Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A fost lansat programul regional București-Ilfov

conferinta.jpg

Sursa imaginii: 
ADR Bucuresti Ilfov Bucuresti

A fost lansat programul regional București-Ilfov. Este ultimul lansat, celelalte regiuni au facut-o deja până acum. Ultimul dar nu cel din urmă, dau asigurări reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regionala București-Ilfov. Gradul de accesare va fi de peste 100 la sută, spun tot ei în condițiile în care agenția va avea acum și rol de autoritate de management. Cert este că vorbim despre cel mai important proiect din ultimii 20 de ani - cu ce ambiții vine el dar și cu ce provocări?

A fost lansat programul regional București-Ilfov. Este ultimul lansat, dar nu cel din urmă, dau asigurări reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regionala București-Ilfov.

Gradul de accesare va fi de peste 100 la sută, spun reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regionala București-Ilfov în condițiile în care agenția va avea acum și rol de autoritate de management.

Cert este că vorbim despre cel mai important proiect din ultimii 20 de ani - cu ce ambiții vine el?

Programul Regional București-Ilfov 2021-2027 a fost în sfârșit lansat oficial. Programul este construit pe o  alocare UE de aproximativ 586 milioane de euro, la care se va adăuga o cofinanțare națională substanțială. Bugetul total al programului depășește 1,4 miliarde Euro, ceea ce înseamnă o creștere de trei ori a finanțării destinate Regiunii București-Ilfov, față de perioada anterioară de programare.

Programul se concentrează pe 8 priorități.

Carmen Moraru este secretar de stat în Ministerul Investițiilor și vorbește despre așteptările pe care le avem de la singura regiune dezvoltată a României, după cum o descrie oficialul.

Prezent la lansare, primarul general Nicușor Dan a vorbit și el despre planurile pe care le are Bucureștiul cu acest program.

Accentul fiind pe mobilitate, după cum explică edilul șef al Capitalei.

Ștefan Rădulescu, vicepreședinte al Connsiliului Județean Ilfov, a vorbit și el despre provocări, despre planuri, dar și despre infrastructură.

ca să fie un succes, accentul trebuie pus pe legături bune de infrastructură.

Trebuie să ne mișcăm rapid și eficient pentru a avea un grad de accesare de fonduri cât mai mare, mai spune Ștefan Rădulescu.

Gradul de accesare este unul ambițios, spune și Dan Nicula, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regionala București-Ilfov.

Reprezentanta Digi Regio, Aida Mateijek, a salutat lansarea programului.

“Credem cu adevărat că această muncă, acest program îi va ajuta cu pe românii obișnuiți să-și îmbunătățească standardele de viață.

Și va ajuta România, prin regiunile sale, să se plaseze pe harta UE a regiunilor sustenabile, dedicate progresului, a transmis reprezentanta Digi Regio, Aida Mateijek Drumul nu este lipsit de provocări.

Regiunea București Ilfov este unică. De ce? Nu este doar una dintre regiunile din România, este predominant urbană și se confruntă cu provocările marilor capitale europene”, mai spune Aida Mateijek.

Sunt lucruri care au fost învățate, greșeli care nu vor mai fi repetate, a mai explicat și Dan Nicula, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională.

Programul își propune stimularea inovării și creșterea inteligentă și sustenabilă a economiei regiunii. Un element-cheie în implementarea programului va fi capacitatea autorităților locale de a aborda diferitele probleme în mod integrat, prin intermediul strategiilor teritoriale.

Aproape o treime dintre investițiile programului vor fi destinate mediului privat pentru investiții, inovare și digitalizare, restul finanțării fiind alocată pentru proiecte de digitalizare a serviciilor publice locale, eficiență energetică și consolidări, spații verzi și proiecte de mobilitate verde, accesibilitate la rețele europene de transport, siguranță rutieră și, nu în ultimul rând, infrastructură educațională, începând cu creșele si terminând cu universitățile.

Sunt bani care "vor trebui investiți, nu doar cheltuiți". Rămâne de văzut dacă se va și putea.

 

Cronicile coeziunii: https://www.rfi.ro/tag/cronicile-coeziunii

 
Tânăr în Europa, 1 februarie 2023