Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Producția de cocaină atinge un nivel record. După Covid, cererea în Europa e pe trend crescător

Un muncitor într-un laborator pentru producția de bază de coca din municipiul Tibu, departamentul Norte de Santander, Columbia, 30 octombrie 2022.

Un muncitor într-un laborator pentru producția de bază de coca din municipiul Tibu, departamentul Norte de Santander, Columbia, 30 octombrie 2022.
Un muncitor într-un laborator pentru producția de bază de coca din municipiul Tibu, departamentul Norte de Santander, Columbia, 30 octombrie 2022.
Sursa imaginii: 
Schneyder Mendoza/AFP via France 24

Producția globală de cocaină a crescut dramatic în ultimii doi ani, ce în timpul pandemiei de Covid a fost raportată o încetinire, potrivit primului raport asupra pieței globale de cocaină de la Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).

Cultivarea de coca, ale cărei frunze sunt folosite la fabricarea drogului, a atins un nivel record, o creștere de 35% din 2020 până în 2021, se arată în raportul publicat miercuri.

Bolivia, Columbia și Peru, care au dominat de-a lungul timpului industria producției de frunze de coca, au cultivat, în total, în 2021, o suprafață de peste 300.000 de hectare, a spus UNODC.

Odată recoltate, frunzele sunt amestecate cu var, ciment, benzină și sulfat de amoniu, obținându-se o pastă, care este de obicei dusă în altă parte pentru a fi transformată în cocaină.

„Creșterea aprovizionării pieței globale cu cocaină ar trebui să ne pună pe toți în alertă maximă”, spune directorul executiv al UNODC, Ghada Waly.

Noi rute de trafic

Cele mai mari piețe de cocaină din lume sunt, de obicei, concentrate în rândul populațiilor bogate din Americi și părți ale Europei. Cocaina este al doilea cel consumat drog ilicit din Europa, după canabis, cu aproximativ 3,5 milioane de adulți europeni consumând drogul în 2021.

În timpul pandemiei de Covid, analiza apelor uzate a sugerat că a existat o ușoară reducere a consumului de cocaină, corelat cu restricțiile care au suspendat viața de noapte și a închis locurile de divertisment.

Cu toate acestea, un raport anual al UNODC din 2022 a constatat că utilizarea drogului a revenit, în mare parte, la nivelurile de dinainte de pandemie și estima că va continua să crească. „În prezent, nu există semne că tendința ascendentă a disponibilității acestui drog, observată în ultimii ani, s-a schimbat”, se spune în raport.

Creșterea transporturilor de cocaină către Europa, pentru a satisface cererea în creștere, a creat noi rute de trafic în întreaga lume.

Traficanții sunt din ce în ce mai puțin dependenți de Columbia ca punct de plecare și transportă din ce în ce mai mult produsele prin America Centrală și alte țări din America de Sud. Între timp, Africa și sud-estul Europei devin noi noduri de trafic pentru bunuri în tranzit către Europa de Vest, arată raportul UNODC.

Iar cocaina ajunge, tot mai adesea, direct din centrele de trafic, în porturile din nordul Europei. Orașe precum Rotterdam și Hamburg „au eclipsat punctele tradiționale de intrare din Spania și Portugalia a cocainei” care ajunge în Europa de Vest, se spune.

Capturi și „narcoturism”

Interceptările transporturilor de cocaină conduse de instituțiile legii din întreaga lume au crescut și ele, capturile atingând un record de aproape 2.000 de tone în 2021. 

Guvernul francez a declarat în martie că a confiscat anul trecut 27 de tone de cocaină, o creștere încincită în ultimii 10 ani.

În 2022, capturile au crescut cu 5% față de 2021, potrivit cifrelor Ministerului francez de Interne, mai mult de jumătate din cantitatea de narcotice provenind din Indiile de Vest și Guyana Franceză din America de Sud.

Într-un sechestru la scară largă de pe 20 noiembrie 2022, marina franceză a interceptat o navă braziliană care transporta peste 4,6 tone de cocaină în apele internaționale de pe coasta Sierra Leone.

La începutul acestui martie, pungi sigilate ce conţineau 2,3 tone de cocaină, în valoare de aproximativ 150 de milioane de euro, au fost aduse de valuri pe coasta de nord a Franţei.

Poliția nu era sigură dacă traficanții au aruncat drogurile peste bord în mod deliberat pentru a evita arestarea sau dacă acestea căzuseră din bărci din cauza vremii rele.

În timp ce locuitorii satelor de-a lungul coastei Normandiei descriau un aflux de persoane necunoscute în mașini de lux și 4x4 care curățau nisipul, autoritățile locale au emis un avertisment public cu privire la riscurile participării la ceea ce au descris drept „narcoturism”.

„Posesia unuia dintre aceste pachete și de a-l transporta este o infracțiune care presupune o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare”, a declarat reporterilor procurorul local, Philippe Astruc.

Rețele criminale

Producția globală de cocaină a atins aproximativ 2.000 de tone în 2020, continuând o „creștere dramatică” a producției, tendință începută în 2014, când totalul însuma mai puțin de jumătate din nivelurile actuale, se arată în raport.

Creșterea cantității globale de cocaină disponibilă pentru consum a fost controlată prin creșterea proporțională a interceptărilor conduse de forțele de ordine.

Totuși, creșterea nivelului de puritate a drogului rămâne o preocupare, deoarece disponibilitatea unui produs mai puternic și mai periculos s-a dovedit a fi un factor determinant în creșterea deceselor și a spitalizărilor din Europa dinainte de pandemie.

Puritatea cocainei disponibilă pe piața europeană a crescut brusc în ultimul deceniu, iar în 2020 a atins un nivel cu 40% mai mare decât în anul de referință, 2010.

Deși eforturile globale de aplicare a legii reduc în mare parte consumul, acestea nu reușesc încă să pună capăt unei rețele criminale globale complexe, care se întinde de la grupuri internaționale la actanți individuali.

În Columbia, se crede, îmbunătățirea eficienței producției este datorată prezenței tot mai mari a grupurilor criminale mexicane și balcanice, ajunse după demobilizarea grupului de gherilă FARC.

Grupurile de muncitori portuari, companiile de transport și funcționarii vamali din America Centrală și de Sud sunt la fel de esențiale ca rețelele nigeriene, formate din celule interconectate, care domină activitățile de contrabandă în nord-vestul Africii.

În Belgia, bande de motocicliști sunt angajate ca transportatori, iar în Franța, mai mult de o șesime din cocaina consumată ajunge în țară în corpurile unor cărăuși, adesea ademeniți să traficheze din cauza sărăciei.

Această rețea criminală complexă mai poate crește. În timp ce piața cocainei rămâne destul de concentrată în Americi și părți ale Europei, raportul avertizează că există un potențial puternic de extindere amplă în Africa și Asia.

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a France 24.