Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avortul medicamentos, în centrul controverselor legate de drepturile reproductive în Polonia și SUA (analiză France 24)

Protestatare purtând măști cu fulgerul roșu, simbolul mișcării greviste a femeilor poloneze, participă la o manifestație împotriva legilor stricte ale avortului din Polonia, în Varșovia, 8 martie 2021.

Protestatare purtând măști cu fulgerul roșu, simbolul mișcării greviste a femeilor poloneze, participă la o manifestație împotriva legilor stricte ale avortului din Polonia, în Varșovia, 8 martie 2021.
Protestatare purtând măști cu fulgerul roșu, simbolul mișcării greviste a femeilor poloneze, participă la o manifestație împotriva legilor stricte ale avortului din Polonia, în Varșovia, 8 martie 2021.
Sursa imaginii: 
Arhiva AFP via France 24

O activistă din Polonia a fost condamnată marți pentru că a ajutat o femeie însărcinată să-și procure pastile pentru a face întrerupere de sarcină, în timp ce în America se dezbate un dosar legal care încearcă să interzică avortul medicamentos întru totul. Pastilele pentru avort sunt o cale discretă și sigură de întrerupere a sarcinilor, mai ales în țările în care drepturile reproductive sunt periclitate, dar bătălii legale blochează accesul la medicament.

Activista Justyna Wydrzynska a fost condamnată marți la opt luni de muncă în folosul comunității, după ce instanțele poloneze au găsit-o vinovată că a ajutat o altă femeie să facă avort.

Polonia are unele dintre cele mai restrictive legi anti-avort din Europa, întreruperea de sarcină fiind permisă numai în cazuri de viol, incest sau amenințare a vieții sau sănătății mamei.

Wydrzynska, care intenționează să facă recurs, a fost arestată în aprilie 2022 pentru că a furnizat pastile pentru avort unei femei pe nume Anna, care era în, aproximativ, a douăsprezecea săptămână de sarcină și care se suspecta că ar fi victimă a violenței domestice.

„Fapta s-a petrecut în 2020, în timpul crizei Covid”, spune Mara Clarke, co-fondatoare a Supporting Abortions for Everyone (SAFE), un grup care apără accesul la avorturi în Europa. „Serviciul poștal nu funcționa normal și nu știam dacă medicamentul va ajunge la timp pentru a ajuta această femeie, în cazul în care ar fi fost livrat de peste mări”.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că avorturile medicamentoase, realizate prin intermediul pastilelor pentru avort, pot fi autoadministrate în siguranță acasă, în primele 12 săptămâni de sarcină. 

„Soțul Annei a împiedicat-o în primă fază să facă un avort în Germania, apoi i-a confiscat pastilele pentru avort, după ce îi citise mesajele”, spune Clarke. Acesta a raportat-o pe Wydrzynska la poliție, care a efectuat o percheziție în casa ei.

În Polonia, asistarea în efectuarea avortului se pedepsește cu până la trei ani de închisoare. Prin această lege, cazul activistei Wydrzynska este „o premieră pentru Europa, un activist riscând să fie condamnat la închisoare pentru că a ajutat o femeie care dorea să facă o întrerupere de sarcină”, spune Clarke.

„Faptul că Justyna Wydrzynska riscă trei ani de închisoare pentru că a răspuns la cererea de ajutor a unei femei și a unei mame care încerca să scape dintr-o relație abuzivă este în sine o crimă împotriva drepturilor omului și a dreptului la autonomie corporală”.

„Nicio altă cale”

„Nu mă simt deloc vinovată”, a declarat miercuri Wydrzynska, într-o conferință de presă. „Știu că am procedat bine. Când drepturile tale reproductive sunt restricționate, într-o țară precum Polonia... nu există alt mod de a ajuta, decât împărțind pastile”.

OMS recomandă utilizarea a două pastile pentru avort, Mifepristone și Misoprostol, ca mijloc accesibil și ieftin de a întrerupe o sarcină, care poate fi folosit oriunde, de exemplu acasă, în loc de spital. (Misoprostolul este utilizat și ca tratament de sine stătător în alte afecțiuni.)

Fiindcă pastilele pot fi luate și fără supraveghere directă din partea personalului medical, utilizarea medicamentelor a crescut la nivel global în timpul pandemiei de Covid, când accesul la procedurile obișnuite de sănătate a sistemului reproductiv a fost întrerupt.

În Franța și SUA, avorturile medicamentoase reprezintă acum peste 50% din totalul metodelor de întrerupere a sarcinii. În Marea Britanie și India, aproape toate întreruperile de sarcină sunt realizate prin intermediul pastilelor pentru avort.

Prin siguranța și ușurința utilizării, pastilele de avort au devenit un instrument lesnicios pentru femeile care solicită avort în țările în care legea limitează accesul la procedură.

În Polonia, unde procedurile de avort realizate de medici sunt sever restricționate, pastilele pentru avort oferă o soluție discretă pentru întreruperea sarcinii în siguranță. În mod obișnuit, grupurile de activiști achiziționează pilulele, prin intermediul organizațiilor terțe, din țări străine, pentru a fi livrate prin poștă, astfel evitând consecințele legale.

