
Social
Importurile de arme în Europa au crescut în 2022 (analiză RFI)
Producători ruși de arme, la Expo-conferința Internațională dedicată industriei de Apărare de la Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, luni, 20 februarie 2023.

În creștere cu 93% față de anul precedent, creșterea importurilor a fost datorată și cheltuielilor militare ale statelor europene, inclusiv Polonia și Norvegia, se arată în raportul Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI).
Și se estimează că rata importurilor va continua să crească, susține raportul.
„Invazia a provocat o creștere cu adevărat semnificativă a cererii de arme în Europa, care va avea efecte suplimentare și, cel mai probabil, va duce la creșterea importurilor de arme de către statele europene”, a declarat Pieter Wezeman, cercetător senior la SIPRI, pentru AFP.
Ucraina a fost, până anul trecut, un importator neglijabil de arme.
Dar în 2022 a devenit foarte repede a treia cea mai mare destinație de arme din lume, după Qatar și India, deoarece națiunile occidentale i-au livrat arme, în urma invaziei Rusiei.
Numai Ucraina a reprezentat 31% din transferurile de arme către Europa și 8% din tranzacțiile globale, conform datelor SIPRI.
Rezerve
Importurile Ucrainei, inclusiv din donații, au crescut de peste 60 de ori anul trecut, a constatat Institutul.
Livrările către Ucraina au fost în principal arme oferite din rezerve naționale.
Printre acestea se numărau aproximativ 230 de piese de artilerie din SUA; 280 de vehicule blindate poloneze; și peste 7.000 de rachete antitanc britanice, precum și multe piese nou produse, cum ar fi sisteme antiaeriene, a spus SIPRI.
În elaborarea clasamentului comerțului global cu arme, Institutul folosește propriile unități de valoare, în favoarea unităților monetare, precum dolarul sau euro.
Deși este dificil de estimat o valoare în dolari, deoarece multe contracte nu sunt transparente, comerțul global cu arme însumează peste 100 de miliarde de dolari pe an, iar SIPRI a declarat anul trecut că cheltuielile militare totale au depășit, pentru prima dată, 2.000 de miliarde de dolari.
SIPRI va publica în aprilie estimările cheltuielilor militare din 2022.
Creșterea importurilor în Ucraina a accelerat o tendință oricum ascendentă, deoarece statele europene începuseră deja să se reînarmeze, în lumina tensiunilor cu Moscova după anexarea Crimeei în 2014.
Statele europene fie „au comandat deja sau plănuiesc să comande” arme, variind de la „submarine la avioane de luptă, de la drone la rachete antitanc, de la puști la radare”, a spus Wezeman.
Europa pe locul al treilea
„Se analizează totul, pentru că ideea este de a consolida capacitatea militară prin întregul spectru al tehnologiei militare disponibile”.
SIPRI preferă să analizeze tendințele pe jumătate de decenii, deoarece doar câteva contracte pot influența datele anuale.
În ultimii cinci ani (perioada 2018-2022), importurile europene au crescut cu 47% față de perioada anterioară, în timp ce tranzacțiile mondiale au scăzut cu 5%, se prezintă în comunicat.
Spre deosebire de Europa, toate celelalte continente au înregistrat o scădere a importurilor în ultimii cinci ani.
S-au înregistrat scăderi semnificative în Africa (-40%) și în America de Nord și de Sud (-20%), dar și în Asia (-7%) și în Orientul Mijlociu (-9%).
O altă schimbare majoră, Orientul Mijlociu a devenit principala destinație pentru exporturile de arme în ultimul an, reprezentând 32% din totalul mondial.
Această regiune devansează Asia Pacific, care a fost pe primul loc ani de zile, dar a căzut pe locul al doilea în 2022, cu 30% din total, Europa, clasându-se pe locul al treilea, cu 27%.
Destinația principală: Qatar
China continuă să investească masiv în sectorul militar, dar, din ce în ce mai mult, își produce armele la nivel local, ceea ce a dus la reducerea exporturilor către Asia, a afirmat SIPRI.
Principalele destinații pentru tranzacțiile cu armament au fost Qatar (10% din totalul mondial), India (9%) și Ucraina (8%), urmate de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (7%, fiecare) și Pakistan (5%).
Primii cinci exportatori de arme la nivel modial în ultimii cinci ani au rămas Statele Unite (40%), Rusia (16%), Franța (11%), China (5%) și Germania (4%).
Cumulat, exporturile din aceste țări reprezintă trei sferturi din totalul la nivel mondial.
Cu toate acestea, în timp ce valoarea acțiunilor din SUA și Franța au crescut semnificativ, cele ale celorlalte trei au scăzut.
Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.