Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


2 din 10 tineri nu lucrează și nici nu studiază, România ocupă locul 4 în clasamentul șomajului, după Spania, Grecia și Suedia.

In România, 2 din 10 tineri cu vârsta de până la 24 de ani nu lucrează  și nici nu studiază. La nivel european, rata șomajului în rândul tinerilor cu vârsta de până la 24 de ani este de doar 14 la sută. Pe de alta parte numărul salariaților plătiți cu salariul minim a crescut foarte mult în 2023, ajungând la 1 milion si 897 mii.  Este o creștere de 52% comparativ cu 31 decembrie și reprezintă 28% din totalul contractelor de muncă.        

Datele Eurostat arata că România inregistrează printre cele mai mari rate ale șomajului în rândul tinerilor din Uniunea Europeană. Țara noastră  ocupă locul 4 în clasamentul șomajului, la egalitate cu Italia,  după Spania, Grecia și Suedia. Practic, la noi în țară, 2 din 10 tineri cu vârsta de până la 24 de ani nu lucrează  și nici nu studiază. Datele oficiale arată că 2.86 milioane de tineri cu vârsta sub 25 ani erau șomeri în Uniunea Europeană în decembrie 2022. Dintre aceșstia, 2.31 milioane  trăiau în zona euro. La sfârșitul anului trecut, rata șomajului a fost de 14.5% la nivel european și de 14.8 în zona euro.

 Florin Jianu , directorul Consiliului National al IMM-urilor spune la RFI că de vină pentru această situație, în România, ar fi inadecvarea soluțiilor și a politicilor publice pentru noua generație  dar și școlile de meserii care cu greu îi atrag pe tineri .

 Interviul poate fi ascultat aici:

 
Interviu Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor