Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vlad Zaha, criminolog: DIICOT și M.A.I nu ar trebui să aibă un cuvânt de spus în legalizarea canabisului medicinal

vlad_zaha.jpg

Vlad Zaha, criminolog: DIICOT și M.A.I nu ar trebui să aibă un cuvânt de spus în legalizarea canabisului medicinal.
Sursa imaginii: 
Vlad Zaha / Facebook

La 4 ani de la depunere, proiectul de lege privind legalizarea canabisului pentru pacientii oncologici a fost dezbătut luni în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților unde a fost primit cu scepticism de reprezentanții MS, MAI și DIICOT. Criminologul Vlad Zaha, cercetător la Oxford atrage atenția asupra posibilității ca subiectul sa fie instrumentat politic, mai ales ca anul vitor este unul electoral extrem de dens.

Vlad Zaha, criminolog: E pur și simplu o aberație faptul că DIICOT și MAI au un cuvânt de zis în privința unui produs medical care se folosește cu succes strict din punct de vedere medical în zeci de țări europene, nu se poate cumpăra legal. Sunt două varietăți de canabis care ar putea să existe și în România, strict pentru pacienți, fără vreo criminalitate asociată. Adică nu se observă la nivelul societăților care au legalizat canabisul în scop medical creșteri în rândul șoferilor prinși sub influență psiho-activă la volan sau în rândul oarecăror probleme de sănătate din cauza canabisului. Nu există. Vorbim strict de un medicament care a căzut, din păcate, sub papucul instituțiilor de forță din statul român în preajma alegerilor.

Vlad Zaha, criminolog: Dacă restul partidelor nu au grijă la ce promovează, va veni un partid de extremă dreapta, ultranaționalist și homofob care,  cu genialitate politică, ar putea să reușească să își unească electoratul de bază cu tinerii care acum sunt vânați efectiv de celelalte partide politice. 

Pe lângă REPER, USR, ș.a.m.d, partidul care susține canabisul medicinal e AUR. Ei pur și simplu percep societatea românească într-un mod foarte avantajos pentru partid. George Simion este singurul politician român care are un videoclip filmat pe un câmp de cânepă. Întrebat dacă AUR susține legalizarea canabisului medicinal și recreațional, Simion a declarat că AUR susține cânepa românească. Pericolul devine extrem de mare în următorii ani dacă nu ne îndreptăm spre știință și spre progresul făcut de alte țări prin propria lor experiență de zeci de ani.

Rep: În 2022 s-a vorbit mai mult ca oricând de consumul de droguri în rândul tinerilor. Vorbim de multă stigmă asociată cu consumatorii de droguri. Au fost campanii agresive anti-drog. Care este efectul acestei atitudini din partea autorităților?

Jumătate dintre tinerii români consumă canabis și jumătate ar dori ca posesia pentru consum propriu să nu mai fie incriminată penal. Toată lumea care vrea să aibă acces acum la canabis sau la alte droguri, poate să aibă acces. 84% dintre tinerii care participă la festivaluri ar putea să facă rost de droguri ușor sau foarte ușor – informația asta e dintr-un studiu al Agenției Naționale Antidrog de acum doi ani. Practic drogurile sunt disponibile și drogurile se consumă. Ce fac aceste campanii de fapt este să întreționă numărul de morți sau de tragedii asociate drogurilor. Politicienii români au această tendință împrumutată din anii 80 din America de a da vina pe o substanță sau pe un individ, dar realitatea este că legile din domeniu determină cât de periculos va fi un drog.

De exemplu dacă pui bannere în autobuz, cum se întâmplă la Cluj, cu ce pedeapsa va aduce fapta ta și îi spui Mariei că lua 6 luni de închisoare pentru posesie de canabis de exemplu, atunci s-ar putea ca Maria să facă tranziția către etnobotanice și Doamne-Ferește, să moară pentru că nu a știut să facă diferența dintre canabis organic sau etnobotanice.

În 2022 s-a apăsat pedala de accelerație pe aceste politici anti-drog după moartea unui tânăr la un festival din România. Atunci s-a decis toleranță zero, punem toată poliția și toți banii de la Agenția Națională Antidrog pe sperieturi, pe o “terorizare” a tinerilor și bineînțeles, aceasta nu funcționează.

S-a încercat deja prin anii 80-90 în Vest, s-a renunțat la acele practici pentru că genereau mai mult rău decât preveneau sau ameliorau și s-a trecut spre nepedepsirea posesiei de cantități mici de substanță asupra oamenilor și spre informarea lor. Doar informarea poate salva vieți, luarea bâtei împotriva tinerilor nu salvează vieți, ci doar le poate distruge. Din păcate, în România, pe lângă luarea în colimator a canabisului medicinal și respingerea lui total nefondată, avem și trei proiecte de lege în Parlament care toate vor să mărească sau să înăsprească pedepsele pentru posesie de droguri pentru consum propriu. E un măcel penal al statului român îndreptat împotriva a cel puțin 1 milion de tineri din grupa de vârstă 16-25 de ani. Ne putem aștepta din nou la o accentuare a răului produs nu de o substanță care nu are capacitatea de a distruge societatea, ci o accentuare a răului produs de legile date de policitieni.

Eu acum lucrez la un proiect de dezincriminare a posesie de canabis pentru consum propriu până în 3 grame, adică nepedepsirea penală ci amendă contravențională. Lucrez cu mai mulți deputați de la REPER și sperăm că până la finalul lunii viitoare va fi depus în Parlament. E un contra-proiect la cele 3 proiecte din Parlament care urmăresc să înăsprească legile. Vom încerca să aducem România cumva în rând cu lumea pentru că e foarte trist ca noi să fim ultimii la toate și până ajunge să fie și la noi mai bine să facem noi să fie cât de rău posibil.

Se adoptă aceste politici de nepedepsire tocmai pentru că au fost studiate și dovedite că funcționează, versus aceste politici de incriminare pe care România plusează acum au fost dovedite fără echivoc că nu funcționează că nu mai este o dezbatere domeniul ăsta. E pur și simplu hilar. E absurd să auzi pe cineva să spună că drogurile trebuie interzise cu toleranță zero. Nu există așa ceva, înseamnă că nu ai acces la informații. N-ai reușit să afli ce s-a întâmplat în ultimii 40 de ani.

 

 

 

 

 
Vlad Zaha, criminolog: DIICOT și M.A.I nu ar trebui să aibă un cuvânt de spus în legalizarea canabisului medicinal.