
Social
”Ardeii iuți” din Iași la trântă cu Statele Unite (interviu)
peppers.jpg

Competiția First Tech Challenge (FTC) se va desfășura în luna aprilie în Houston, S.U.A. Împreună cu echipa Peppers de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil", Iași merg în Statele Unite echipa Ro2D2 din Ploiesti, Colegiul National Mihai Viteazul și TehnoZ din Pitesti, Colegiul National Zinca Golescu.
Echipa Peppers de la Iași nu construiește doar roboți. E al doilea an al campaniei „Dăruiește un robot". Au donat 7 kit-uri de robotică alături de un curs de asamblare către 7 școli din medii defavorizate. Șase dintre ele sunt din mediul rural din județul Iași.
Au inițiat un concurs online de matematică, informatică și fizică „Peppers++" pentru a stimula pasionații de performanță din peste 53 de localități din România.
Pasiunea lor de a dărui comunității a fost insuflată de către profesoara Mirela Țibu, mentorul echipelor de robotică. Dar echipa de la Iași are nevoie de susținere financiară pentru a ajunge în Statele Unite. Elevii au început deja să depună cereri de finanțare pentru bătălia roboților din SUA, spune domnia sa în interviul pentru RFI Romania:
Cât de iuți sunt membrii echipei Peppers?
Suntem iuți. Suntem iuți și în teren, suntem iuți la minte, suntem iuți și în reacții. Am demonstrat că reacționăm imediat și reacțiile noastre sunt de luat în seamă, sunt valoroase. În fiecare an am crescut, în fiecare an ne-am transformat. De fiecare dată, am fost și mai iuți.
Echipa de la Iași s-a calificat la etapa internațională a celei mai mari competiții de robotică. Vorbim de Houston, Statele Unite. Cât de puternică e competiția?
Competiția este extrem de puternică. Noi avem experiența acestei competiții la nivel internațional de anul trecut. Atunci ne-am calificat cu un membru al echipei CyLiis. (Noi avem două echipe la liceu). A participat anul trecut și a avut o nominalizare la categoria lidership. Iar experiența pe care am dobândit-o acolo și am împărtășit-o cu toți copiii din cele două echipe pe care le are liceul a fost extrem extrem de importantă.
A motivat copiii care și-au dorit foarte mult să ajungă acolo. Chiar au crescut în ultimul an ca o ciupercuță după ploaie. Au crescut foarte mult și în ambiții. Au crescut foarte mult și în valoarea ideilor pe care le-au pus în practică.
Gândiți-vă că anul trecut România a câștigat campionatul mondial din Statele Unite pentru prima dată. A detronat Statele Unite într-o competiție care le aparține. Noi ne vom strădui împreună cu celelalte două echipe calificate din România să ținem steagul foarte sus și să umplem de drapele românești tribuna de la Houston.
Robotul echipei Peppers de anul acesta cum este?
Iute foc. Este excepțional. Soluțiile tehnice pe care le-au găsit copii anul ăsta sunt foarte bune. Au fost apreciate atât de jurații de la competiția națională cât și de echipele foarte bune din România. S-a construit în România o comunitate în zona roboticii extrem de puternică între copii valoroși deștepți, talentați, cu idei fenomenale, fenomenale. Networkingul ăsta dintre ei este extrem de puternic.
Echipa Peppers nu face doar roboți. Nu își antrenează doar mintea. A coordonat un proiect prin care elevii din diferite medii au învățat mai multe despre robotică. Povestiți-ne despre campania „Dăruiește un robot".
Campania „Dăruiește un robot" a fost inițiată anul trecut și a avut un succes extraordinar. Era încă în pandemie.Sau mai bine zis nu puteam comunica direct, nu ne-am putut duce la școlile la care am făcut această donație. Sunt școli din mediul rural din zone defavorizate. Asta a fost alegerea. S-au donat niște kit-uri. Nu neapărat spectaculoase.
Ideea era să îi introducem în zona asta, să le explicăm potențialul. Și noi ne-am propus destul de puțin dar am reușit mai mult decât ne-am propus. Copiii au ținut cursuri, inclusiv online. Adică au ținut cursuri la distanță cu copiii de la școlile cărora li s-a livrat kit-uri de robotică.
A fost pentru mine ca profesor, văzându-i cum desfășoară astfel de cursuri, a fost o lecție. A fost atât de bine primită inițiativa lor. Bineînțeles că au continuat-o și anul acesta. Anul acesta au dezvoltat-o mult mai mult. Au făcut un ghid, au scris un ghid pe care l-au donat odată cu kit-urile de robotică. Am luat kit-uri de robotică mai avansate pentru că am obținut fonduri, finanțări mai mari. Au livrat de asemenea în zone defavorizate.
Și intenția lor de anul ăsta este să îi încurajeze să-și facă niște mici echipe de robotică acolo. Și am reușit pe o școală. Au promis că își fac echipă, Una dacă începe... noi știm că bulgărele asta în momentul în care l-ai format și i-ai dat drumul la vale.... el crește singur.
Un concurs online de matematică, informatică și fizică Peppers++ în 53 de localități din România. Au antrenat și inspirat trei echipe de robotică formate din peste 50 de elevi de ciclul primar și gimnazial. Practic, schimbă lumea!
Schimbă lumea! Lumea mea au schimbat-o foarte mult.
Cum arată viitorul? Dacă vă uitați la echipele de robotică de la Informatica din Iași...
Viitorul lor, al celor care sunt acum în Peppers cred că va fi absolut strălucit. Așa îl văd. Viitorul celor care vin și au modelele în față... copiii de acum îi au ca modele pe cei care acum sunt sunt student și le sunt mentori. Ei toți visează să fie mentor.
Caută soluții să fie mentori la distanță dacă pleacă din România. Dar vor să se implice în continuare. Inclusiv cei care sunt plecați se implică. Am atras să zicem copii și de la alte școli și i-am invitat în echipa noastră și i-am inclus în echipele noastre. Și au făcut alături de noi performanță. În echipa noastră avem elevi de la cinci licee în prezent. Cred că suntem singura echipă din România care are această deschidere față de alte școli. Eu nu știu să mai fie alta.
Sunt acești copii valorizați suficient de societatea românească de sistemul de educație? Vin sponsorii alături de ei?
Sunt două aspecte diferite. Dacă sunt valorizați de sistemul de educație. Iar celălalt aspect este dacă au convins comunitatea de afaceri să îi sprijine. Sistemul de educație cred că începe să îi valorizeze. Mai mult decât o făcea la început. Pentru că această competiție a intrat în calendarul național de concursuri a Ministerului Educației. Nu este finanțat dar este în calendar. Și le asigură unora dintre ei,care doresc, accesul la facultate pe baza rezultatelor la această competiție. Ceea ce eu zic că e o motivație. Comunitatea de afaceri în Iași, mod special comunitatea de IT a fost cea mai ușor de convins. Copii auu impresionat!
Eu mi-aș dori să am 25 de ani mai puțin. Și să am 25 de ani înainte acum. Să pot să stau lângă ei. Măcar să-i văd cum cresc...genul acesta de dezvoltare de care sunt în stare, pe care sunt în stare să o genereze și să o susțină! Cred că ar trebui să ne înclinăm în fața lor cu reverență.