
Social
Călătorii feroviare gratuite pentru tineri, pentru a vedea cât de frumoasă este Europa
gara_elvetia_tren.jpg

Din iunie 2018, de când a fost lansat programul DiscoverEU, aproape un milion de candidați au aplicat pentru cele peste 200.000 de locuri disponibile.
Conform anchetelor realizate după călătorii, trei sferturi dintre beneficiari au declarat că au călătorit pentru prima dată cu trenul în afara țării lor de reședință. Pentru mulți, a fost și prima dată când au călătorit fără părinți sau adulți însoțitori, iar majoritatea au afirmat că au devenit mai independenți.
Inițiatorii acțiunii, Comisia și Parlamentul European, au gândit acest program pentru a ajuta tinerii să descopere Europa, să poată admira varietatea nesfârșită a peisajelor și orașelor europene.
Din exercițiul bugetar 2021-1017, DiscoverEU a fost introdus în cadrul programului Erasmus+, care finanțează stagii de învățare într-un alt stat membru pentru circa 10 milioane de europeni de toate vârstele și din toate mediile sociale.
Pentru a putea câștiga un permis de călătorie gratuită cu trenul prin Europa, tinerii născuți în perioada 1 iulie 2004-30 iunie 2005 trebuie să se înscrie pe Portalul european pentru tineret, să răspundă la la un test din 5 întrebări și la încă o întrebare suplimentară (drept criteriu de departajare în caz de scoruri egale).
Candidații selectați vor putea călători în Europa pentru o perioadă de până la 30 de zile, între 15 iunie 2023 și 30 septembrie 2024. Runda de înscrieri este deschisă candidaților din Uniunea Europeană și din țările terțe asociate programului Erasmus+ : Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.
Din 2020, Marea Britanie s-a retras din acest program.
Câteva trasee remarcabile
Comisia propune și câteva rute de călătorie pentru acest an, cum ar fi "Itinerariul Noului Bauhaus European", o serie de proiecte de regenerare urbană cuprinzând 20 de orașe din 15 țări, printre care și România.
Tinerii călători vor putea descoperi un traseu al "Capitalelor Europene ale Culturii" – anul acesta, Timișoara se numără printre ele. Alte destinații pot fi locurile care dețin "Marca Patrimoniului European", puncte cu o însemnătate deosebită pentru construcția Europei de astăzi, locuri care celebrează și simbolizează idealurile, valorile, istoria și integrarea europeană.
Sau se pot opri în orașe cărora li s-a acordat premiul Acces City Award pentru a deveni mai accesibile pentru toți, indiferent de vârstă, mobilitate sau abilități.
Dar indiferent ce traseu european vor alege, tinerii călători vor avea la dispoziție un card care le va da dreptul la peste 40 000 de posibilități de reduceri pentru transport public, activități culturale, cazare, alimente, sporturi și alte servicii disponibile în țările eligibile.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica