Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nou raport ONG: Iadul închisorilor din Coreea de Nord

foto_coreea_de_nord.png

inchisori coreea de nord
Abuzuri sexuale în închisorile nord-coreene, imagini recreate de ong-ul Korea Future
Sursa imaginii: 
Korea Future

Execuţii, violuri, avorturi forţate, tortură, prizonieri atât de înfometaţi, încât ajung să mănânce insecte sau șobolani– toate acestea sunt doar câteva dintre abuzurile din închisorile nord-coreene potrivit unor foşti deţinuţi, relatează CNN citat de news.ro. Aceste mărturii stau la baza unui nou raport publicat de un organism de monitorizare a drepturilor omului. Puțini sunt deținuții care scapă din acest iad și puțini nord coreeni reușesc să fugă din țară. 

Una din vocile nord coreene care dezvăluie abuzurile regimului este tânăra Yeonmy Park. După ce a fugit din Coreea de Nord și a început să vorbească, trei generații din familia sa rămasă în Nord au fost pedepsite.

După interviuri cu sute de supravieţuitori, martori şi autori ai unor abuzuri care au fugit din ţară, coroborate cu documente oficiale, imagini din satelit, analize arhitecturale şi modelări digitale ale unităţilor penitenciare, ONG-ul Korea Future, citat de presă, a construit ceea ce consideră a fi cea mai detaliată imagine de până acum a vieţii din interiorul sistemului penitenciar al regimului  nord-coreean.

„Raportul constată că deşi sunt 10 ani de la înfiinţarea de către ONU a unei comisii de anchetă, există în continuare încălcări sistematice şi răspândite ale drepturilor omului”, a declarat Kim Jiwon, investigator Korea Future, citat de CNN și news.ro.

Grupul a documentat peste 1.000 de cazuri de tortură şi tratamente inumane sau degradante, sute de cazuri de viol şi alte forme de violenţă sexuală şi peste 100 de cazuri de negare a dreptului la viaţă.

Criticarea guvernului este mai gravă decât o crimă

Yeonmy Park are 29 de ani și este activistă nord coreeană pentru drepturile omului. Tânăra a fugit din Coreea de Nord la vârsta de 14 ani. Tatăl fetei a făcut pușcărie în Coreea de Nord pentru activitățile de pe piața neagră pe care le avea pentru a-și hrăni familia.

„Infracțiunea politică este să spui, de exemplu, că nu este bun comunismul, că nu îți place regimul sau să te întrebi de ce ești sărac. A spune aceste lucruri minore te poate arunca într-un lagăr, nici măcar nu trebuie să spui că nu-ți place dictatorul. Orice mică îndoială cu privire la măreția regimului este o infracțiune politică. Infracțiunea economică înseamnă crimă, viol și așa mai departe.

Tatăl meu vindea lucruri pe piața neagră și a fost trimis într-un lagăr de prizonieri economici.

Infracțiunea politică cea mai gravă crimă pe care o poți comite în Coreea de Nord. De fapt, a ucide și a viola pe cineva este mai puțin grav o infracțiune politică. Trei generații din familia ta și, uneori, chiar și până la 8 generații din familia ta sunt pedepsite împreună cu tine. Acest lucru se numește vinovăție prin asociere,” povestește Yeonmy Park pe canaul său de Youtube, Voci din Coreea de Nord.

Înfometați de gardieni, deținuții mănâncă gândaci și șobolani

Cum după ce a fugit din Coreea de Nord, Yeonmy a decis să vorbească în public despre abuzurile regimului, iar rude până la gradul trei din familia sa au fost pedepsite.

Raportul este o lectură care dă fiori, precizează CNN. Un exemplu este cazul a trei persoane încarcerate după ce au încercat să treacă graniţa – o infracţiune pedepsită aspru în Coreea de Nord. Una dintre ele a fost forţată să avorteze când era însărcinată în şapte sau opt luni.

O alta a fost hrănită cu doar 80 de grame de porumb pe zi, o dietă de înfometare care a forțat-o să îşi completeze dieta cu gândaci şi rozătoare.

O fostă deţinută, care spune că a fost închisă în 2015 timp de aproape un an după ce s-a plâns autorităţilor cu privire la situaţia sa locativă, a comparat tratamentul de care a avut parte cu cel al unui animal. „Când creştem iepuri, îi ţinem în cuşti cu plasă şi le dăm de mâncare. În închisoare, era ca şi cum noi eram iepurii, ţinuţi într-o celulă şi ni se dădea mâncare de după gratii. Nu eram trataţi ca oameni, ci ca un fel de animale”, a declarat supravieţuitoarea sub protecția anonimatului.

Prizonierii politici curăță deșeurile nucleare după testele cu rachete

Și Yeonmy Park povestește că foamea este principala formă de tortură a prizonierilor și principala cauză de deces.

„Prizonierii politici se împart în două grupuri. Despre primul se consideră că este recuperabil. Deci, dacă chiar muncești din greu, poate peste 10 ani, 20 de ani ai putea avea șansa să ieși. Din celălalt grup, fac parte cei considerați irecuperabili. Indiferent ce faci, nu vei ieși niciodată din acea închisoare.

Lagărele de prizonieri din Coreea de Nord au devenit un sistem de o sclavie pentru regim. Acești prizonieri sunt cei care curăță deșeurile nucleare și resturile după testarea rachetelor.

Populația nu știe unde au loc aceste teste și că regimul folosește acești prizonieri ca experimente uman, testând arme chimice pe ei. În plus, prizonierii sunt violați și bătuți constant de gardieni. Soarta cuiva se decide în primele trei luni de când intră in lagărul de prizonieri. Există grade diferite de malnutriție... În prima fază, corpul se umflă, stomacul devine tot mai mare. În a doua fază, pielea începe să se cojească, ai erupții cutanate pe gene, corpul se dezumflă și rămâne doar pielea pe oase. Ochii tăi devin goi, nu mai suflet.”

ONG: „Mulți deținuți cred că merită abuzurile...”

Este foarte greu să o asculți pe Yeonmi Park vorbind despre toate acestea și ... despre cea de a treia fază a malnutriției. Gardienii verifică starea prizonierilor în fiecare zi. Cei despre care consideră că vor muri, sunt mutați într-un alt loc unde oamenii se sting. Ceilalți prizonieri trebuie să le sape gropile și, de cele mai multe ori, cadavrele sunt lăsate să se descompună.

Anchetatorii de la Korea Future, dar şi raportori ONU spun că mulţi deţinuţi devin atât de dezumanizaţi de abuzuri, încât încep să simtă că le merită cumva. De asemenea, mulţi dintre ei pur şi simplu nu au nicio noţiune despre drepturile omului, astfel încât să-şi poată da seama cât de grav este ceea ce li se întâmplă.