Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șeful OMS: Descoperirea originilor COVID-19, un imperativ moral

ghebreyesus_oms.jpg

Sursa imaginii: 
france24.fr

Descoperirea originilor COVID-19 este un imperativ moral și toate ipotezele trebuie explorate, a declarat șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

Potrivit unor informații oferite cotidianului Wall Street Journal de către o agenție americană, pandemia ar fi fost cauzată de un accident într-un laborator din China. Informația a crescut presiunea asupra OMS pentru a găsi răspunsuri, iar autoritățile de la Beijing au negat acuzația.

„Înțelegerea originilor COVID19 și explorarea tuturor ipotezelor rămâne un imperativ științific, pentru a ne ajuta să prevenim viitoarele epidemii și un imperativ moral, de dragul milioanelor de oameni care au murit și al celor care trăiesc cu efecte post-COVID", a scris Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS,  pe Twitter, potrivit Mediafax.ro.

Mesajul a fost publicat pentru a marca trei ani de când OMS a folosit, pentru prima dată, cuvântul „pandemie" pentru a descrie evoluția COVID-19.

În 2021, o echipă condusă de OMS a petrecut săptămâni întregi în Wuhan, China, și în împrejurimile acesteia, unde au fost raportate primele cazuri la om. Comisia a stabilit că virusul a fost probabil transmis de la lilieci la om prin intermediul unui alt animal, dar că sunt necesare cercetări suplimentare. Totuși, autoritățile din China au spus că nu este nevoie de alte verificări, potrivit Reuters.

Ulterior, OMS a înființat un grup consultativ științific pentru a analiza agenții patogeni periculoși. Grupul nu a ajuns la nicio concluzie cu privire la modul în care a început pandemia, spunând că lipsesc date cheie.