Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE impune sancțiuni globale pentru încălcarea drepturilor femeilor

Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită la nivel global în fiecare an pe 8 martie și reprezintă o zi importantă a mișcării pentru drepturile femeilor.

Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită la nivel global în fiecare an pe 8 martie și reprezintă o zi importantă a mișcării pentru drepturile femeilor.
Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită la nivel global în fiecare an pe 8 martie și reprezintă o zi importantă a mișcării pentru drepturile femeilor.
Sursa imaginii: 
Genna Martin/AP via RFI

Uniunea Europeană va impune sancțiuni oficialilor din șase țări, inclusiv Rusia și Afganistan, pentru violență și abuzuri împotriva femeilor. Această hotărâre a fost anunțată pe fondul sărbătoririi, în întreaga lume, a Zilei Internaționale a Femeii.

Nouă persoane și trei entități oficiale au fost adăugate pe listele de sancțiuni, supuse interdicției de a primi vize și înghețării oricăror active deținute în UE, potrivit unui document studiat marți de agenția de presă franceză AFP.

Sancțiunile vizează doi ofițeri de poliție din Moscova, locotenent-colonelul Alexander Fedorinov și subalternul său, Ivan Ryabov, care sunt acuzați că au ordonat arestarea și torturarea protestatarilor împotriva războiului din Ucraina.

De asemenea, sunt nominalizați comandantul forțelor speciale ruse, generalul-maior Nikolai Kuznetsov, și comandantul tanchiștilor, colonelul Ramil Ibatullin, alor căror unități sunt acuzate de acte repetate de viol și violență sexuală în Ucraina.

Din Afganistan, ministrul taliban al învățământului superior, Neda Mohammad Nadeem, și ministrul propagării virtuții și reprimarea viciului, Muhammad Khalid Hanafi, se află pe lista de sancțiuni a UE.

Primul este acuzat de privarea femeilor de la educație, iar cel de-al doilea, din cauză că „le limitează libertatea conștiinței și de liberă exprimare și a aplicat pedepse dure și violente celor care nu respectă edictele talibanilor”.

Violența sistematică bazată pe gen

În Sudanul de Sud, comisarul pentru județul Mayiandit, Gatluak Nyang Hoth, și al județului Koch, Gordon Koang Biel, ar fi „folosit, la scară largă și sistematică, violența sexuală ca tactică de război și au uzitat-o drept recompensă pentru bărbații care participă la conflict”.

Se spune că adjunctul ministrului Afacerilor Interne din Myanmar, Toe Ui, le-ar fi permis agenților militari de securitate „să folosească nuditatea forțată, violul, electroșocuri, arderea organelor genitale și violența excesivă în timpul detenției și interogatoriilor arbitrare ale bărbaților, femeilor și membrilor comunității LGBTQ+”.

Ui este un fost șef al Biroului directorului pentru afaceri de securitate militară, care este listat separat ca agenție responsabilă „pentru violența sexuală și de gen sistematică și la scară largă”.

Închisoarea iraniană Qarchak, din provincia Teheran, este catalogată drept un loc în care femeile sunt supuse abuzurilor sexuale de către gardieni și sunt amenințate cu viol, pentru a extrage mărturisiri false.

Susținerea valorilor

În Siria, se spune că Garda Republicană a primit ordin din partea guvernului „să folosească violența sexuală și bazată pe gen pentru a reprima și intimida poporul sirian, în special femeile și fetele”.

Se așteaptă ca numele sancționaților să fie adăugate oficial pe lista sancțiunilor UE mai târziu în cursul zilei, dar surse diplomatice au confirmat pentru AFP că au fost aprobate de statele membre.

„Prin impunerea acestor sancțiuni, trimitem făptașilor un mesaj clar: crimele lor nu vor rămâne nepedepsite”, a declarat ministrul de externe al Regatului Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra, într-un comunicat de presă.

„Este, de asemenea, și un mesaj pentru victime: UE vă va sprijini, oriunde v-ați afla în lume. Sancțiunile sunt o modalitate puternică prin care noi susținem valorile universale și forțăm schimbarea la nivel internațional”, a spus acesta.

„Nu vom ezita să extindem lista, pentru a include și alți autori ai uneo acte de violență sexuală”.

Reprimare de „neegalat”

Înaltul-comisar al organului Națiunilor Unite pentru drepturile omului, Volker Turk, a prezentat marți primul raport privind drepturile omului în întreaga lume, de la preluarea mandatului, în urmă cu șase luni.

Acesta și-a afirmat alarmarea în ceea ce privește „amploarea și magnitudinea discriminării împotriva femeilor și fetelor”, descriind-o drept „una dintre cele mai covârșitoare încălcări ale drepturilor omului la nivel mondial”.

Turk a atras atenția asupra situației din Afganistan, unde talibanii au înlăturat cu forța femeile din viața publică, de când au revenit la putere, în august 2021.

„Reprimarea femeilor în Afganistan este de neegalat”, a spus acesta. „O astfel de tiranie nu trebuie să rămână nepedepsită”.

El a discutat, de asemenea, despre situația din Iran, care, anul trecut, a fost zguduit de protestele la nivel național, care au durat luni de zile, după ce Mahsa Amini a murit în custodia poliției, după arestarea ei pentru o presupusă încălcare a codului vestimentar al femeilor iraniene.

„Este imperativ ca autoritățile să ia măsuri conforme cu cererile protestatarilor, în special ale femeilor și fetelor, care continuă să îndure o discriminare profundă”, a spus Turk.

Dincolo de represiunile la nivel național împotriva drepturilor femeilor, Turk a spus că a fost „șocat de disprețul față de femei... susținut pe Internet de așa-ziși influenceri”, condamnând „obiectificarea omniprezentă a femeilor”.

 

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.