Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dr. Beatrice Mahler: Din păcate, decesul din cauza tuberculozei începe să fie o realitate tristă

beatrice_mahlera.jpg

Beatrice Mahler, manager Institut Marius Nasta
Sursa imaginii: 
Facebook

Managerul Institutului  Pneumoftizologie „Marius Nasta”, dr. Beatrice Mahler, atrage atenția asupra creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri de tuberculoză în România.

„Din păcate, decesul din cauza tuberculozei începe să fie o realitate tristă, o realitate pe care am trăit-o mai puțin înainte de 2019. Suntem țara cu cel mai mare număr de cazuri de tuberculoză din Uniunea Europeană. Sunt peste 8.800 de cazuri diagnosticate în România în anul 2022”, a spus la RFI, Beatrice Mahler.

Managerul Spitalului „Marius Nasta” a mai explicat că România oferă tratament și diagnostic gratuit pacienților cu tuberculoză, indiferent dacă sunt sau nu sunt asigurați.

„Pacientul devine automat asigurat în momentul în care devine bolnav și este diagnosticat cu tuberculoză și beneficiază de suport social, de o sumă de bani care, practic, ajută pacientul să depășească nevoile suplimentare de alimentație din perioada de apoi”, spune ea.

În plus, mai atrage atenția că de cele mai multe ori „avem o simptomatologie nespecifică aparatului respirator. De ce spun de cele mai multe ori? Pentru că în ultima perioadă vedem cazuri care nu sunt localizate doar la nivelul aparatului respirator și sunt tot mai multe, din păcate, comparativ cu anii precedenți. Adică vorbim de o creștere a cazurilor și în zona de tuberculoză extrapulmonară”.

 

 

Cel mai recent raport al Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) plasează România între cele 18 state cu prioritate ridicată pentru lupta împotriva tuberculozei din Regiunea OMS Europa şi pe locul 6 ca număr absolut de cazuri anuale (după Federaţia Rusă, Ucraina, Uzbekistan, Turcia şi Kazakhstan), arată un comunicat al Parteneriatului StopTB România, format din organizaţii neguvernamentale şi organizaţii studenţeşti care promovează drepturile omului şi drepturile persoanelor la risc sau afectate de tuberculoză şi/sau HIV/SIDA în România, care desfăşoară intervenţii, proiecte sau programe în domeniul prevenirii şi controlului celor două infecţii şi îmbunătăţesc viaţa persoanelor afectate de acestea.

24 martie este Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, iar cu această ocazie aproape 60 de clădiri emblematice din România vor fi iluminate, pe 24 martie, în roșu, culoarea simbol a luptei împotriva tuberculozei.

Urmăriți interviul integral aici