Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ploi, lapoviță și ninsoare, de luni. La munte se va depune strat nou de zăpadă

inca_veste_proasta_anm_ninsori_masive_vineri.jpg

Sursa imaginii: 
(Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Meteorologii avertizează că vremea se răcește accentuat de luni dimineață. Până miercuri vor fi ploi, lapoviță și ninsoare, la munte urmând să se depună strat nou de zăpadă.

Meteorologii au emis o informare meteorologică de luni dimineață, ora 6.00 până miercuri seară, la ora 21. Avertizarea anunță intensificări ale vântului, precipitații moderate cantitativ, răcire accentuată – îngheț la sol și brumă. Potrivit meteorologilor, în această perioadă, precipitațiile se vor extinde treptat dinspre vest și vor cuprinde cea mai mare parte a țării.

Vor fi ploi, iar din a doua parte a nopții de luni spre marți (27/28 martie) îndeosebi în jumătatea de nord se vor semnala precipitații mixte (măzăriche, lapoviță și ninsoare), iar la munte vor predomina ninsorile și local se va depune strat nou de zăpadă. 

Pe alocuri, cantitățile de apă vor depăși 15...20 l/mp. Vântul se va intensifica treptat în toate regiunile cu viteze în general de 45...65 km/h, iar în zona montană înaltă va sufla tare. Marți și miercuri vremea va deveni rece pentru această dată în toată țara, iar temperaturile minime vor fi preponderent negative și se va produce brumă sau îngheț la sol. În sud-estul teritoriului în seara zilei de luni (27 martie) vor fi averse ce pot avea și caracter torențial, descărcări electrice și posibil căderi de grindină.

Pentru ziua de luni, de la 6 dimineața până noaptea, la ora 23.00, ANM a emis o atenționare cod galben de vânt puternic. Astfel, local și temporar în Banat, Crișana, vestul Transilvaniei, Dobrogea și în estul Munteniei vor fi intensificări ale vântului cu viteze de peste 55...65 km/h. În zona montană înaltă (în general la altitudini mai mari de 1700 m), rafalele vor depăși 80...90 km/h, viscolind ninsoarea și determinând diminuarea semnificativă a vizibilității.