Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Biserica ce-ar vrea, să-ți ascunzi copilul în beci dacă e homosexual?" Reacție la comunicatul BOR

studiu_world_vision_copii_gripa_scoala.jpg

Cât de pregătite sunt școlile pentru valul de gripă?
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Reacție virulentă a Bisericii Ortodoxe Române, la proiectele de legi ale educației publicate de ministrul Ligia Deca. Patriarhia Română susține, într-o luare de poziție oficială, prezentată de edupedu.ro, că ideologia de gen a fost propusă spre a fi introdusa in noile legi ale educatiei fără discernământ. 

Poziția bisericii vine la o zi după ce  publicația online amintită a publicat, pe surse, o adresă comună prin care o parte din cultele religioase din România i-a cerut ministrului Ligia Deca ca diversitatea să nu mai fie definită în proiectul legii învățământului și ca profesorii să nu mai fie obligați să o promoveze.

Învățământul public din România ar trebui să rămână total ocrotit de orice formă de ideologizare, transmite Patriarhia care mai apreciază ca obligația de a promova diversitatea sexuală în școală, de a li se prezenta copiilor ca normalitate posibilitatea aberantă de a-și schimba genul dar și prezentarea unor forme de sexualitate marginală ca firești este una total abuzivă și nocivă pentru formarea intelectuala și morala a tinerilor.

RFI a solicitat și o reactie de la Ministerul Educației dar răspunsul a fost că instituția nu va putea să ofere una.  

Sociologul Gelu Duminică spune că biserica ar trebui să înțeleagă că diversitatea nu e un pericol iar Ministerul nu ar trebui să negocieze niște drepturi și principii fundamentale, recunoscute de toată lumea civilizată.

“Nu am citit studii care sa ne spună că dacă băiatul e conștient că e băiat iar fata e conștientă că e fată, asta îl va distruge pe veci. N-am citit astfel de studii. Acum, că știința, în mometul de față, a fundamentat faptul că și minoritățile sexuale au o apartenență de gen și că există și anumite persoane care sunt transgender de exemplu, asta ține de știință, cu date clar dovedite și cu argumente ale lumii medicale. Faptul că religia consideră că acest lucru ne-ar traumatiza pe veci, sau parte din cultele medicale consideră lucrul ăsta, nu știu, nu înțeleg. În același timp, trebuie să ținem cont de faptul că acest așa zis pericol, inexistent oriunde se studiază astfel de informații, acest pericol e semnalat de cultele religioase de multă vreme în spațiul românesc, mai les de către BOR, care nu uitați, a și susținut un referendum prin care încerca îngrădirea unor drepturi, pentru parte din cetățenii României, pentru o poveste, din punctul meu de vedere, total inventată.”