În SUA (care, împreună cu Polonia, este una dintre cele patru țări care, în ultimele trei decenii, au înăsprit legislația privind avortul), serviciul poștal național a devenit un canal cheie de furnizare a pastilelor pentru avort în statele în care legislația blochează accesul la întreruperile de sarcină.

„Frică și intimidare”

Cu toate acestea, și acest canal este acum pus în pericol. Miercuri, un judecător american din Amarillo, Texas, a prezidat audierea într-un dosar privind interzicerea vânzării de mifepriston la nivel național, chiar și în statele în care avortul este legal. O hotărâre în favoarea interzicerii ar însemna că activiștii nu vor mai putea cumpăra medicamentul în statele cu legi mai permisive, pentru a-l trimite femeilor din statele cu restricții stricte.

Activiștii anti-avort care au adus cazul în fața instanței federale speră că interzicerea medicamentului eliberat pe bază de prescripție medicală ar aduce țara mai aproape de o interzicere totală a practicării procedurilor de întrerupere de sarcină. Susținătorii interzicerii avortului sunt optimiști, dat fiind faptul că judecătorul care prezidă cazul, Matthew Kacsmaryk, este un creștin profund conservator, cu un istoric personal de opoziție față de avort și un dosar în instanță pentru favorizarea cauzelor de dreapta.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a cerut judecătorului să respingă cererea, motivând că interzicerea medicamentelor ar forța femeile să facă avorturi chirurgicale inutile și ar mări timpul de așteptare în clinicile și așa suprasolicitate.

„Bunăstarea publică ar fi afectată în mod dramatic prin retragerea de pe piață a unui medicament sigur și eficient, care a fost legal pe piață timp de 22 de ani”, a declarat FDA. Legislația actuală din SUA permite utilizarea mifepristonului până în a zecea săptămână de sarcină.

Tot în Texas, un bărbat a dat în judecată trei femei despre care spune că i-au ajutat soția să obțină pastile pentru avort. Acesta susține că cele trei femei i-au trimis fostei sale partenere informații despre Aid Access, o organizație care furnizează medicamente pentru avort prin poștă, și că una dintre femei i-a furnizat fostei sale soții pastilele.

Este primul proces de acest fel intentat în SUA de când Curtea Supremă a anulat legea care consacra avortul ca drept fundamental.

La fel ca în Polonia, cazul este „un exemplu terifiant al modului în care activiștii anti-avort folosesc sistemul judiciar ca instrument al fricii și intimidării”, spune Irene Donadio, purtător de cuvânt al rețelei europene a Federației Internaționale Planned Parenthood.

„Aș fi făcut la fel”

Anna, femeia însărcinată căreia Wydrzynska i-a furnizat pastile pentru avort, nici nu a avut ocazia să ia medicamentul. La câteva zile după ce soțul ei i-a confiscat pastilele, ea a suferit un avort spontan. Într-o scrisoare deschisă publicată pe 2 martie, Anna i-a scris activistei Wydrzynska pentru a-i mulțumi.

„A fost o manifestare a umanității. Pentru că, oamenii care aveau o obligație morală, iar în unele cazuri chiar o obligație legală, să mă ajute, m-au lăsat și s-au spălat pe mâini de mine, doar tu mi-ai dat o mână de ajutor”.

Donadio nu consideră surprinzător faptul că pastilele pentru avort sunt ținta atacurilor anti-avort de pe ambele maluri ale Atlanticului. Faptul că pot fi luate fără supraveghere medicală și chiar cumpărate în farmacii în multe țări, le face un instrument fără precedent pentru împuternicirea femeilor.

„Avortul medicamentos este, evident, rezultatul progresului medical care poate fi folosit pentru a emancipa femeile și pentru a le proteja sănătatea”, spune Donadio. „Este revoluționar. De aceea este atât de deranjant pentru anumite forțe politice, deoarece permite femeilor controlul asupra corpului lor, asupra propriului sistem reproducător și asupra vieții lor.”

Dar există și susținere fermă pentru accesul la medicamente. În SUA, dacă judecătorul federal din Texas va decide interzicerea temporară a mifepristonului, FDA va face, cel mai probabil, recurs, bazându-se pe istoricul medicamentului și a propriei sale autorități de reglementare a produselor farmaceutice.

În Polonia, mesajul activiștilor pare să ajungă până la politicieni. Pe 6 martie, Wydrzynska a vorbit în fața deputaților partidului polonez de centru-stânga, Nowa Lewica, pentru a-și apăra fapta. A doua zi, o lege ce viza incriminarea oferirii de informații despre avort nu a fost adoptată, fiind respinsă de o mare majoritate parlamentară.

Este puțin probabil ca activiștii să renunțe la cauza lor. Ori de câte ori Wydrzynska a apărut în instanța de la Varșovia, zeci de femei s-au raliat, ținând bannere cu mesajul: „Aș fi făcut la fel ca Justyna”.

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a France 24.