Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Apel privind combaterea dezinformării, lansat de R.Moldova și alte șapte state europene către marile companii IT

guvern.jpg

Sursa imaginii: 
Guvernul R.Moldova

Republica Moldova și alte șapte state europene - Estonia, Polonia, Letonia, Cehia, Lituania, Republica Slovacă și Ucraina au semnat o scrisoare deschisă prin care îndeamnă marile companii IT să acționeze împotriva manipulării și interferențelor informaționale străine, inclusiv a campaniilor de dezinformare care subminează pacea și stabilitatea în Europa. Apelul a fost semnat de cei opt premieri ai statelor europene.

”De la invazia brutală a Federației Ruse împotriva Ucrainei, Republica Moldova, împreună cu multe alte țări, se află în epicentrul unui război informațional.  Împreună cu mai mulți șefi de guvern am adresat o scrisoare deschisă către marile companii din domeniul IT pentru a le cere sprijinul în lupta împotriva dezinformării. Manipularea și interferența informațională străină ne subminează pacea și stabilitatea, afectează democrația și parcursul nostru de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat premierul moldovean, Dorin Recean.

Apelul lansat de Chișinău vine în contextul participării Republicii Moldova la cel de-al doilea Summit pentru Democrație, găzduit de președintele SUA Joe Biden. Șefa statului, Maia Sandu, va ține miercuri un discurs.

Prin scrisoarea deschisă, șefii de guvern din cele opt state europene solicită companiilor IT ”să fie mai vigilente și să reziste să fie folosite ca mijloc de promovare a obiectivelor maligne”. ”Semnatarii subliniază importanța cooperării și a angajării cu o gamă largă de părți interesate – guverne, societate civilă, experți și mediul academic – pentru a asigura un răspuns eficient al întregii societăți la dezinformare.

Potrivit documentului, dezinformarea are loc pentru destabilizarea țărilor, pentru a slăbi democrațiile și, în cazul statelor aspirante pentru aderare la UE, să deraieze procesele de transformare și modernizare.  Pentru a soluționa aceste probleme, scrisoarea propune mai multe acțiuni concrete. Acestea includ utilizarea algoritmilor care prioritizează acuratețea și veridicitatea informațiilor partajate, politici de moderare mai clare și reguli mai stricte pentru conținuturile plătite de către utilizatori verificați.

”Acesta este un apel la acțiune, deoarece manipularea și interferența malignă străină, inclusiv campaniile de dezinformare reprezintă o amenințare la adresa democrației, a stabilității și a securității noastre naționale. Marile companii de tehnologie au puterea de a fi aliați vitali în efortul nostru comun de a combate atacurile informaționale ostile împotriva democrațiilor și a ordinii internaționale bazate pe reguli”, spun prim-miniștrii Estoniei, Poloniei, Letoniei, Cehiei, Lituaniei, Republicii Moldova, Republicii Slovace, Ucrainei.

 ”Vă îndemnăm să vă uniți forțele cu guvernele democratice și cu societatea civilă și să lucrați împreună pentru a proteja integritatea informațiilor și pentru a asigura securitatea societăților noastre”, mai afirmă liderii europeni, în apelul comun.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre apelul lansat de opt state europene către marile companii în domeniul IT privind combaterea dezinformării