Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protest de 8 martie în Piața Victoriei : „Uterul nostru nu e profitul vostru”

Protest 8 Martie 2023, Piata Victoriei

Protest 8 Martie 2023, Piata Victoriei
Protest 8 Martie 2023, Piata Victoriei
Sursa imaginii: 
ENTR Ro

Sute de persoane au protestat, miercuri, în Capitală, pentru a cere servicii de avort în spitale publice și contracepție gratuită pentru femei în cadrul unei manifestații organizată de grupul Feminism România. Protestul "Uterul nostru nu este profitul vostru”, organizat în fața Guvernului, s-a dorit a fi și un semnal de alarmă cu privire la numărul mare de mame minore din România.  "A fi mamă  este o alegere  și  nu o impunere a statului și a bisericii", spun organizatorii protestului. 

 

Manifestația a fost organizată de Feminism România, Asociația Accept, Girl Up România, E-Romnja și alte organizații care luptă pentru drepturile femeilor.

Protestatarii au vrut să atragă atenția asupra nevoii de acces gratuit la avort în spitalele publice, acces la metode de contracepție și educație sexuală pentru toți încă din școală.

„Ieșim astăzi în stradă pentru a condamna orice inițiativă care rezultă în limitarea serviciilor publice de întrerupere a sarcinii la cerere și încălcarea dreptului de a decide cu privire la propriul corp”, a spus la protest una dintre organizatoare.

„Sperăm să obținem egalitate de gen, sperăm să obținem sănătate gratuită publică, însă sperăm să obținem dreptul la avort pentru femeile care nu își doresc să fie mame. Cred că mamă este o alegere și nu o impunere a statului sau a bisericii”, a spus pentru RFI unul dintre protestatari.

 

 

În cadrul protestului, au fost amintite și femeile care au murit din cauza Decretului 770/1966. Se estimează că în urma decretului dat de Ceaușescu peste 10.000 de persoane au murit în perioada 1966-1989.

Semnalele de alarmă pe care le trag reprezentanții ONG-urilor vin ca urmare a datelor despre numărul de avorturi realizate în ultimii ani. Statisticile arată că sunt județe care au raportat și zero avorturi la cerere sau terapeutice în cadrul sistemului public de sănătate. Tot statisticile mai arată și că două din trei întreruperi de sarcină au loc în mediul privat. 

 

 

ONG-urile mai atrag atenția că spitalele de stat nu mai fac avorturi la cerere sau dacă fac, sunt prea scumpe pentru multe dintre femei. De asemenea, România este țara cu cel mai mare număr de mame minore din întreaga UE, iar educația sexuală nu este introdusă în programa școlară.

Material realizat în colaborare cu Ioana Staicu și Tudor Pană.