Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adolescenții din Suedia pot conduce fără permis orice fel de autovehicul. Dar cu o condiție...

suedia_fata_masina.jpg

Evelina Christiansen, de 15 ani, lângă BMW-ul său, la Huddinge, Suedia, 10 februarie 2023
Sursa imaginii: 
© Alma COHEN / AFP via France24

Evelina Christiansen, o tânără de numai 15 ani, conduce un superb BMW break prin cartierul său de la periferia orașului Stockholm. În Suedia, o regulă mai veche referitoare la vehiculele agricole, în vigoare și azi, permite adolescenților să conducă fără permis chiar și  camioane sau autoturisme tip sedan, cu condiția ca acestea să nu poată depăși viteza de 30 km/h, scrie France24, care îl citează pe corespondentul AFP.

În Suedia, sunt numite "A-traktor"- tractoare clasa A- și se bucură de un mare succes, inclusiv în oraș. Dar autoritățile sunt îngrijorate de derapajul acestui sistem, creat inițial, în urmă cu aproape un secol, pentru a compensa lipsa tractoarelor din mediul rural.

"L-am primit în aprilie anul trecut, de ziua mea, pentru că am note foarte bune la școală", spune cu mândrie Evelina, stând în fața BMW-ului său ultimul tip, seria 5, parcat în fața casei.

În timp ce în alte părți adolescenții trebuie să se mulțumească cu un moped, un scuter sau cu o mașină mini până la obținerea permisului de conducere, tinerii suedezi pot folosi majoritatea vehiculelor disponibile pe piață, atât timp cât acestea au viteza restricționată.

În suburbiile bogate ale Stockholmului, puteți vedea adolescenți conducând singuri mașini precum Porsche Cayenne de exemplu...

"De obicei folosesc mașina pentru a merge la școală sau pentru a asculta muzică atunci când ies cu prietenii", spune Evelina, a cărei mașină  are portbagajul dotat cu niște boxe imense.

"Este aproape ca o mașină normală, înveți repede să o conduci", spune adolescenta al cărei tată este polițist.

Triunghiul obligatoriu

Pentru a fi considerat din punct de vedere legal un "A-traktor", pe mașină trebuie afișat un semn distinctiv în formă de triunghi, care indică faptul că vehiculul se deplasează cu viteză redusă, și să aibă un cârlig de remorcare.

Bancheta din spate trebuie să fie scoasă, dar asta nu contează atâta timp cât un simplu permis de moped sau de tractor, pe care îl poți obține la 15 sau 16 ani, este suficient pentru a conduce mașini adevărate.

O regulă neobișnuită pentru o țară fruntașă la capitolul siguranță rutieră, Suedia fiind cunoscută pentru inventarea centurii de siguranță în 3 puncte și pentru regulile sale  drastice privind conducerea sub influența alcoolului.

Sistemul a devenit chiar mai flexibil la jumătatea anului 2020 prin reglarea automată a vitezei, facilitând astfel și mai mult transformarea unei mașini moderne într-un A-traktor.

Adolescenții din orașe îi copiază acum pe cei din zonele rurale, iar numărul de autovehicule A-traktor aproape că s-a dublat, ajungând la peste 50.000 la o populație de 10,3 milioane de suedezi.

O poveste dinaintea celui de al doilea război mondial

Povestea este legată de lipsa utilajelor agricole din timpul crizei din anii 1930 și apoi din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în care Suedia a adoptat neutralitatea. Cruțată astfel pe plan militar, Suedia a avut dificultăți în aprovizionarea tehnică.

Pe când fermierii nu își permiteau să aibă tractoare, guvernul le-a permis acestora să-și transforme mașinile în tractoare prin reglarea vitezei maxime pe care o puteau atinge.

În anii 1950, pe măsură ce prețurile au scăzut și economia și-a revenit, tractorul adevărat a devenit din ce în ce mai accesibil, iar acest sistem era pe cale de dispariție.

Însă, în mediul rural, a devenit rapid un truc pentru ca tinerii să se deplaseze fără permis, mai ales în zonele slab populate, unde transportul public este slab dezvoltat.

Statul a reglementat această practică - în special prin limitarea vitezei – pe care a ratificat-o apoi în 1963 prin crearea regimului "A-traktor".

Timp de multe decenii, cei din zonele rurale din Suedia și-au apărat cu înverșunare acest privilegiu, ceea ce a determinat autoritățile să aștepte până în 2018 pentru a introduce inspecția tehnică obligatorie.

O bătălie însă e pe cale să se iște: la începutul lunii martie, Comisia Europeană a criticat sistemul, propunând Suediei să facă obligatorie deținerea permisului.

 

Statistici nemiloase

Pentru mulți adolescenți din mediul rural, " A-traktor" întruchipează independența, devenind principalul obiect al unei veritabile subculturi de personalizare și chiar al unui gen muzical, "EPA Dunk".

La Karlstad, în vestul Suediei, Ronja Löfgren, în vârstă de 17 ani, face furori cu vechiul său camion Scania Vabis de 5,5 tone din 1964, pe care tatăl ei l-a salvat de la fier vechi.

Adolescenta l-a recondiționat; camionul are acum faruri, o caroserie roșie și albastră strălucitoare, iar sloganele "Queen of the road" și "Go with style" apar pe partea din față și din spate a acestuia.

"Când am ieșit în oraș pentru prima dată, toată lumea își scotea telefoanele ca să mă filmeze", spune încântată adolescenta.

Dar statisticile sunt nemiloase: de la relaxarea sistemului, în 2020, creșterea numărului de accidente, care a crescut de peste cinci ori în ultimii cinci ani, a pus pe gânduri companiile de asigurare și poliția. Numărul de răniți a depășit 200 pe an, iar în 2022 s-au înregistrat patru decese...

 

Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de France24.

Editor: Șerban Georgescu