Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Suntem pe primul loc în UE la numărul de ore lucrate săptămânal. Un sondaj îți spune dacă şi în ce mod ești dependent sau afectat de muncă (interviu)

job.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Românii care doresc să afle, pe loc, dacă şi în ce mod sunt dependente sau afectate de muncă pot participa la o cercetare sociologică internaţională, derulată în 60 de țări din șase continente.  "Cercetătorii sunt interesați să înțeleagă care sunt factorii care contribuie cel mai mult la dependența de muncă. (...) Toți participanții vor obține un feedback detaliat cu privire la funcționarea lor psihosocială la locul de muncă, o evaluare a riscului dependenței lor de muncă, a riscului de depresie legată de muncă și a riscului de burnout.", explică  la RFI, prof. univ. dr. Sergiu Bălțătescu de la Facultatea de Științe Socio-Umane - Departamentul de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Oradea, implicat în proiect.  Imediat după completarea chestionarului,  oricine poate primi răspunsuri  personalizate şi foarte interesante, legate de job şi propria-i persoană, mai spune Prof.Univ.Dr. Sergiu Bălțătescu.

Prof. Univ.Dr. Sergiu Bălțătescu: Cercetătorii sunt interesați să înțeleagă care sunt factorii care contribuie cel mai mult la dependența de muncă. E un fenomen în care persoana simte un impuls puternic și nesănătos către munca în exces. Și adesea simte o vinovăție atunci când nu lucrează. Cercetările arată că aceasta este adesea legată de stresul la locul de muncă. După cum multă lume știe, stresul este răspunsul la presiunea fizică, emoțională și psihologică, în cazul acesta presiunea la locul de muncă. Desigur, conduce la o mulțime de boli, de la boli cardiovasculare, la diabet și așa mai departe. Dependența e răspunsul nostru disfuncțional la stresul la locul de muncă. Simți o presiune și te atașezi și mai mult de muncă și muncești în exces. Iar aceasta conduce adesea la epuizarea la locul de muncă. Fenomenul burnout-ului, care e asociat cu momentele în care rămâi fără energie, te simți epuizat, devii mai puțin eficace la locul de muncă. Burnout-ul crește distanța față de locul de muncă. Crește cinismul legat de locul de muncă. Nu în ultimul rând, ne interesează relația cu depresia la locul de muncă, care poate fi cauzată de factori legați de locul de muncă, de calitatea vieții de muncă, dar și cu dependența de muncă.

Reporter: Interesant la acest studiu este că oferă și un feedback personalizat imediat după completare.

Prof. Univ.Dr. Sergiu Bălțătescu: Da, este o caracteristică și un factor foarte bun al acestui studiu. Toți participanții vor obține un feedback detaliat cu privire la funcționarea lor psihosocială la locul de muncă, o evaluare a riscului dependenței lor de muncă, a riscului de depresie legată de muncă și a riscului de burnout. E o evaluare psihologică cât se poate e serioasă care  îi poate ajuta să își identifice punctele forte și punctele slabe personale, dar și organizaționale și să își îmbunătățească performanța la locul de muncă și bunăstarea în mediul de lucru. La sfârșit participanții sunt redirecționați către o pagină web unde sunt disponibile informații detaliate și recomandări privind disponibilitatea soluțiilor la problemele pe care le identifică studiul. Fie soluții legate de self-health, cum își pot singuri înțelege mai bine problemele și regla în măsura în care se poate. Fie, pur și simplu, să caute ajutor psihologic profesional.



Rep: Una dintre întrebări se referă la religia celui care completează studiul. La ce v-ați gândit când ați inclus această întrebare? Care este legătura dintre religie și muncă?

Prof. Univ.Dr. Sergiu Bălțătescu: Există o legătură între muncă și religie. Angajații care au motivație religioasă intrinsecă, legată strict de valorile religiei respective, se simt, de obicei mai implicați în organizația lor și aceste valori îi ajută să aibă răbdare să înfrunte dificultățile cu care se confruntă la locul de muncă. Dar în cazul nostru, religiozitatea este studiat în relație cu centralitatea muncii, adică cu valoarea și cu importanța pe care o acordăm muncii în comparație cu alte sfere ale vieții, cum ar fi timpul liber, familia și desigur religia. Pentru cineva foarte centrat pe muncă identitatea se bazează puternic pe experiențele legate de muncă, ceea ce nu este rău în sine. Însă, în multe cazuri, neglijarea altor sfere ale vieții, cum ar fi familia sau timpul liber, poate să te împingă la o atitudine compulsivă față de muncă, la dependența de muncă. E foarte important să facem studiul ăsta. E foarte important să facem studiul ăsta. Datele Eurostat arată că România este pe primul loc la numărul orelor lucrate pe săptămână în comparație cu alte țări europene. Noi avem o medie de peste 40 de ore pe săptămână, în timp ce Germania, Danemarca, Olanda au în jur de 30 – 33 de ore. E de așteptat ca problemele legate de dependența de muncă, de stres și epuizare să fie foarte mari în România. De asta aștept cu foarte mult interes să obțin baza de date a studiului și să prelucrez rezultatele.



Rep: Aceste concluzii vor sta la baza unor politici privind stresul și epuizarea la locul de muncă?

Prof. Univ.Dr. Sergiu Bălțătescu: Da, pe noi ne interesează în mod special să oferim o bază științifică recomandărilor adresate autorităților cu privire la condițiile de muncă astfel încât să fie elaborate politici, proceduri cât mai eficiente privind climatul de muncă, valorile organizaționale astfel încât să minimizăm riscul fenomenelor privind dependența de muncă și să maximizăm efectul asupra sănătății și bunăstării.

 Rep: Domnule profesor, din punctul dumneavoastră de vedere, sunt suficient de multe studii despre muncă în România?

Prof. Univ.Dr. Sergiu Bălțătescu:  Există foarte multe studii de când am intrat în Uniunea Europeană. Chiar dinainte există o cercetare internațională comparativă cu privire la condițiile de muncă care se desfășoară la nivel european și România participă, ceea ce este un lucru nemaipomenit. Dar unul dintre punctele cele mai tari ale studiului nostru este că spre deosebire de majoritatea cercetărilor privind condițiile de muncă, dependența la locul de muncă și burnout-ul care sunt cercetări locale, realizate de colegi de-ai noștri din multe centre universitare, dar în mare parte la nivel local, nu la nivel național, acesta este un studiu național. Sper ca cei care completează acest chestionar online să găsească lucruri cât mai interesante și în același timp să contribuie la o bună cunoaștere a fenomenului.

 

Profesorul univ. dr. Sergiu Bălţătescu de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, Departamentul de Sociologie şi Asistenţă Socială, al Universităţii din Oradea, colaborează la acest sondaj internaţional, proiectul fiind realizat de o echipă internaţională condusă de dr. Edyta Charzynska, de la Universitatea Silezia din Katowice şi de dr. Pawel Atroszko de la Universitatea din Gdansk, fiind susţinut de Centrul Naţional de Ştiinţă din Polonia.  Informațiile  vor fi culese până la finele lunii mai, sondajul online este realizat în peste 60 de ţări de pe 6 continente şi este disponibil şi în limba românăhttps://experior.limesurvey.net/627263?lang=ro

 
Profesorul univ. dr. Sergiu Bălţătescu de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, Departamentul de Sociologie şi Asistenţă Socială, al Universităţii din Oradea, intervievat de Mirela Dădăcuș