
Social
Snoopy, angajat cu normă întreagă la Institutul Curie din Paris, o alinare pentru bolnavi dar și pentru personalul medical
catel_spital.jpg

Este prima dată când un câine este ”angajat” permanent într-o secție de terapie dintr-un spital din Franța. Alte țări precum SUA și Canada apelează mult mai des la ajutorul acestor animale “terapeutice”, mai ales la câini și pisici.
Pe Snoopy, un setter englez, alb cu negru, în vârstă de doi ani, adoptat de la SPA(La Société Protectrice des Animaux/ Asociația pentru protecția animalelor) îl găsim confortabil instalat în biroul secției “Cercetare, plăgi și cicatrizare” a centrului oncologic din Paris.
Toată echipa din cadrul secției este foarte grijulie cu patrupedul, care primește afecțiune și recompense din plin.
Noul lor ”coleg”, așa cum le place să-l numească, li s-a alăturat la mijlocul lunii decembrie și pare să se fi integrat rapid.
Isabelle Fromantin, coordonatoarea echipei, declară: "A fost un proiect gândit de toți membrii departamentului. Ne-am întrebat cum am putea crea o legătură între infirmieri și pacienți. Într-un loc în care suntem adesea obligați să ne mișcăm repede pentru a îngriji corpuri, Snoopy îngrijește suflete”, explică asistenta-cercetătoare. "Cancerul este o încercare uriașă pentru pacienți și familiile lor ... El le aduce puțină alinare”, continuă ea.
Mai multe studii științifice au arătat că prezența unui animal crește gradul de implicare al unui pacient în timpul terapiei.
Când îl văd sosind, pacienții din sala de așteptare sunt dornici să îl îmbrățișeze: prezența lui alungă tăcerea și devine subiectul unor conversații spontane.
Laurette Duponchel, în vârstă de 75 de ani, tratată la Curie pentru un carcinom la picior, nu-și ascunde bucuria de a-l revedea: "revederea lui îmi aduce bucurie și o stare de confort", spune ea. " Poate fi de un real ajutor și pentru cei care nu au familie sau au puțini vizitatori", adaugă aceasta.
Una dintre misiunile viitoare ale lui Snoopy este să fie alături de pacienții doritori, de copii în special, înaintea de a le fi administrat un tratament care le poate provoca anxietate.
Foto: © STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
”Am vrut să fie cu urechi clăpăuge”
Din motive de igienă și de siguranță, nu intră niciodată în saloane și nu îi vizitează pe pacienții cu situații medicale mai delicate.
Odată la două sau la trei săptămâni, în cadrul spitalului au loc ședințe de dresaj în urma cărora Snoopy dobândește noi competențe. "Îl învățăm să interacționeze cu pacienții, să se întindă în fața lor, să-și pună lăbuțele pe marginea patului sau să se lase mângâiat pe cap", explică dresoarea de câini, Aurélie Nuzillard.
La finalul fiecărui exercițiu reușit, Snoopy este răsplătit cu diferite recompense.
Proprietara lui, asistenta Marguerite Nicodeme, l-a ales după criterii foarte precise: "Am vrut un câine de talie medie, cu urechi clăpăuge și care să fie sociabil, să poată interacționa cu pacienții de toate vârstele", spune ea.
"Deoarece a fost ideea întregii echipe să-l adoptăm, am decis să ne implicăm cu toții în îngrijirea lui, luându-l să doarmă pe rând la fiecare dintre noi", adaugă ea.
Snoopy într-o pauză ... Foto: © STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
Apariția lui Snoopy a încântat mulți pacienți, și i-a apropiat pe angajați, care de multeori se întâlneau pe coridoare fără a se cunoaște între ei.
Adoptarea acestui câine face parte, de asemenea, dintr-un studiu care încearcă să evalueze schimbările benefice pe care un animal le aduce în mediul spitalicesc.
"Încercăm să măsurăm starea de bine pe care un patruped o poate oferi unui pacient și să vedem dacă acesta îmbunătățește cu adevărat calitatea vieții la locul de muncă", explică profesorul Steven Le Gouill, directorul spitalului din cadrul Institutului Curie.
Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de France 24.
Editor: Șerban Georgescu