Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hebron: ”Împușcături de bucurie”... într-un transformator de înaltă tensiune, care a explodat în mijlocul mulțimii (video)

hebron.jpg

Un transformator electric a explodat la Hebron, Palestina după ce mai mulți oameni înarmați au tras la întâmplare ”focuri de bucurie”, 14 martie 2023
Sursa imaginii: 
Captură de ecran France24

Videoclipuri filmate la 14 martie 2023 arată adepți înarmați ai mișcării politice palestiniene Fatah trăgând focuri de armă în aer în Hebron, în Cisiordania. Aceștia sărbătoreau victoria filialei studențești a partidului lor în alegerile desfășurate la universitatea politehnică din oraș. Dar împușcăturile de bucurie, un fenomen obișnuit în Orientul Mijlociu, au provocat explozia unui transformator de înaltă tensiunem provocând panica locuitorilor, transmite observatorul France24 în regiune.

O petrecere care era cât pe ce să se transforme într-o dramă. Luptătorii Fatah și adepții lor s-au înșirat înarmați în jurul Universității Politehnice din Hebron, unde se desfășurau alegerile pentru consiliul universitar, și au tras în aer de mai multe ori în  timpul votului și după acesta.

Videoclipul distribuit pe Twitter la 14 martie 2023 arată momentul în care un transformator electric explodează. Se vede cum un cablu ia foc și apoi se prăbușește pe o stradă unde se adunaseră civilii.

Civilii au încercat să întrerupă festivitățile pentru a cere eventualelor persoane înarmate să părăsească zona.

Într-o altă înregistrare video, se aude o persoană spunând la microfon: "Toate persoanele înarmate sunt rugate să părăsească imediat locul de adunare”. De asemenea, se văd persoane purtând bentițe galbene[culoarea distinctă a mișcării – n.red] care se retrag de la fața locului împușcând în aer.

Aceste împușcături sunt denumite "împușcături de sărbătoare", un fenomen periculos, dar care rămâne obișnuit în Orientul Mijlociu, au provocat furia multor locuitori. Observatorul France24, Issa Amro, activist pentru drepturile omului în Hebron povestește:

„...Am fost la un pas de o tragedie teribilă. Este extrem de periculos să tragi în zone urbane dens populate precum Hebron. Vinovații pentru acest incident sunt grupurile armate ilegale apropiate de mișcarea Fatah și șeful serviciilor de informații palestiniene, Majed Faraj.

În afară de sărbătoare, acești oameni au  împușcat astfel pentru că încearcă să-i terorizeze pe studenții din taberele adverse și pentru a consolida o anumită legitimitate pierdută de la anularea, în 2021, a alegerilor legislative și prezidențiale decise de președintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas [el însuși membru al Fatah – n.red.].”

Rezultatele alegerilor, anunțate după-amiaza, au plasat blocul studențesc afiliat la Fatah în frunte, cu cel mai mare număr de locuri (21 din 41 de locuri) în consiliul studențesc. Grupul susținut de mișcarea islamistă Hamas a obținut 19 locuri, în timp ce doar un singur loc a fost obținut de blocul considerat de stânga.

O altă înregistrare video arată momentele de după explozia transformatorului de electricitate din orașul Hebron. Videoclipul îi arată pe adepții înarmați ai Fatah fugind din calea flăcărilor.

 

Articolul France24 integral aici

Traducere de Axenia Dociu