
Social
Grevele de avertisment au paralizat Germania
berlin_hauptbahnhof.jpg

Transportul cu trenuri, autobuze şi avioane s-a oprit astăzi în toată Germania. La miezul nopţii a început cea mai mare grevă a utimelor decenii, organizată de sindicatul Verdi şi sindicatul din domeniul transportului public şi feroviar (Eisenbahn- und Verkehrsgewerkschaft - EVG).
Milioane de navetişti, dar şi călători obişnuiţi nu au reuşit să ajungă la destinaţie. Afectat de grevă este şi transportul comercial, naval şi cel aerian. În şapte landuri federale a fost oprit şi transportul urban. În landul Berlin transportul public se desfăşuară normal.
Angajaţii au fost mobilizaţi de sindicate cu scopul de a mări presiunile asupra patronatului care refuză încheierea unor noi acorduri tarifare.
Negocierile între sindicate şi patronat, începute de cîteva săptămîni, au intrat într-o fază de stagnare, după ce revendicările financiare au fost respinse. Sindicatelor nu le-a fost făcută nicio ofertă serioasă din partea patronatului, a declarat liderul sindicatului din sectorul transporturilor EVG, Kristian Loroch. O declaraţie similară a făcut şi preşedintele sindicatului Verdi, Frank Werneke. În cursul negocierilor, a spus el într-un interviu radiodifuzat, nu s-a înregistrat niciun progres. Patronatul ignoră revendicările sindicatelor. Oferta patronatului în nici un caz nu ţine cont de inflaţie şi de creşterea preţurilor. Totodată, patronatul respinge „orice componentă socială”, a mai spus Werneke, ameninţînd cu „o nouă dimenseniune a grevelor”, „dacă nu se va ajunge la o învoială”.
Un purtător de cuvînt al operatorului feroviar (Deutsche Bahn), Achim Staus, a vorbit despre o „mega-grevă” care afectează milioane de oameni.
Cea de-a treia rundă de negocieri privind angajaţii din sectorul public a continuat în cursul zilei la Potsdam, capitala landului federal Brandenburg. Sindicatul Verdi şi Uniunea Funcţionarilor Publici (DBB) cer ridicarea salariilor cu 10,5 procente sau cel puţin creşterea lunară a salariilor cu 500 de euro, în următoarele 12 luni. Patronatul ar fi dispus să ofere 5 procente în plus pe o perioadă de 27 de luni şi o sumă unică de compensare, de 2.500 de euro.
Şeful Uniunii Funcţionarilor Publici (DBB) a cerut patronatului să-şi ridice oferta. În caz contrar, grevele vor fi extinse.
Ministra de interne, Nancy Faeser a apelat la sindicate, cerîndu-le să dea dovadă de înţelegere şi să renunţe la revendicări exagerate.
Despre o „grevă exagerată” a vorbit şi conducerea concernului feroviar, Deutsche Bahn.
Preşedinta Uniunii Întreprinderilor Mijlocii (Mittelstandsunion), Gitta Connemann, a calificat grevele drept „amplificate peste măsură”.
Deputata creştin-democrată a mai arătat într-un interviu radiodifuzat că în mod normal, grevele au în vizor patronatul. De data aceasta, însă, sînt afectate milioane de persoane neimplicate, navetişti şi nenumărate familii. S-a pierdut orice măsură. „În domeniul infrastructurii sensibile” recurgerea la grevă ar trebuie să fie ultima soluţie. Ea a mai sugerat schimbarea reglementărilor privind organizarea unor greve. Declanşarea grevei, afirmă ea în interviul citat, ar trebui să aibă loc abia după un arbitraj eşuat. Totodată, în timpul unei greve care afectează infrastructura ar trebuie să se pună la punct un serviciu de urgenţă special.
Faţă de Franţa, în Germania grevele în general nu au o importanţă prea mare. Asta şi datorită legislaţiei germane care admite grevele doar pentru impulsionarea negocierilor tarifare şi încheierea unui contract colectiv de muncă. Grevele politice sînt interzise. Încetarea muncii poate fi organizată doar de sindicate. Grevele pot porni însă numai după ce membri sindicatelor au votat în favoarea încetării activităţilor. Exceptate de la această regulă sînt grevele de avertisment care se derulează şi fără acordul majorităţii membrilor de sindicat. Funcţionari publici, ca de exemplu cadrele didactive, nu au dreptul să intre în grevă.