Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ştefan Răduţ, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză: Anul trecut a crescut foarte mult rata mortalității cauzate de TBC

stefan-radut.jpg

Ştefan Răduţ, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză:
Sursa imaginii: 
Youtube

În România sunt aproape 30.000 de pacienți diagnosticați cu TBC. De Ziua Mondială a Luptei împotriva Tuberculozei Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu TBC trage un semnal de alarmă: dacă tușiți mai mult de trei săptămâni, mergeți la medic!

Ștefan Răduț este fost pacient TBC. Ca mulți dintre bolnavii de tuberculoză, nu s-a dus la medic de la primele simptome. “Am așteptat câteva luni pentru că nu mi se părea normal să merg la medic dacă tușesc puțin, transpir și slăbesc. Când am realizat că e o problemă, atunci am mers la doctor și am realizat că era destul de târziu. Am avut ghinionul să fac o formă de tuberculoză rezistentă, ceea ce a însemnat un tratament de aproape 2 ani în urma căruia am rămas cu o deficiență de auz și una respiratorie.”

După lupta cu boala, Ștefan Răduț a devenit vicepreședintele Asociaţiei pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză. Remarcă faptul că românii nu au tendința de a se informa în general despre sănătate. Spune că a observat că “în special simptomele de TBC nu prea îi îngrijoreaza.  Dacă scădem în greutate, nu avem poftă de mâncare, dacă tușim mai mult de 3 săptămâni e cazul să mergem la medic.”

De ce nu sunt eficiente campaniile de informare? Ștefan Răduț vede 2 motive principale: “tuberculoza e un subiect despre care nu prea se vorbește – nici pacienții nu vorbesc pentru că e un diagnostic stigmatizant, nici mass-media pentru că TBC nu prea e un subiect la modă. „

 
Ştefan Răduţ, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză: dacă tușiți mai mult de trei săptămâni, mergeți la medic!