Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Digital Forest Dryads, aplicație de monitorizare a pădurilor

foto_unu_driade.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Digital Dryads

Este o aplicație creată de patru ingineri români folosită în țări din Uniunea Europeană, dar ignorată de autoritățile de la noi. Soluția dezvoltată fost premiată de Comisia Europeană. Oricine poate vedea ce se întâmplă în păduri pe site-ul creat de inginerii români. Unul dintre membrii echipei Driade Inteligente este Răzvan Pistolea, care spune că se poate vedea cine și cum a tăiat. Pistolea a explicat că alte țări au dezvoltat și componenta aplicației care arată starea de sănătate a arborilor. De ce o aplicație pentru monitorizarea pădurilor?

 

De ce o aplicație pentru monitorizarea pădurilor?

Este nevoie de o aplicație pentru monitorizarea pădurilor datorită lipsei de transparență, obiectivitate cu care ne confruntăm.

Atunci când ați creat această aplicație exista în sistemul românesc Sumal și Sumal 2.0. Cu ce e diferită aplicația dumneavoastră de aplicația guvernamentală?

Răspund la întrebări diferite. Nu pot să mă pronunț în cazul Sumal și Sumal 2.0. Dar, pe scurt, ele reprezintă un sistem de baze de date în care sunt trecute tranzacțiile care au loc. Noi am făcut o aplicație prin care vrem să arătăm pe hartă oricărui om ceea ce se întâmplă. Deschiderea și felul în care o arătăm este diferit.

Și aplicația e dificil de accesat?

Nu, din contră. Este probabil cea mai facilă aplicație pe care ați folosit-o vreodată. În cinci minute o să deveniți și dumneavoastră expert. Tot ce trebuie să faceți este să intrați pe https://digital-dryads.eu/ de pe telefonul mobil, de pe tabletă, de pe laptop. Acolo aveți hărți și diverse straturi în care se pot vedea pierderile de pădure, zonele protejate precum și actele legale prin care este voie să extragem.

Și pentru că suntem la radio să descriem această aplicație! Să pictăm prin cuvinte...

Ok, haideți să pictăm. Intri pe https://digital-dryads.eu/ și vezi harta exact ca în Google Maps. Te duci peste pădurile din România, iar acolo încep să apară diverse straturi, unul peste altul. Primul strat este o hartă satelitară de bază cu o rezoluție mare. Peste care vine o hartă cu pierderea de pădure cu roșu. Se vor vedea foarte ușor zonele în care a dispărut pădurea. După care poți să vii să vezi și un strat cu zonele protejate, cu păduri virgine, zone UNESCO. Și un alt strat în care se pot vedea actele legale prin care este voie să extragem. Și atunci putem să răspundem vizual în cel mai intuitiv mod posibil la întrebări precum unde s-a tăiat, cine a tăiat și când.

Care a fost impactul acestei aplicații în rândul publicului din România? Folosiți Programul European Copernicus, folosiți sateliți pentru actualizarea acestei hărți?

Am dezvoltat-o acum un timp. În momentul de față nu se mai lucrează activ. Se lucrează uneori la această aplicație. Da, sunt folosiți atât sateliți europeni, cât și americani, dar și alți furnizori de date satelitare.

Ce ar trebui făcut, din punctul dumneavoastră de vedere, pentru dezvoltarea în continuare a acestei aplicații și pentru ca utilizatorii să fie tot mai mulți?

Din punctul nostru de vedere, această aplicație este un prim pas pentru un sistem complet de monitorizare și control. Noi răspundem la partea de monitorizare. Noi suntem senzorul. Exact ca un senzor de temperatură. Până în momentul de față nu se putea spune care e temperatura. Acum noi spunem care este temperatura. Pentru dezvoltări ulterioare în primul rând este nevoie de ajutorul mass-media pentru diseminare. Bineînțeles că este nevoie de fonduri ca să plătim atât inginerii, cât și serverele, dar și datele.

E o aplicație care a fost premiată de Comisia Europeană. Au fost interesate instituțiile statului din domeniul protecției mediului de această aplicație? Ați primit propuneri?

Da. Dar din alte state. Nu din România.

De unde ați primit propunerile?

Nu pot să vă spun. Dar sunt alte țări europene care au mai mult interes în monitorizare, adică partea de securitate, cât și pe partea de sănătate a pădurilor lor. Noi, în România, am arătat-o doar pe partea de securitate. Dar aceeași aplicație poate fi folosită și pentru monitorizarea stării de sănătate a unei păduri întregi.

Cum monitorizăm starea de sănătate a unei păduri?

Aparent și din satelit sau cu drone. Acel arbore în momentul în care este stresat - din cauza paraziților sau a unui gândăcel sau a unei ciuperci -radiază….. ca să nu intru în detalii... diferit față de un copac sănătos.

Vă mulțumesc și haideți împreună să realizăm o viziune în care să avem o pădure sănătoasă și să ne bucurăm de toate beneficiile ei: să ajute comunitățile locale, să ajute ecosistemele și bineînțeles să ajute economia României într-un mod transparent, obiectiv și sustenabil.