Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Petiție pentru eliminarea examenului de admitere la liceu

examen_liceu_ministru_educatie_critici.jpg

Ministrul Educației, Ligia Deca
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Eliminarea examenului de admitere la liceu prevăzut în proiectul legii învățământului preuniversitar, document publicat de ministrul Educației, Ligia Deca, pe 27 februarie, este cerută într-o petiție online de pe platforma Declic.

””Sistemul de învățământ public este puternic politizat, directorii sunt numiți politic și ușor de controlat de către cei cu bani și influență. Astfel, nu avem nicio garanție că examenele organizate de fiecare liceu în parte vor fi corecte și lipsite de corupție. (...) Nu vrem să revenim la un sistem de admitere în licee care favorizează discriminarea elevilor și lipsa de corectitudine în organizarea examenelor”, se arată în petiția Declic, potrivit EduPedu.ro.

Examenele de admitere, în plus față de Evaluarea Națională, sunt o dorință de ani de zile a liceelor de prestigiu. Directorii acestor licee invocă dorința de a avea elevi cât mai performanți, uitând de principiul fundamental al egalității de șanse din învățământul public”, se arată în prezentarea petiției Declic care duminică dimineața, 5 martie, avea peste 5.000 de semnături.