
Social
Dans la liber, salarii la vedere, bomboane doar sâmbăta. E primăvară în Suedia
west_coast_swing.jpg

S-ar putea să se întâmple astăzi. Parlamentul suedez e posibil să voteze în cursul zilei abolirea unei legi vechi de aproape 70 de ani și care spune că orice local care vrea să îi lase pe clienți să danseze trebuie să ceară în prealabil o autorizație de la poliție.
Bine, dar de ce s-ar gândi vreodată cineva să impună o asemenea restricție? În ce fel sunt dansatorii periculoși sau măcar profund deranjanți? Răspunsul trebuie căutat în 1956, la capătul unei decade de îngrijorări legate de ceea ce se numea atunci “viciul ringului de dans”. Suedia fusese invadată de ritmurile de jazz și rock’n’roll venite din America, iar reacția publicului era amplificată de temerile că tinerii au astfel vederi tot mai liberale nu doar în muzică, ci și în privința sexului. Așa că legea a fost promulgată, iar opinia publică a respirat adânc.
Concret, actul normativ prevede că orice bar sau restaurant care organizează un eveniment de dans și nu are autorizație care să le permită clienților să se miște pe ritmul muzicii riscă o amendă impresionantă. Problema este că “un eveniment de dans” este o denumire atât de vagă, încât ea poate cuprinde orice, de la discoteci, la spectacole sau chiar dans informal.
Ridicol? Așa au crezut și cei care de-a lungul anilor au criticat-o, de la patroni de restaurante, la instituții mass-media. Toți au înțeles că autoritățile au dreptul să amendeze un restaurant sau bar dacă unul din clienți începe spontan să danseze. Însă niciodată nu a fost așa, declara în 2017 un șef de poliție care spunea că e trist că oamenii cred că instituția sa desfășoară forțe pentru a-i prinde pe cei care au chef să se miște pe muzică.
"Ceea ce facem noi, adăuga el, este să îi prindem pe proprietarii de restaurante care organizează evenimente de dans, fără a avea autorizație. Și este adevărat că aceștia au declarat mai mereu că clienții sunt cei care au început dansul... chiar dacă era evident că ringul, luminile și sistemele audio și DJ-ul erau acolo cu un motiv".
Dar Parlamentul? Părerile au fost împărțite. Începând cu 2007 au fost depuse zeci de moțiuni pentru abrogarea ei, însă în 2015 s-a votat pentru menținerea legii. Partidele care au votat pentru asta au fost Social-democrații și Creștin-democrații. Cu toate acestea, în 2016 rezultatul votului a fost opus, iar în 2018 s-a propus chiar ca permisul să fie solicitat doar dacă există factori de risc. Și uite-așa după consultări, discuții și încă un mandat al stângii, s-a ajuns în martie 2023.
Astăzi, Parlamentul e posibil să voteze o formă în care doar evenimentele din piețe, parcuri și de pe străzi ar trebui să aibă astfel de restricții. Însă nimic nu e sigur. Deși votul a fost anunțat oficial pentru azi, el nu apare deocamdată pe ordinea de zi.
Și pentru că vorbeam de sex mai devreme, Suedia este probabil singura țară din lume în care să te prostituezi este absolut legal, dar să cumperi sex se pedepsește adesea cu închisoarea. Dacă vi se pare că asta nu are niciun sens, aflați ca o oarecare logică există.
Se spune că persoanele care se prostituează sunt adesea sărace și au vânzarea de sex ca singura sursă de venit. Ar fi imoral să le interzici așadar dreptul la a câștiga banii care le permit să trăiască. Însă acesta nu este cazul celor care cumpără sex. Ei fac cu siguranță o alegere atunci când decid să plătească pe cineva pentru așa ceva. Iar asta este ilegal. Foarte ilegal, iar pedepsele sunt aspre. Unul dintre cei care a simțit asta pe pielea lui a fost Paolo Roberto, care a pierdut un adevărat imperiu al produselor culinare în momentul în care a fost surprins de poliție în vizită la prostituate.
À propos de bani, toate, absolut toate salariile suedeze sunt publice. Oricine poate afla oricând câți bani câștigă prietenul, colegul, dușmanul, sau vecinul. Este suficient să sune la Administrația financiară și să întrebe. Nu i se va solicita nicio informație personală, iar cei de care se interesează nu vor afla asta.
Pe de altă parte, dacă nu vrei să suni, există o serie întreagă de site-uri care-ți permit să faci asta anonim. Ultimul pe care l-am verificat, cerea cam 4 euro și jumătate pentru 10 solicitări. Care ar fi motivul pentru care nimic nu e secret în domeniul ăsta? Reducerea corupției, spun suedezii. În momentul în care știi cât câștigă vecinul sau colegul, poți foarte ușor intra la bănuieli dacă îl vezi că a cumpărat lucruri pe care nu ar trebui să și le permită. Dacă îl reclami și se dovedește că ai avut dreptate, se cheamă că vei fi făcut un bine societății.
Care societate este foarte mare amatoare de dulciuri... Dulciurile de sâmbătă. În fiecare an, un suedez halește cam 15 kg de dulciuri. În comparație, un francez se limitează la 3 kg și jumătate. Dacă vi se pare îngrijorător, aceasta a fost și părerea unui medic din ani 50 care, împreuna cu un stomatolog, au fost îngroziți de ravagiile pe care zahărul le face în cazul dinților. Așa că au recomandat ca acest consum de zaharoză să se concentreze într-o singură zi a săptămânii.
De fapt, povestea este complexă și foarte scandaloasă. Ambii lucrau la Vipeholm, un azil pentru persoanele cu retard mintal. Acolo, ei au derulat ceea ce se numește "Experimentul zahărului". Sutelor de pacienți internați li s-au oferit din 1946 și până 1953 între 8 și 22 de caramele pe zi pentru a se verifica efectul acestora. Experimentul a fost chiar sponsorizat de fabricanții de bomboane care vroiau să demonstreze că produsele lor nu au nicio legătură cu cariile. Când rezultatele studiului au arătat contrariul, producătorii au blocat publicarea lor timp de patru ani. Dacă statul suedez nu și-a cerut vreodată scuze pentru acest experiment, trebuie spus că în Suedia încă din 1938 tratamentul stomatologic este gratuit pentru cei de până la 24 de ani. Și da, copiii mănâncă bomboane, teoretic, doar sâmbăta.
În sfârșit, copii înseamnă petreceri de zile de naștere. Nimic mai normal decât să îți chemi prietenii an de an pentru a te distra și a mânca tort împreună. Însă tradiția asta se oprește în Suedia în momentul în care vorbim de adulți. De bună seamă că și aceștia sărbătoresc diverse evenimente. Însă zilele de naștere dau ocazia unor petreceri doar din zece în zece ani, la cifre rotunde. Cea mai importantă este cea de 50.