Cupei Veteranilor, "să scriem împreună istoria schiului pe Semenic, cu ocazia celei de a 50-a ediții a concursului!”, mai arată Asociația Prietenii Munților.


Sursa imaginii: 
Asociatia Prietenii Muntilor


Sursa imaginii: 
As Prietenii Muntilor


Sursa imaginii: 
Asociatia Prietenii Muntilor