Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dialogul dintre premierul Nicolae Ciucă și robotul ION, regizat

ion_captura_video.jpg

captură video
Sursa imaginii: 
Facebook/Nicolae Ciuca

Robotul ION bazat pe Inteligența Artificială (IA) nu este încă finalizat, iar dialogul cu premierul Nicolae Ciucă a fost regizat în ședința de Guvern din 1 martie, a recunoscut Nicu Sebe, coordonatorul echipei ION și șeful IA al Humans AI, compania care coordonează acest demers, transmite Hotnews.ro.

Clarificarea acestui lucru a venit ca urmare a multiplelor comentarii de după momentul respectiv, de la debutul ședinței de Guvern din 1 martie. Reprezentantul companiei care a realizat programul promovat de Guvern și de premierul Nicolae Ciucă, Nicu Sebe, a vorbit despre „sceneta” de la Palatul Victoria într-o emisiune difuzată la Radio Guerilla.

Reprezentantul firmei care a organizat momentul dialogului premierului României, Nicolae Ciucă, cu o oglindă pe care scria ION, ca interfață a unui așa-zis program dezvoltat pe baza inteligenței artificiale, a recunoscut că dialogurile au fost înregistrate dinainte și cineva a dat play înregistrărilor, dar susține că „sistemul poate să facă și răspunsuri, cu siguranță”, scrie HotNews.ro.

Nici premierul Ciucă, acuzat de plagiat în teza de doctorat și nici ministrul Cercetării Sebastian Burduja, nu au spus nimic despre faptul că a fost de fapt o scenetă ceea ce s-a întâmplat la Guvern, nu un moment real de interacțiune om – AI.

Consilierul virtual ION a primit, în prima săptămână de la lansare, o jumătate de milion de mesaje și tag-uri de la români. Educația, îmbunătățirea sistemului public de sănătate și a condițiilor pentru persoanele cu dizabilități sau pentru persoanele vârstnice - principalele teme.

Aproximativ o jumătate de milion de mesaje pentru ION

Deși este încă în faza inițială de învățare, proiectul ION a strâns încă din prima săptămână de la lansare aproximativ jumătate de milion de mesaje și tag-uri în social media de la români care doresc ca mesajele lor să fie transmise mai departe către reprezentanții guvernului.

Pe lângă nevoia de a îmbunătăți sistemele de educație și de sănătate din România, cetățenii au transmis preocuparea privind salariile și pensiile mici, în contextul inflației și a prețurilor tot mai mari, atât la alimente cât și pentru medicamente și serviciile medicale, se arată într-un comunicat al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

În ceea ce privește condițiile de viață din orașele mari, românii au trimis numeroase mesaje punctuale legate de modul de administrare a domeniului public, exprimându-și dorința pentru mai multe parcuri și spații verzi, piste de biciclete dar și pentru fluidizarea traficului din marile orașe, pe primele locuri pentru feedback fiind București, Brașov și Ploiești.

Pe lângă aceste nevoi prioritare, protecția mediului, a pădurilor, gestionarea deșeurilor și combaterea corupției au completat lista de teme abordate de români în interacțiunea lor cu ION.

Consilierul virtual ION a avut, la la 10 zile de la lansare, peste 1 milion de vizite pe site, peste jumătate de milion de mesaje. De asemenea, aproape 1.000 de oameni au aplicat să se alăture echipei de cercetare sau de voluntari ION: olimpici internationali, studenți români la Cambridge, Oxford, Harvard, și la facultățile de top de tehnologie din România.

Zeci de companii private vor sa se implice în proiect (românești și străine), să susțină dezvoltarea lui ION, să îi ofere putere de calcul, iar aproape 10.000 de oameni au votat ca ION să vină în orașul lor. Momentan, pe primul loc este București, urmat de Iași, Cluj și Timișoara.