
Social
Timișoara a primit „Mărul de aur”. Fiindcă a început să aibă curaj și să atragă turiști
marul_de_aur.jpg

Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism a acordat Timișoarei trofeul „Mărul de Aur”, ca recunoașterea demersurilor pentru promovarea și dezvoltarea turismului. Premiul a fost decernat prima dată în 1971, regiunii italiene Sicilia. De atunci, alte 69 de destinații și-au înscris numele în lista laureaților. „Mere de aur” au mai ajuns, în România, la Oradea, în Delta Dunării și la mănăstirile din Moldova și Bucovina.
Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism a fost fondată în 1954, la Paris. În prezent, are peste 30 de asociații naționale afiliate, inclusiv în România.
Anul trecut, Mărul de Aur a ajuns la Izmir, în Turcia, și la Dubrovnik, în Croația. De fapt, aceste trofee revin unor organizații, unor orașe sau unor personalități care au contribuit semnificativ la promovarea turismului. Câștigătorii sunt selectați în urma analizei dosarelor de candidatură și a votului dat de un juriu.
Până acum, Timișoara a fost privită mai ales ca un oraș potrivit turismului de business. Va rămâne în continuare cu un număr mare de vizitatori veniți în interes de serviciu, dar, în ultimii ani, a început să atragă și alt fel de turiști. Se întâmplă asta mai ales de când poveștile Timișoarei sunt rostite mai cu curaj, mai cu asumare.
„Timișoara e o stare de spirit”
Directorul executiv al Asociației pentru Promovarea Timișoarei, Simion Giurcă, spune că motive sunt destule să vorbești despre istoria orașului. Iar acesta este viitorul: „Timișoara induce o stare de spirit, ea e de multe ori greu de definit, dar știm că o induce. Nu te poți îndrăgosti de un oraș în prima secundă, dacă el nu are ceva, dacă în aerul lui nu e ceva. Și oamenii îmi vorbesc frumos de cei pe care i-au întâlnit pe stradă, de ospătari, de hotelieri, deci știm și putem să fim ospitalieri, putem să facem un turism de calitate, eu sper să ne ridicăm în continuare, să devenim o destinație smart, este un lucru important (…) Dar să vă gândiți că acest premiu se acordă nu numai celui care ești, ci și celui care poți și vrei să devii”.
Practic, susține Giurca, acest premiu conferă Timișoarei mai multă vizibilitate în rândul celor are promovează destinațiile turistice, pentru că, până la urmă, degeaba faci lucruri grozave, dacă nu ești cunoscut.
„Poate Timișoara a avut o lipsă de încredere”
Premiul i-a fost înmânat primarului Dominic Fritz, care spune că Timișoara trebuie să fie mai conștiență de atuurile sale, care trebuie puse în valoare mai bine. Totuși, orașul e același, cu bunele și relele sale, așa că l-am întrebat pe Dominic Fritz la ce folosește, de fapt, acest premiu și ce ne-a lipsit până acum.
„Ne încurajează în strategia noastră de a pune un mare accent pe promovarea Timișoarei, cu toată istorai sa, cu valorile sale, cu potențialul său, pentru că dacă nu ne vorbim de bine în străinătate, în România, atunci nimeni nu va veni să ne viziteze și să creadă în noi (…) Poate Timișoara a avut o lipsă de încredere că merită să ne promovăm, că suntem cu adevărat ceva deosebit în peisajul european și că, cu adevărat, cei care vin aici se simt bine, și se simt în Europa și învață ceva. Cred că ne-a lipsit această strategie țintită de promovare, care presupune să inviți jurnaliști aici, să organizezi vizite, să ai o strategie de presă, să faci evenimente de promovare în străinătat, să inviți anumiți influenceri sau oameni importanți din anumite țări ca ei să vorbească mai departe de bine de Timișoara”, a explicat Fritz.
Dincolo de controversele și opiniile subiective pe care le naște un astfel de premiu, doar cine nu vrea nu aude că, în zona centrală a orașului, se vorbește în multe limbi străine și nu de ieri, de azi. Autoritățile așteaptă, în 2023, când Timișoara este capitală europeană a culturii, cel puțin jumătate de milion de vizitatori. Vom vedea la final, când vom trage linie, câți vor fi în realitate și dacă Timișoara are toate ingredientele să devină, în anii care vin, o destinație de top.