Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Filtrul Bold Glamour de pe Tik Tok: frumusețe înșelătoare și chiar periculoasă

tiktok.jpg

Utilizatoare Tik Tok din SUA folosind filtrul Bold Glamour, Washington, 8 martie 2023
Sursa imaginii: 
© STAFF / AFP via France24

Filtrul „Bold Glamour” este cea mai recentă tendință de pe TikTok. Efectul special, realizat cu ajutorul inteligenței artificiale (IA), îi aduce pe utilizatori în pragul extazului atunci când văd cât de bine îi face să arate. Zeci de milioane de videoclipuri surprind extazul utilizatorilor când văd că filtrul le încadrează perfect fața oferindu-le buze pline, pomeți proeminenți și un machiaj perfect, scrie France24 care citează un studiu realizat de AFP.

... iar mulți utilizatori se lasă cuprinși de disperare sau de indignare odată ce înlătură filtrul și se privesc așa cum sunt.

„Este cea mai recentă abordare a mitului frumuseții ideale”, spune Kim Johnson, profesoară specializată în domeniul asistenței medicale din cadrul Universității de Stat Middle Georgia. Acest tip de efecte speciale îi determină pe unii oameni „să țină diete drastice, să se compare unii cu alții și să-și piardă încrederea în sine”, adaugă ea.  

De la urechi de pisică la diferite tunsori, filtrele realiste există de câțiva ani pe Snapchat, TikTok și pe numeroase alte aplicații de înfrumusețare.

Însă ultimele apariții ating un alt nivel de verosimilitate: Bold Glamour nu dispare atunci când ne trecem mâna prin fața camerei, îți încadrează perfect fața și îți urmărește mișcările în așa fel încât pare că ești într-adevăr machiat. Toate acestea îi fac pe experți să se întrebe dacă nu cumva asistăm la un nou moment de cotitură în evoluția inteligenței artificiale.

Problema datelor cu caracter personal

Luke Hurd, creator de filtre pentru rețele de socializare, spune că filtrele tradiționale sunt, de fapt, niște măști 3D „puse” pe fața utilizatorului, așa cum este ea captată de camera smartphone-ului.

În schimb, Bold Glamour și alte efecte recent create – precum cel care îți redă trăsăturile adolescentine- „îți iau fața și o redesenează pe loc, pixel cu pixel, pe randarea obiectivului”,  a explicat Luke Hurd pe TikTok și pe Twitter.

El concluzionează că aceste filtre fac parte din învățarea automată, concept denumit „machine learning” în engleză.

Alți cercetători cred chiar că ar fi vorba de inteligență artificială regenerativă realizată după același principiu ca programele ChatGPT sau Dall-E, care pot crea pe loc, la cerere, poeme, desene sau coduri.

Aceste efecte speciale există de un an sau doi, dar Bold Glamour este „foarte avansat”, constată Petr Somol, director în cercetarea IA la Gen, o firmă de securitate cibernetică.

IA generativă necesită foarte multe date personale.

TikTok, platformă care aparține grupul chinez ByteDance, se află în vizorul multor guverne din Occident din cauza confidențialității datelor cu caracter personal.

În Statele Unite ale Americii, TikTok este considerat de numeroși oficiali drept o amenințare pentru securitatea națională. Aceștia susțin că prin intermediul acestei platforme sunt transmise informații la Beijing, însă deținătorii platformei neagă această afirmație.

Grupul californian „Meta ar putea să facă cu ușurință acest filtru disponibil pe Facebook și Instagram”, declarăAndrew Selepak, profesor specialist în domeniul mass-media și tehnologie de la Universitatea din Florida.

Nu e sigur dacă TikTok a luat în calcul implicațiile acestei noi invenții.

Aplicația își păstrează secretele, refuzând să dea prea multe detalii despre modul de funcționare al filtrului. Aceasta a ținut doar să-și încurajeze utilizatorii „să fie ei înșiși” pe această rețea de socializare, căci ea favorizează „individualitatea și creativitatea”.  

„Continuăm să colaborăm cu experții și cu comunitatea noastră pentru a ajuta TikTok să rămână un spațiu online pozitiv care susține oamenii”, declară compania.  

Prea frumos ca să fie adevărat

Bold Glamour este interesant de analizat, deoarece este vorba despre un filtru video care se adaptează în timp real, ceea ce crește riscul de „deepfakes”.

Acest termen generic desemnează editările înșelătoare (foto, video și audio) care dau impresia că o persoană a zis sau a făcut ceva ce în realitate nu s-a întâmplat.  

Aceste filtre recent apărute „nu sunt neapărat tehnologii deepfake, dar nu e decât un singur pas până acolo”, subliniază Petr Somol.

Este puțin probabil ca platformele mainstream precum TikTok și miliardul său de utilizatori să ofere vreodată acces gratuit la instrumente de păcălire a publicului, notează Siwei Lyu, profesor de informatică la Universitatea de Stat din  New York.

Dar „ceea ce le face periculoase sunt oamenii care înțeleg tehnologia și care s-ar putea folosi de ea în scopuri rău intenționate”, detaliază aceasta.  

În acest moment, pentru mulți utilizatori filtrul înfrumusețării dăunează mai ales ego-ului.

„Sincer, dacă nu aș fi fost adult în toată firea, chestia asta mi-ar fi luat mințile”, a declarat Abbie Chatfield, o vedetă australiană de reality show, după ce a testat Bold Glamour.

 

Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de France24.