Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China își redeschide complet granițele pentru turiștii străini, pentru prima dată în cei trei ani de la izbucnirea pandemiei de Covid-19

O mulțime de pasageri surprinși la zona de sosiri pentru zborurile internaționale, la Aeroportul Internațional Shanghai Pudong.

O mulțime de pasageri surprinși la zona de sosiri pentru zborurile internaționale, la Aeroportul Internațional Shanghai Pudong.
O mulțime de pasageri surprinși la zona de sosiri pentru zborurile internaționale, la Aeroportul Internațional Shanghai Pudong.
Sursa imaginii: 
Hector Retamal/AFP via France 24

China a anunțat că își va redeschide granițele pentru turiștii străini pentru prima dată în cei trei ani de la izbucnirea pandemiei COVID-19, urmând ca, începând de miercuri, să reia și eliberarea tuturor tipurilor de viză, potrivit Reuters, citată de France24.

Decizia de a ridica aceste ultime restricții, impuse pe fondul epidemiei de Covid-19, survine în contextul în care, luna trecută autoritățile anunțaseră că au încheiat în mod victorios lupta cu pandemia.

Stimularea sectorului turistic din China ar trebui să contribuie la redresarea economiei sale de 17.000 de miliarde de dolari, care anul trecut a înregistrat una dintre cele mai scăzute rate de creștere din aproximativ ultimii 50 de ani.

Zonele din China care înainte de pandemie puteau fi vizitate fără viză vor reveni la statutul inițial, a anunțat Ministerul de Externe al Chinei în cursul zilei de marți. Pe această listă se numără și insula Hainan, o destinație turistică din sudul țării frecventată de turiștii care pleacă în croazieră și trec prin portul Shanghai.

De asemenea, și cetățenilor străini din Hong Kong și Macao, care vor să călătorească în Guangdong, cea mai prosperă provincie din sudul Chinei, li se va permite accesul în regiune fără viză.

Și cetățenii străini care dețin vize neexpirate, eliberate înainte de 28 martie 2020 vor putea, la rândul lor, să intre în China.

„Decizia de a relua eliberarea tuturor tipurilor de viză elimină un obstacol major care stătea în calea desfășurării firești a călătoriilor între Marea Britanie și China”, a declarat Tom Simpson, director general al organizației China-Britain Business Council, în timpul unui interviu pentru Reuters.

„Organizația noastră deja a asistat la creșterea înregistrată începând din luna ianuarie în rândul numărului de cereri depuse pentru obținerea vizei pentru călătoriile în scop de afaceri, cât și a efectivului de persoane care intră în țară. Totuși, ridicarea acestor restricții ar trebui să ducă la o creștere semnificativă a numărului de turiști care vin să călătorească prin China”.

Zborurile internaționale

După ce a retras în luna ianuarie restricțiile privind călătoriile în străinătate, China a adăugat încă alte 40 de țări pe lista de destinații pentru care permite călătoriile în grup, care în prezent numără 60 de astfel de locații.

Bilanțul zborurilor internaționale de sosire și de plecare înregistrate în săptămâna 6-12 martie a crescut cu peste 350% față de anul precedent, ajungând la un total de aproximativ 2.500 de zboruri, potrivit Flight Master, o aplicație din China pentru monitorizare a zborurilor. Cu toate acestea, ele însumează doar 17,4% din totalul zborurilor de dinainte de pandemie.

În anul 2022, au fost operate 115,7 milioane de zboruri internaționale pe teritoriul Chinei, dintre care 4,5 milioane reprezintă cuantumul călătoriilor făcute de cetățenii străini.

Comparativ cu anul 2019, când s-au înregistrat 670 de milioane de zboruri, dintre care 97,7 milioane au avut străini la bord.

China a renunțat în luna decembrie la politica sa strică de zero-Covid, iar o lună mai târziu a anulat obligativitatea carantinării pentru persoanele care intră în țară.

Li Qiang, noul premier al Chinei, a declarat în cursul zilei luni că autoritățile chineze au avut nevoie de mai puțin de două luni pentru a realiza o „tranziție lină” în contextul relaxării restricțiilor Covid-19 și că toate strategiile și măsurile impuse la nivel național au constituit o abordare cât se poate de corectă având în vedere condițiile de față.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a France 24.