Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Serviciile medicale ieftine din Mexic - plătite uneori cu viața de americani...

mexic.jpg

Coadă în fața unui cabinet stomatologic din Los Algodones, Mexic, 15 februarie 2017
Sursa imaginii: 
© GUILLERMO ARIAS / AFP via France24

Patru cetățeni americani au fost răpiți recent în Mexic, ulterior doi dintre ei au fost găsiți morți. Toți patru veniseră în Mexic pentru îngrijiri medicale mai ieftine, iar asta aruncă o rază de lumină asupra unui fenomen periculos, care ia treptat amploare: turismul medical, scrie France24 care citează un reportaj AFP în regiune.

Această adevărată industrie mexicană, stimulată de un flux constant de americani aflați în căutare de servicii medicale la prețuri modice sau care, pur și simplu, nu sunt disponibile în Statele Unite ale Americii, s-a dezvoltat în continuu în ultimii douăzeci de ani, atingând în 2018, în ciuda unei încetiniri ulterioare provocate de  pandemie, o valoare de peste 5 miliarde de dolari.

Mexic este în prezent una dintre cele mai populare  destinații din punct de vedere al turismului medical, în ciuda reputației proaste legate de crima organizată și de violența provocată de droguri. 

Însă pericolele acestui tip de turism  sunt de cele mai multe ori legate de serviciile medicale de calitate slabă decât de „violența politică și socială”, a declarat pentru AFP Josef Woodman, directorul general al organizației internaționale de consultanță în domeniul sănătății Patients Beyond Borders.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenție federală de sănătate din SUA, avertizează cu privire la riscurile unei îngrijiri necorespunzătoare, la dificultățile de comunicare cu personalul medical și la infecții.

Statul mexican Tamaulipas, unde se află orașul de frontieră Matamoros  prin care au trecut cei patru americani la sosirea în Mexic, este unul dintre cele mai afectate de traficul de droguri. Departamentul de Stat recomandă evitarea întregii regiuni „din cauza ratei criminalității și a răpirilor”.

Statul nu este  foarte popular nici din punct de vedere al turismului medical, spune Josef Woodman, deoarece nu dispune de o infrastructură sanitară la fel de dezvoltată ca în alte părți ale țării.

Știrile triste din ultimele zile nu par însă a-i fi descurajat pe doritori, Patients Beyond Borders primind în ultimele 36 de ore un „val” de cereri. 

 

„Orașul dinților”  

Cu doar câteva zile în urmă, Amber O'Hara, o pensionară din Colorado care a apelat de mai multe ori la serviciile unei clinici dentare din Los Algodones, Mexic, a recomandat-o fără ezitare unui prieten.

„Merg acolo datorită prețurilor avantajoase”, a spus ea, menționând că îngrijirea de care a avut parte a fost excelentă. „Cu siguranță mă voi întoarce atunci când voi avea nevoie”  .

Los Algodones, supranumit „Orașul dinților” se află la granița cu statul american Arizona, la peste 2.000 de kilometri vest de Matamoros. Amber O'Hara insistă că nu ar merge în acest oraș, deoarece „nu este prima dată când ceva problematic se întâmplă acolo”.

Potrivit unei estimări a organizației Patients Without Borders, pensionara este unul dintre cei 1,2 milioane de americani care călătoresc anual în Mexic pentru îngrijiri medicale.

Potrivit CDC, pe lângă serviciile dentare, principalele tipuri de îngrijiri medicale solicitate sunt „operațiile, operațiile estetice, tratamentele pentru infertilitate, transplanturile de organe și țesuturi și tratamentele pentru cancer”.

Costul ridicat al îngrijirilor medicale din Statele Unite explică acest fenomen: potrivit unui sondaj efectuat pe 400 de persoane care au trecut granița în 2020, 92% dintre acestea au declarat că un factor important care le-a influențat decizia l-a reprezentat prețul.

„În SUA, avem cel mai scump sistem de sănătate de pe planetă”, spune Elizabeth Ziemba, președintele grupului Medical Tourism Training.

„Eventualitatea nevoii de a cheltui o sumă mare de bani pentru a primi îngrijiri medicale în SUA este greu de acceptat pentru unii oameni, astfel încât ei caută alternative mai ieftine. ”

Potrivit lui Josef Woodman, costurile suportate de americani sunt cu 40-60% mai mici dacă decid să treacă granița în Mexic.

Posibilitatea de a beneficia de îngrijiri medicale „care nu sunt oferite sau aprobate” în SUA este un alt motiv important pentru care aceștia aleg să se trateze în Mexic, notează CDC.

Dar, adaugă Elizabeth Ziemba, odată ce vă gândiți să treceți granița, este esențial să vă documentați despre medic, precum și despre destinație, deoarece  serviciile de proastă calitate sunt adesea mult mai ieftine: „Îi încurajez pe oameni să se documenteze cu seriozitate”.

 

Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de France24.