Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Australianul Blake Johnston a doborât recordul pentru cea mai lungă sesiune de surfing

blake.jpg

Blake Johnston a doborât recordul mondial pentru cea mai lungă sesiune pe placa de surf, înfruntând valurile timp de 40 de ore pe o plajă din Sydney, timp în care a trebuit să se ferească constant de roiuri imense de meduze.
Blake Johnston a doborât recordul mondial pentru cea mai lungă sesiune pe placa de surf, înfruntând valurile timp de 40 de ore pe o plajă din Sydney, timp în care a trebuit să se ferească constant de roiuri imense de meduze.
Sursa imaginii: 
Saeed Khan/AFP via RFI

Australianul Blake Johnston a doborât vineri recordul mondial pentru cea mai lungă sesiune pe placa de surf, înfruntând valurile timp de 40 de ore pe o plajă din Sydney, timp în care a trebuit să se ferească constant de roiuri imense de meduze, potrivit AFP, citată de RFI.

Blake Johnston, un fost surfer profesionist în vârstă de 40 de ani, a izbucnit în lacrimi după ce a doborât precedentul record de 30 de ore 11 minute, deținut de sud-africanul Josh Enslin.

Australianul a revenit pe plajă în cursul serii, în aplauzele a sute de persoane venite pe Cronulla Beach din Sydney pentru a-l susține.

Purtând o pălărie neagră de cowboy și învelit într-o pătură termică, acesta a fost ajutat de prietenii lui să părăsească plaja, după ce s-a dat jos în cele din urmă de pe placa de surf.

Cu ocazia acestui eveniment, Blake Johnston a reușit să strângă peste 330.000 de dolari australieni (221.000 de dolari americani) în favoarea unei acțiuni caritabile menite să promoveze sănătatea mintală. Chiar tatăl său a fost victima suicidului, iar recordul său vine să marcheze 10 ani de când și-a pierdut tatăl.

Pentru a putea stabili recordul, surferul australian a înfruntat peste 700 de valuri, petrecând 40 de ore obositoare în apele mării negre ca smoala şi înconjurat de numeroase specii de rechini.

„Misiunea mea nu s-a terminat aici. Am spus că voi face surf timp de 40 (de ore), așa că nu mi-a rămas decât să trec la treabă”, le-a declarat el jurnaliștilor în momentul în care a depășit recordul precedent de 30 de ore.

„Sunt destul de obosit, ce-i drept, dar o voi duce la bun sfârșit”.

Australianul şi-a început încercarea joi noapte, la 1:00 dimineața ora locală, în lumina proiectoarelor, petrecând mai bine de 40 de ore pe valurile oceanului, însă nu s-a știut de îndată cu exactitate timpul oficial pe acesta l-a înregistrat.

Conform regulamentului, i-a fost permis să ia mici pauze, în care a ieșit din apă pentru a-și pune picături în ochi, pentru a mânca și pentru a se putea da cu cremă de protecție solară.

În acest timp, medicii îi monitorizau pulsul și tensiunea arterială.

La momentul respectiv, vremea din Sydney era destul de călduroasă, iar temperatura apei măsura în jur 24 de grade Celsius (75 de grade Fahrenheit), ceea ce a redus substanțial riscul de hipotermie.

„Record de doar 30 de ore”

Inițial, Blake Johnston își propusese să participe la un maraton de 1.000 de kilometri (620 de mile) pentru a strânge fonduri, însă a recurs la varianta surfingului când a aflat că recordul anterior era de „doar” 30 de ore.

„M-am gândit pur și simplu să fac asta”, a declarat Blake înainte de a se supune testului.

„Îmi testez limitele prin aceste experiențe aventuroase și, astfel, îmi demonstrez mie însumi că sunt vrednic și că pot face față momentelor dificile. În astfel de clipe învăț ceva nou”.

Blake Johnston știa de dinainte căror riscuri se va supune, printre care infecții la urechi, deshidratare și lipsa somnului.

Ben, fratele lui Blake, a declarat că cei doi au luat în calcul și posibilitatea unui atac al rechinilor, însă acesta nu a constituit pentru niciunul dintre cei doi un motiv real de îngrijorare.

„Am făcut surf și la ora două dimineața cu fratele meu și n-am avut deloc lumină, era beznă totală”, a declarat fratele acestuia în timpul unui interviu acordat pentru postul național de televiziune ABC.

„Erau o grămadă de meduze în apă, deci pot spune că a fost o experiență cel puțin interesantă”.

Evenimentul de față nu este primul la care Johnston își testează rezistența.

În 2020, acesta a alergat 100 de kilometri de-a lungul coastei accidentate de la sud de Sydney, parcurgând distanța în mare parte în picioarele goale.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a RFI.