
Social
Trump și Macron agresați de poliție? Imagini false realizate cu ajutorul IA
fake_news_intox_inteligenta_artificiala.jpg

Imaginile generate de inteligența artificială sunt acum în centrul atenției datorită apariției unor site-uri precum Dall-E sau Midjourney, care pot genera cu ușurință o imagine pornind de la un simplu text.
Totuși, chiar dacă tehnologia evoluează extrem de rapid, câteva instincte de bază ne permit, momentan, să nu cădem în capcană.
Puteți găsi câteva sfaturi (în limba franceză n.ed.) în acest videoclip, sau în acest articol mult mai detaliat, despre imaginile generate de ultima versiune a programului Midjourney, cu Donald Trump sau Emmanuel Macron.
Donald Trump arestat de poliție, Emmanuel Macron luptându-se cu forțele de ordine.....Aceste imagini circulă în ultimele zile pe rețelele de socializare și, la prima vedere, chiar par reale. Însă ele sunt create în totalitate cu ajutorul inteligenței artificiale.
Verificarea pe scurt
Începând cu 20 martie 2023, pe rețelele de socializare circulă imagini cu o presupusă arestare a fostului președinte al Statelor Unite ale Americii.
Alte imagini îl înfățișează pe președintele Franței, Emmanuel Macron, fie fiind arestat de poliție, fie strângând gunoaie, fie protestând.
Aceste imagini nu sunt autentice, ele au fost generate de inteligența artificială prin intermediul programului Midjourney.
Verificarea în detaliu
”Donald Trump a fost arestat în centrul orașului Washington!” Aflăm această informație dintr-o postare de pe Twitter publicată pe 21 martie 2023
Tweet-ul scris în limba engleză a fost distribuit de peste 6000 de ori. Pe lângă această afirmație, postarea mai prezintă și 3 imagini care îl înfățișează pe fostul președinte al SUA arestat de forțele de ordine. Postări asemănătoare au apărut și în limba franceză.
Aceste intoxicări apar într-un context precis. Pe 18 martie, Donald Trump a anunțat pe rețeaua sa de socializare Truth Social că va fi arestat marți, 21 martie, și a făcut astfel apel la un "protest" din partea oamenilor. El este acuzat în justiție că a plătit 130.000 de dolari actriței porno Stormy Daniels, cu care ar fi avut o relație, pentru a-i cumpăra tăcerea în timpul campaniei prezidențiale.
Însă mai multe indicii arată că imaginile nu sunt autentice, după cum explică în acest video redacția Observateurs a canalului France 24.
Cuvintele care apar în aceste imagini, în special cele de pe șepcile polițiștilor, sunt lipsite de sens. Chipurile anumitor persoane, cu precădere cele din plan secund, sunt neclare și nu par a avea contur.
Imagini cu Trump la ”proces”
O căutare inversă după imagine (vedeți aici cum puteți proceda) ne conduce spre contul de Twitter al lui Eliott Higgins, fondatorul grupului de investigații Bellingcat: "I-am făcute poze lui Trump fiind arestat în timp ce așteptăm să fie arestat", a scris el în descrierea postării.
Pe lângă aceste imagini, mai sunt încă vreo cincizeci în care Trump apare în timpul ipoteticului proces, în spatele gratiilor sau purtând salopeta portocalie specifică deținuților din SUA.
Sursa: Twitter / Eliott Higgins
În comentarii, Eliott Higgins menționează că a apelat la programul Midjourney, un instrument care, datorită inteligenței artificiale, generează imagini pornind de la un text descriptiv.
Prin urmare, scenele prezentate în aceste imagini nu au avut loc niciodată. În ceea ce privește posibilitatea unei viitoare arestări a fostului președinte american, mass-media a anunțat miercuri, 22 martie, că instanțele judecătorești au amânat, poate până săptămâna viitoare, posibila punere sub acuzare a lui Donald Trump.
Articolul France24, inclusiv povestea imaginilor false cu Emmanuel Macron, integral aici
Traducere de Cornelia Mohora.