
Social
Cum ar putea pierde CJ Timiș 16 milioane de euro bani europeni pentru un drum de legătură Timișoara - A1
dj.jpg

Contractul pentru modernizarea și extinderea DJ 691, prin comunele Dumbrăvița și Giarmata, a fost semnat în 2019. E șoseaua care duce spre Autostrada A1, are doar o banda pe sens iar traficul este infernal. La acea vreme, valoarea totală a investiției era de aproape 62 milioane de lei, mare parte din bani de la UE. Proiectul, în care sunt asociați Consiliul Județean Timiș, ca lider, și primăriile din Timișoara și Dumbrăvița, viza 14 kilometri, pe două tronsoane: de la sensul giratoriu de la intrare în Dumbrăvița până la centura Timișoarei, respectiv de la centură la urcarea pe autostradă A1.
Șantierul a început în 2020 și totul ar fi trebuit să fiee gata în octombrie 2022. Firma contractată de CJ Timiș a lucrat însă foarte prost și, după mai multe somații, în februarie 2022, contractul de execuție a fost reziliat. De mai bine de un an, administrația județeană încearcă să deblocheze investiția, fiinca altl risca sa piarda banii de la UE.
Primul pas a fost separarea celor două tronsoane de drum, primul dintre ele fiind cu probleme din cauza a zeci de stâlpi de troleibuz, care trebuie dați jos, pentru a putea fi extinsă șoseaua. Ei sunt în proprietatea primăriei Timișoara și, până de curând, ele două instituții s-au duelat în declarații pe tema incompetenței fiecăreia dintre ele. Acum par să se fi înțeles, iar transferul s-ar putea face în curând. Lotul al doilea, care reprezintă cam 70% din lucrare, e ceva mai avansat și, după ce a făcut o expertiză, CJ a putut lansa o nouă licitație de eexecuție.
A reușit să atribuie contractul din prima, fără contestații, și a fost semnat și contractul, valabil șase luni, de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Practic, totul trebuie să fie gata la jumătatea lunii octombrie. Directorul general tehnic al constructorului, Cătălin Flâmânzescu, e optimist: „Eu sunt în societatea asta din 2009 și, până acum, nu avem o zi sau un leu ca și penalități pentru neîndeplinirea în termen a condițiilor contractuale. Deci cam toate contractele noastre le-am terminat în general înainte de termen”.
Rămâne însă celălalt tronson, unde încă nu este finalizată actualizarea proiectului tehnic, care trebui avizat și de Agenția de Dezvoltare Regională Vest. Abia apoi poate fi lansată licitația de execuție. Noul șantier poate începe, în cel mai fericit caz, în luna august.
Între timp, CJ Timși a obținut o majorare a finanțării de la UE, de circa 40 dmilioane de lei, pentru lucrările neprevăzute în proiectul inițial, cum ar fi iluminat, sensuri giratorii și canalizare, plus scumpirea materialelor. S-a ajuns astfel la o finanțare nerambursabilă de circa 80 de milioane de lei, însă totul e pe muchie de cuțit.
Preșdintele CJ Timiș, Alin Nica, afirmă că situația este complicată, iar fostul constructor a lucrat foarte puțin pe acest tronson. Nica explică și care este soluția pentru a pierde cât mai puțini bani europeni: „Foarte puțin, foarte puțin, sub 5% din întreaga lucrare, din stadiul fizic care ar trebui să fie pe tronsonul I. Noi am planificat ca acele cheltuieli neeligibile care se suportă din bugetul local să fie efectuate pe teren după ianuarie 2024, noi nu mai putem să venim cu cheltuieli suplimentar pe bani europeni decât până la 31 decembrie 2023. Concentrăm toată finanțarea eligibilă anul acesta, în lunile care vor rămâne din septembrie până în decembrie, în care va putea lucra efectiv și atunci să atragem maximul din banii europeni de pe tronsonul I, care reprezintă aproximativ 30% din întregul proiect cu finanțare europeană”.
Practic, CJ Timiș se așteaptă ca tronsonul doi din această șosea să fie gata integral în luna octombrie, iar pe prima bucată să se lucreze cât mai mult. Ce nu se va termina anul acesta ar trebui executat anul viitor, pe bani de la bugetul județului. Totul ar trebui să fie finalizat la 30 iunie 2024, fiindcă altfel va trebui returnată întreaga finanțare europeană. Adică peste 16 milioane de euro.
Între timp, în multe momente ale zilei, șoferii merg bară la bară spre sau dintre autostradă. Asta, și pentru că, în momentul n care A1 a fost proiectată, legăturile către Timișoara au fost făcute cel puțin straniu.