Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum se verifică o postare dubioasă. Cazul ”Tancuri Leopard 2 împotmolite în Ucraina” (France24)

leopard2.jpg

Sursa imaginii: 
Captură de ecran France24

Un videoclip distribuit masiv în ultima vreme pe Twitter și Telegram pretinde că arată tancuri Leopard 2 trimise de țările europene blocate în noroi în Ucraina. Este vorba de fapt de tancuri suedeze care participă la un exercițiu militar în primăvara anului 2022, constată redactorii France24, care au verificat informația.

Detaliile verificării

Tancuri blocate în noroi și oameni care încearcă să le scoată cu lopeți. Asta se vede într-un videoclip distribuit de la sfârșitul lunii februarie 2023 pe rețelele de socializare.

Potrivit autorilor postării, videoclipul ar fi fost realizat în Ucraina și arată tancurile Leopard 2 trimise recent de țările europene împotmolite în noroi.

"Tancurilor Leopard 2 nu le place solul îmbibat", se arată în descrierea  videoclipului pe un cont francez Telegram cu aproape 40.000 de abonați.

 "Un Leopard 2 este blocat în noroiul ucrainean", a scris acest cont de Twitter în limba engleză într-o postare din 6 martie 2023.

Același videoclip a fost postat în limba slovacă pe 27 februarie 2023, cu aproape 200.000 de vizualizări pe Facebook, cu mențiunea însă că filmarea ar fi fost făcută în Polonia...

Exercițiu militar în Suedia

Dar videoclipul nu a fost realizat recent și nici în contextul războiului din Ucraina.

Cu ajutorul instrumentului InVid Weverify putem urmări originea acestor imagini.

Acestea apar prima oară într-o postare din 28 aprilie 2022 pe contul de Instagram al unității de tancuri Wartofta, prezentată ca făcând parte din "regimentul Skaraborg", un regiment blindat al armatei suedeze.

"A fi mare și greu nu este întotdeauna un avantaj... Săptămâna trecută, unitatea a mers în Skåne pentru antrenamente și am dobândit o experiență valoroasă în evaluarea terenului și a suprafețelor. Dacă am fi primit o coroană (moneda suedeză – n.r.) pentru fiecare lopată, toată lumea ar fi putut pleca în vacanță", se arată în descrierea videoclipului.

Cu ajutorul unora dintre comentariile de sub postările recente, instrumentul de verificare AFP Factuel a reușit să geolocalizeze videoclipul, confirmând că acesta a fost într-adevăr realizat în Suedia.

Mai exact, filmarea a fost realizată în apropiere de Silvåkra, un sat din apropierea orașului Malmö, situat în sudul țării. Utilizând funcția de vizualizare la nivelul solului din Google Maps, o casă roșie, o livadă și un deal în apropierea unuia dintre drumurile care duc spre sat sunt similare cu cele care se văd în videoclip.

Contactat de AFP Factual, Marcus Nilsson, șeful departamentului de comunicare al Regimentului Skåne Sud al armatei suedeze, a confirmat că înregistrarea a fost filmată într-o zonă de antrenament militar "la 35 km nord-est de Malmö", în primăvara anului 2022, la care a participat Regimentul Skaraborg.

El a explicat, de asemenea, că videoclipul a fost filmat într-o "zonă cunoscută pentru noroiul său adânc", folosită pentru "exerciții de condiționare".

Potrivit lui Marcus Nilsson, logoul alb-negru de pe tancuri ar fi fost folosit în astfel de exerciții pentru a marca vehiculele ca fiind "inamice".

Tancuri suedeze Stridsvagn 122

Un alt element care infirmă acuzațiile distribuite recent este faptul că tancurile care apar în videoclip nu sunt tancuri Leopard 2.

Printre hashtagurile prezente în publicarea unității de tancuri Watofta se numără "#strv122". Strv 122, sau Stridsvagn 122, este un "tanc de luptă suedez bazat pe tancul german Leopard 2A5", potrivit site-ului Biroului de informare privind sistemele strategice de apărare, care precizează că acest tanc are mai multe îmbunătățiri față de modelul său.

Contactat de AFP Factuel, Krzysztof Krzysztof, purtătorul de cuvânt al Agenției poloneze pentru armament, a declarat și el că este vorba de tancuri suedeze Stridsvagn 122.

Deci,în videoclip nu apar tancuri Leopard 2, modelul pe care mai multe țări europene, printre care Germania, Spania, Finlanda și Polonia, au promis că îl vor livra Ucrainei. Acestea sunt tancurile pe care 55 de soldați ucraineni au învățat să le folosească luna aceasta în timpul unor antrenamente în Spania.

 

Traducere de Axenia DOCIU după articolul publicat de redacția Les Observateurs a postului France24