Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Politehnica București a construit, în timp record, a doua Casă a Francofoniei din lume

whatsapp_image_2023-03-16_at_22.51.02.jpeg

Casa Francofoniei
În câteva luni, Casa Francofoniei va găzdui primii studenți și cercetători
Sursa imaginii: 
RFI Romania

Casa Francofoniei, construită de Politehnica București în Complexul Regie, este aproape gata și va fi inaugurată în câteva luni. O ceremonie specială a fost organizată, ieri, pentru a marca cei 30 de ani de când România este membră a Organizației Internaționale a Francofoniei. Casa Francofoniei a fost construită în timp record  - un an, și va putea găzdui 300 de studenți și cercetători care vin la București pentru diverse studii și proiecte.

 

Casa Francofoniei din Regie este a doua de acest tip din toată lumea francofonă, după prima, inaugurată la Paris. Și cea din Franța poate găzdui tot 300 de persoane fiind mai mult decât un simplu hotel, un loc al schimburilor și comunicărilor științifice. Mihnea Costoiu, rector al Universității Politehnice București, spune că își dorește să aducă în capitala României, cei mai buni tineri oameni de știință francofoni.

„Anul acesta, așa cum am promis, lansăm cea de-a doua casă, repet - mondială, a francofoniei. Este un spațiu care va fi destinat studenților, în primul rând, cercetătorilor, profesorilor din lumea francofonă mondială. (Casa, n.r.) face parte din ansamblul de măsuri, de instrumente pe care politehnica le folosește în a sprijini dezvoltarea francofoniei mondiale: e vorba de programe de burse pe care universitatea le finanțează -peste 500 de burse destinate studenților străini, în special celor francofoni, precum și instrumente separate (precum, n.r.) bursele Eugen Ionescu sau un alt program - Petrache Poenaru, toate acestea fiind finanțate de către universitatea noastră.

Repet, este extrem de important pentru noi să aducem la București cei mai buni oamenii și tinerii care se dezvoltă în acest spațiu. Dacă se poate, așa cum ne dorim noi în România, vorbind franceză,” a declarat Mihnea Costoiu.

 

La eveniment au fost prezenți oficiali din partea președintelui, guvernului și ai Agenției Universitare a Francofoniei (AUF). Sorin Câmpeanu, fost ministrul al educației și președinte al Agenției Universitare a Francofoniei, a vorbit despre importanța României în ceea ce privește mediul educațional francofon.

 România este a doua țară din lumea francofonă în ceea ce privește numărul de universități membre ale AUF. Peste un milion de elevi români învață franceză la școală, peste 200.000 dintre ei, franceza fiind prima limbă străină modernă din programă. În România există 115 filiere universitare unde studenții pot învăța în întregime în limba franceză, a mai spus Sorin Cîmpeanu. În câțiva ani, de Casa Francofoniei vor beneficia sute de mii de studenți și cercetători care au ales să studieze în limba franceză. „Iar de acest lucru, eu sunt mândru ca profesor și rector român,” a adăugat fostul ministru.

Prezent la București a fost și rectorul Agenției Universitare a Francofoniei, Slim Khalbous. Acesta a amintit că, atunci când Mihnea Costoiu a spus că Politehnica va construi într-un an o Casă a Francofoniei, în octombrie 2021, la Adunarea Generală a AUF și la prima ediție a Săptămânii Mondiale a Francofoniei Științifice, lumea a spus că o idee bună. „Ei bine, nimeni nu l-a luat în serios,” adaugă rectorul AUF, toată lumea a considerat că așa ceva nu putea fi construit în doar un an. „Câteva luni mai târziu, (Mihnea Costoiu, n.r.) depune dosarul în mod oficial, și iată că, un an mai târziu, suntem aici pentru a inaugura Casa. Cu adevărat, jos pălăria și felicitări!” a spus Slim Khalbous.

Potrivit acestuia, AUF a semnat deja un protocol cu Politehnica din București pentru a trimite în Casa Francofoniei de aici, studenți și cercetători din întreaga lume.