Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O mișcare religioasă de extremă dreapta din Rusia încearcă să găsească noi adepți în Europa

„Avem un vis”: Ines și Felix Kosin prezentându-și planurile pentru viitoarea lor comunitate din Austria, care va fi concepută după principiile promovate în cadrul mișcării New Age.

„Avem un vis”: Ines și Felix Kosin prezentându-și planurile pentru viitoarea lor comunitate din Austria, care va fi concepută după principiile promovate în cadrul mișcării New Age.
„Avem un vis”: Ines și Felix Kosin prezentându-și planurile pentru viitoarea lor comunitate din Austria, care va fi concepută după principiile promovate în cadrul mișcării New Age.
Sursa imaginii: 
Joe Klamar/AFP via France 24

Ines și Norman Kosin au lăsat totul în urmă pentru a urma învățăturile Anastasiei, o mișcare de extremă-dreapta în cadrul căreia se propovăduiește ideea de restabilire a comuniunii om-natură, potrivit AFP, citată de France24.

Cei doi lucrau pe insula Sylt, o destinație de vacanță populară situată în nordul Germaniei, în largul Mării Baltice.

„Aveam tot ce ne trebuia, însă nu eram fericiți”, mărturisește Ines, patiser și ciocolatier de meserie.

„Lipsea ceva din viețile noastre.”

Așa că, în urmă cu trei ani, au decis să pună bazele unei comunități concepute în stilul mișcării New Age, după principiile Anastasianismului, la o fermă situată undeva departe, în estul Austriei, pe plaiurile idilice ale landului Burgenland.

Ines și Felix Kosin au început să manifeste interes real față de această mișcare pe timpul pandemiei. Anastasianismul respinge majoritatea practicilor promovate de medicina modernă, are la bază principii antisemite și proclamă democrația ca fiind „demonocrație”.

Această mișcare neopăgână a fost fondată în Rusia în anul 1996, fiind inspirată de o serie renumită de cărți intitulate „Cedrii sunători ai Rusiei” scrise de antreprenorul rus Vladimir Megre.

Profetul misterios

Felix susține că învățăturile pe care le urmează vin direct de la Anastasia, o pustnică misterioasă cu puteri supranaturale pe care a întâlnit-o în taigaua siberiană. Femeia, cu al său păr blond și de o frumusețe răpitoare, predica împotriva „înrobirii” societății industriale moderne și a „forțelor malefice” care duc omenirea pe drumul pierzaniei.

Vladimir Megre i-a transmis mai departe dorințele, și anume ca oamenii să trăiască armonios în comuniune cu natura, ca o „familie”, în ferme micuțe, guvernate de principiile permaculturii și autosuficienței.

Până în prezent, în Rusia s-au pus bazele a în jur de 400 de așezări care urmează acest curent.

Felix Kosin avea în cap să primească 100 de familii în „lăcașul său plin de iubire” pe care l-a construit în Austria.

„Imaginați-vă cum ar fi să poți aduce laolaltă doctori, moașe, tăietori de lemne și meșteșugari, fiecare trăindu-și viața, la casa lor, făcând ceea ce le place”, a mărturisit Kosin. Acesta speră că va putea să ducă la bun sfârșit ceea ce și-a propus și că medalionul său din lemn de cedru, ce simbolizează „buna dispoziție”, îi va purta noroc.

Cu toate acestea, Kosin nu a reușit până acum să convingă pe nimeni să se alăture familiei sale la ferma sa din Austria.

O altă problemă cu care cei doi se confruntă o reprezintă autoritățile austriece, care le-au cerut acestora să părăsească țara, întrucât nu au făcut dovada unor venituri suficiente care să le permită să locuiască în continuare acolo.

Felix Kosin, cunoscut în mediul online și sub numele de Felix Kramer sau Felix von Elysion („din Elysium”, numele comunității pe care speră să o întemeieze), a militat, de asemenea, și împotriva campaniilor de vaccinare și a restricțiilor impuse pe timpul pandemiei de Covid.

Ines și Felix Kosin și-au retras de la școală două dintre cele trei fiice ale lor, în vârstă de 10 și 14 ani, în semn de protest față de testarea împotriva Covid și „îndoctrinarea” din școli, însă fetița lor de patru ani merge în continuare la grădiniță.

„Copiii sunt mult prea inocenți”, declară tatăl lor, făcând o paralelă cu așa-zisa „propagandă” antirusească de la începutul războiului din Ucraina, despre care susține că „va marca pentru totdeauna viețile oamenilor”.

Felix Kosin aduce în mod constant critici la adresa „declarațiilor mincinoase” făcute în mediul online pe paginile dedicate teoriilor conspirației, care se bucură de susținerea a sute de mii de urmăritori. Bărbatul este ferm convins de faptul că „sistemul”, despre care susține că a făcut oamenii „să involueze”, va cădea.

 

„Principii antisemite”

Acesta susține că anastasianismul are între 3.000 și 4.000 de adepți în Germania, Elveția și Austria, însă susținători ai mișcării se găsesc peste tot prin Europa, din Portugalia până în Bulgaria.

„Pe fondul pandemiei, anastasianismul a crescut semnificativ în popularitate în rândul populației din țările vorbitoare de limbă germană”, atrăgându-se atenția asupra posibilelor legături cu campaniile anti-vaccinare, se arată într-un raport recent al guvernului austriac.

Această mișcare a intrat în atenția autorităților, întrucât promovează principii „antidemocratice”, informează Ulrike Schiesser, din cadrul Biroului Federal pentru Culte.

Deși mișcarea „promoveaza tot felul de principii aparent inofensive și militează pentru o viață mai bună, aceasta reprezintă o problemă pentru societate... întrucât se dezice de la principiile democrației, ale statului și ale științei”, susține aceasta.

„Principiile antisemite care se regăsesc în mod clar” în cărțile de învățături ale grupării religioase au fost „de regulă trecute cu vederea, negate sau atenuate” de către membrii săi, care refuză să „critice scrierile profetului lor”, declară Ulrike Schiesser.

Felix Kosin a adus argumente care să le susțină cauza, afirmând că „din cauza a două sau trei capitole, toți cei care citesc aceste lucrări sunt catalogați automat drept adepți ai național-socialismului (naziști)”.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a France 24.