Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Salvați Copiii: Unul din doi elevi este victimă a bullying-ului, iar 81% recunosc că au asistat în calitate de martori la astfel de situații (Interviu)

bullying-3089938_960_720.jpg

Un elev român din doi este victima bullying-ului
Sursa imaginii: 
pixabay.com/ro/

Un elev din doi este victima situaţiilor de violenţă fizică şi de ameninţare sau ale mesajelor umilitoare transmise online, potrivit unui raport al Organizației Salvați Copiii. Totodata 81% dintre copii asistă în calitate de martori la astfel de situati. În schimb 27% dintre elevi recunosc că au comis ei înşişi fapte de acest gen.

De asemenea 57% dintre copiii afirmă că au apelat la colegi pentru a interveni în situaţii de bullying. Procentul elevilor care spun că au fost victime ale bullying-ului a crescut de la 29% în 2016 la 49% în 2022, conform datelor comparative ale anchetelor derulate de Salvaţi Copiii România.

Statisticile oficiale arată că în sistemul de educaţie a fost înregistrată o creştere cu aproape o treime a situaţiilor de bullying sesizate în anul şcolar 2021 - 2022 prin comparaţie cu cel anterior (10.971 de situaţii de bullying constatate, faţă de 7.715).

Salvaţi Copiii a decis să prioritizeze programul antibullying şi sprijină şcolile în constituirea grupurilor de acţiune în acest domeniu, precum şi a unui mecanism de monitorizare a acestora, colaborând, în acest sens, cu Ministerul Educaţiei, potrivit digi24.ro

Salvaţi Copiii România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, a organizat, săsptămâna aceasta, la Târgovişte, conferinţa regională „Dreptul la pauză fără bullying - cooperare şi bune practici pentru comunităţi educaţionale sigure”. Au participat toţi actorii relevanţi din domeniul educaţiei şi protecţiei copilului cu responsabilităţi în prevenirea şi diminuarea fenomenului de bullying din sudul Munteniei - Argeş, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Prahova, Dâmboviţa.

 

Interviul integral poate fi ascultat aici:

 

Cristina Adam de la Organizatia Salvati Copiii i-a explicat Mariei Ilie care sunt cauzele bullyingului.

"Cauzele bullying-ului sunt,  în principal, așa cum ne-am dat noi seama din discuțiile cu copiii, legate de tipurile de violență la care copiii sunt expuși în mod constant. Practic ei învață violența atât din mediul social, atât din școală, cât și din afara  școlii. Într-adevar bullying-ul este mult mai ușor de observat în școală, dar tipurile de violență la care copiii sunt expuși sunt mult mai multe.

Vedem violență în mass-media, violență pe stradă, violență pe terenul de sport sau cluburile sportive și apoi agresiunea parinților față de copiii. Sau alte comportamente nepotrivite între adulți la care copiii sunt martori. Toată această tensiune acumulată, undeva, trebuie să izbucnească, și de cele mai multe ori se reflectă în comportamente nepotrivite între copii."

 
Un elev din doi este victima situaţiilor de violenţă fizică şi de ameninţare sau ale mesajelor umilitoare transmise online, potrivit unui raport al Organizatiei Salvati Copiii