Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O campanie de promovare a integrității în educație, lansată în R.Moldova

tineri_2.jpg

Sursa imaginii: 
Centrul Național Anticorupție al R.Moldova

La Chișinău, Ministerul Educației și Cercetării și Centrul Național Anticorupție au lansat o campanie de informare pentru promovarea integrității în educație, care se va desfășura pe parcursul acestui an în toate raioanele țării. Organizatorii spun că ”scopul campaniei este creșterea în continuare a nivelului de informare al profesorilor, elevilor și părinților privind politicile anticorupție, dar și reducerea fenomenului corupției în sistemul educațional”. Ofițerii anticorupție, împreună cu tinerii voluntari anticorupție, vor merge în diferite localități din țară unde vor avea instruiri separate cu angajații sistemului educațional, cu părinți și elevi, dar și activități pentru publicul larg. 

Plagiatul, colectările ilicite de bani, activitățile extracurriculare impuse, meditațiile contra plată cu profesorii cu care interacționează direct la ore – acestea sunt câteva dintre formele de corupție în educație despre care au fost informați, miercuri, elevii din Sângerei. La instruirile anticorupție au participat și profesori de la mai multe instituții de învățământ din același raion. 


Sursa imaginii: 
Ministerul Educației și Cercetării al R.Moldova

Directorul Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu, a menționat, marți, la evenimentul de lansare că noua campanie își propune să sensibilizeze atât cadrele didactice, cât și elevii și studenții, despre faptul că ”integritatea trebuie să fie pusă în capul mesei și că ea trebuie să fie cultivată de la o vârstă fragedă”.

”Considerăm că instituțiile educaționale sunt acel mediu unde cel mai bine poate fi promovată această cultură. În această campanie, CNA este deschis să vină cu explicații și să ajute mediul educațional să înțeleagă cât de importantă este integritatea în educație, dar și care sunt consecințele nerespectării prevederilor legale. Avem o echipă de voluntari, formată din elevi și studenți, care ne ajută să transmitem mesajele anticorupție în cât mai multe localități. Acest lucru îl vom face și în această campanie pentru a preveni cazurile de pretindere a unor foloase necuvenite, dar și a unor cazuri, pe care le-am investigat recent, de gestionare frauduloasă a resurselor financiare publice. Vrem ca acele resurse financiare, pe care le avem alocate pentru reparația școlilor sau grădinițelor, să fie utilizate conform destinației”, a precizat directorul CNA.

De partea sa, ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a spus că autoritățile înțeleg și împărtășesc așteptările întemeiate din partea societății ale unor schimbări imediate pentru eliminarea plăților informale și a fenomenului de corupție din mediul educațional. ”Acest fenomen negativ discreditează profesia pedagogică și nu poate fi tolerat sub nicio formă”, afirmă ministrul Educației.

Pentru a preveni și combate corupția în sistemul educațional, Ministerul Educației și Cercetării a aprobat un Plan sectorial anticorupție. Documentul conține activități pentru toate nivelurile de învățământ și răspunde principalelor provocări sistemice și anume plățile informale, gestionarea resurselor financiare, frauda academică, dar și aplicarea Codului de etică asupra cadrului didactic și pregătirea profesorilor pentru promovarea educației de integritate.

La nivelul învățământului general, integritatea și anticorupția sunt incluse în curricula a două discipline obligatorii – ”Dezvoltare personală” și ”Educație pentru societate”. ”În premieră pentru sistemul educațional din Republica Moldova, în acest an de studii, în urma implementării graduale a disciplinei ”Educația pentru societate”, în clasa a IX-a sunt studiate conținuturi curriculare precum: Corupție versus integritate”, Corupția versus principiile democratice”, ”Învățarea bazată pe proiect”. La disciplina ”Dezvoltarea personală” este predat conținutul curricular: ”Integritatea persoanei. Situații și contexte de manifestare” (clasa a VI-a) sau unitatea de învățare: ”Profilul persoanei integre. Valorile morale și integritatea persoanei” (clasa a X-a)”.

Începând cu a doua jumătate a anului 2022, Codul contravențional (art.315) reglementează atât luarea, cât și oferirea de recompensă nelegitimă, stabilind o sancțiune contravențională care poate fi aplicată și în privința părinților implicați în colectarea de mijloace bănești. 

CNA îndeamnă persoanele care cunosc posibile cazuri de corupție în educație să le semnaleze la linia națională anticorupție 0800 55555.